Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Amasra'da aşk başkadır...

Amasra'da aşk başkadır...
 

Gelin bu sefer sizinle Karadeniz'e, ''Amasra'' ya gidelim. Ne dersiniz?

Bartın nasıl ki bir rüya şehri ise Amasra'da o'nun ''Hülya'' sıdır. Rüyalar, hülyalarla dalgalanır, gideceği yere varır. O dalgaların çırpıntıları, kalplere ulaşır. Her bir zerreciğnde o apak köpükler halinde gönüllerin sinesinde ak duygular, yorulmaksızın koşar, yayılırlar. Hızını alamaz, gönül duvarlarına çarparak mest olurlar... Geceleyin dalgaların sahille öpüştüğü yerde, gizliden gizliye bir ''İç geçiriş, bir iç çekiş'' duyarsanız, bilin ki bu aşka doyum olmamıştır. Yürekleri eziktir sevdadan yana, aşktan yana... Ve bu sahillerde aşk'lar, doruğa ulaşmak içindir. Bunca çaba bundandır. Bıkmadan, usanmadan, yüreklerini tuta tuta ve de derinden...

Coşkular karşılıklıdır. Önce sevdaya, sonra aşka dönüşür. Amasra denilince, Bartın'la birlikte anılmalıdır. Bartınsız Amasra, Amasrasız Bartın olmaz!

Bir yarımada düşünün. Orta yerinde sırt sırta vermiş, biri büyük, diğeri küçük birer yarım ay. Her birinin önü, denize açık. İşte bunlardan birisi büyük, diğeri de küçük limanlardır. Bu sahil şeridinde, irili ufaklı pansiyonlar, otelller, her keseye uygundur. Amasra'da öğretmenevi vardır. Turizm Bürosunun telefonu: O378 315 12 19 dur. Çınaraltı Restoranda balık yiyebilirsiniz.

Bartın Amasra arası 17 Km.dir. Çocukluğumda, harçlığımdan, otobüs parası çıkışmamıştı da bu yolu yayan yürümüştüm. Hep ''Amasra aşkı'' uğruna. Hışımız çıkmıştı tabi.

Ayazdon Fırtınasından, Kocakarı soğuklarına...Kestane karasından, pastırma yazına kadar iklimi ile ünlü Amasra, iki adalı, iki koylu, beş tepeli bir Karadeniz kasabasıdır. Burası, hiç değişmedi. Aynı kaldı. Bu yüzden de yozlaşmadı, ünü de arttı. Bartınlılar nedense, son aşkları ''İnkumu'' na taşınmazdan evvel, gözdeleri Amasra idi...

Amasra aşkı, Amasra sevdalılığındandır. Onu, çekenler bilir. Amasra bir rüya ise , o'nu görebilendir. Amasra bir güzellikse, o'nu sevebilendir. Karadenizin dalgalarını biliriz. O hırçın sevgiliye, bir sevdalı gibi yaklaşmalıyız

Sezer Sezin'in bir filmi vardı. Bir aşk yaşanıyordu Amasra'nın tepesindeki tek odalı ''Fener'' de. Deniz feneri de bu aşka şahitti sadece. Amasra'lılar, Bartında oynayan filme yetişmek için, otobüslerle akın etmişlerdi. Film onlar için, başa sarılmıştı. Nedense burada yaşanan aşk'ların mayasında pişirilen aşk'lar, tutuyor, dillere destan oluyor.Türkan Şoray da burada aşk filmi çevirmişt. Amasra , bir kat daha tanınmış oldu böylece.

Amasra'da ''Çekiciler Çarşısı''nı görmek lazım. Tahta oymacılığının sırrı, etrafındaki orman ağaçlarının çeşitliliğinden kaynaklanıyor. Her aradığınız bulunuyor buralarda.

Amasra Müzesinde, Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemlerine ait eserler sergileniyor. Gözyaşı şişelerinden, altın sıkke'lere varıncaya dek. Demek ki Cenevizliler, Bizans'lılar da bu şehirde '' Aşk'' larını yaşamış, gitmişler. O sihirli ok, kalplerine değmiş anlaşılan. Nerden anlaşılıyor bunun böyle olduğu? ''Gözyaşı'' şişelerinden... Bu buluntuların arasında bu şişelerden çok var. O şişenin dibinde kalan tortunun DNA'sı incelense derim, aşkların türlü çeşitliliğine tanık olur muyduk acaba? Romeo Juliet'e taş çıkartan aşk'lara da rastlanır mıydı acep?!

Reklerin üstadı, Bartında yaşayan ünlü Ressamımız Yücel Aktaş'a sorduk bu Amasra aşkı'nı... Renk cazibesini.. Renklerin cümbüşünü.. Şöyle yorum getirdi: '' Aşkların olduğu gibi, renklerin de dili vardır. Bu renk deryası aşk'la iç içe sarmalanmış gibidir. O rengi yakalayıp verebilmek için, sizin de aşık olmanız gerekir. Yoksa yaptığınız resim, resime benzemez. Bitki örtüsü, denizin rengi, bu bölgede değişik. Karadenizin nüanslarını taşıyor. Tipik Karadeniz bitki örtüsünün, deniz griliğinin değişken tonları, burada iç içe. Ayırmak lazım onları.'' dedi.

Baştan ne dedik? Amasra bir hülya şehridir, demiştik. Gelin buralara. Egede'ki gibi ''Çifte kavrulmuş'' durumuna düşmeden, serin gecelerin içinde, sahillerde biranızı çekin. Dalın hülyalara gitsin. Sen sağ, ben selamet...

Velhasıl, Amasra'nın, ''Akılda kalan'' bir güzelliği var!
............

RESİMALTLARI:
Rengarenk Amasra'dan ses ve çizgiler, demet demet burada. Geceleri ayrı, gündüzleri ayrı güzelliklerde.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..