Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '13

 
Kategori
Haber
 

Amasra'da Halk, "Teneke Çaldı" , Toplantıyı Yaptırtmadı !.

Amasra'da Halk, "Teneke Çaldı" , Toplantıyı Yaptırtmadı !.
 

Turizmin göz bebeği Amasra'da termik santrali, turizmi bitirir.


 

 

Amasra ve yöresinde yapılmak istenen termik santraline karşı 120 yi aşkın  Sivil Toplum Örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan Bartın Platformu  ile birlikte hareket eden, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve  Bartın Belediye Başkanı  Cemal Akın, halkın katılımı toplantısına” geldiklerinde, şirket çalışanları ile termik santral karşıtlarının kapışmalarına ramak kalmışken, Başkan Akın duruma el oydu ve “Bartın’lılar, birbirleriyle kaşı karşıya getirilmesin” dedi.

Başkan Akın, yaptığı konuşmada“ Elbette burada kömür çıkarılmalı. Kömür, zenginliğimizdir. Ama bu kömür , bu zenginlik, “zehire” dönüştürülmemelidir. Buraya termik santrali yapılması, memleketi perişan eder. Bu, halkımızda tepki doğuruyor. İki tarafı karşı karşıya getirmek bir oyun değil midir?”

“Bartın’da yılda 20 bin ton kömür yakılıyor. Santral yapıldığında burada günde 20 bin ton kömür yakılacak. Yazıktır günahtır.Bunun hiçbir zararı olmaz demek bizim insanımıza “sen safsın, hiçbir şey bilmiyorsun” demek olmaz mı? Bugün burada halkımız gerektiği gibi tepkisini gösteriyor. Üç kuruşla burada oyunlar yapılmasın. İnsanlar karşı karşıya getirilmesin. Böyle yatırımcılık olmaz.Başka yatırımcılar da var. Bartın’da. Niye kimse onlara karşı tepki göstermiyor.  “Önümüzde deniz arkamızda termik santral olmaz“ dedi.

Saat 11.00’de başlayacağı duyurulan ÇED Halkın Katılımı toplantısı, halkın termik santrale karşı yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadı. Toplantı salonunun girişini kapatan halk dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri salona giremedi.

Toplantının yapılamadığına dair tutulan tutanak da Bartın Barosu Başkanı Av. Kamil Altan tarafından vatandaşlara okundu. Tutanağın okunmasının ardından halka seslenen Başkan Cemal Akın “İşimizi gücümüzü bıraktık birileri para kazanacak diye biz de burada memleketimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Daha önce de Bartın’da yapılan Halkın Bilgilendirme Toplantısını da yaptırmamıştık. Daha sonra da formatla ilgili olarak Ankara’ya gitmiştik. Bize göre hukuksuz olarak tekrar Halkın Bilgilendirme Toplantısı yapılmak istendi.  2 gün sonra tekrar Ankara’da bakanlıkta format ile ilgili bir toplantı olacak. Buradan vazgeçmiyorlar. Çünkü kendileri buralı değil. Çünkü kendileri burada yaşamıyorlar. Burada yaşamış olsalar buna kendileri karşı çıkarlardı. Bunun için beraber yaptığımız bu mücadeleden dolayı hepinize hürmetlerimi sunuyorum. Biz bir ve diri olduktan sonra karşımızda duramayacaklardır“ dedi. Hema yetkilileri, yoğun tezahüratların arasında alandan ayrıldı.

Öte yandan Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Çoban ve Amasra Belediye Başkanı M. Emin Timur yaptıkları açıklamalarda HEMA’nın termik santral kurna projesinin geçersiz olduğunu, bu yerin orman ve tarım alanı olarak işaretlendiğini, sürecin durdurulmasını isteyerek “ Bu  yerde termik’in olması demek, turizm kimliğinin devamlılığını olumsuz yönde etkilenmesi demektir. Mıntıkamız, Küre Dağları Milli Parkı’nın giriş kapısı niteliğindedir. Bölgede yaygın olan “Koa hastalığı” gibi solunum rahatsızlıkları bu santralle daha da artacak, tarlalar zarar görecektir. Turizmin yanında balıkçılığın da gelir kaynakları arasında bulunduğu balıkçılığı da olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca Termik santrallerin hukuksal, plansal ve toplumsal altyapısı yoktur

Öte yandan, TMMOB Peyzaj Mimarları odası da yayınladığı bildiri ile  “Bartın halkının gücünü kendisinden alarak yapmış olduğu mücadelelerin görmezden gelinerek, sermaye sahibi ve kar hırsı ile yanıp tutuşan bir firma lehinde kamu yöneticileri ve bazı siyasetçilerin almış oldukları tutum, odamız, Bartın halkı ve konuya hakim taraflarca görülmektedir.”

“Odamız’ca da bilinmektedir ki, Amasra turizmden vazgeçilip bir şirketin gerek maden gerekse enerji yatırımlarına feda edilecek bir kent değildir. Amasra ve yakın coğrafyasına böylesi bir yatırıma izin vermeyeceği inancımızla, Bartın Platformu‘nun haklı mücadelesi yanında her zaman yer alacağımızı ve konunun hukuki takipçisi olacağımızı bildiririz. Bartın halkı yalnız değildir. Hiç yalnız kalmayacaktır” denildi.

N  O  T  L  A  RTermikçi şirket, öteden beri halkın yoğun olarak baskısını bildiği için, “ÇED” toplantısını Bartın veya Amasra’yı merkez seçmedi. Tarlaağzı’ndaki küçük bir köy okulunu seçti. Okulun merdivenlerine toplanan  eli pankartlı kadınlar, teneke çalarak hem ilgi uyandırdılar, hem de içeri kimse sokmadılar.

Tarlaağzı ve Gömü Köylülerinin yanı sıra, kalabalık  araçlarla gelen Bartınplatformu’nun organize ettiği eylem de, tepkiye dönüştü. Bunun üzerine yapılacak bir şey kalmamıştı. HEMA’cılar, kimse görünmeden birer ikişer ortalıktan sıvışırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri,  halk izin vermediği için toplantı salonuna girilemediğini ve toplantının yaptırılmadığını tutanak altına  aldılar.

Tutanak metni Bartın Baro Başkanı Av. Kamil Atlan tarafından  halka okundu. Yoğun sevgi gösteren halk, bu iptalden dolayı çok sevindi. Sarılıp ağlayanlar görüldü.

M.Vekili Yalçınkaya ve arkadaşları, termik santral yapımının hayal olduğunu ve şirketin bu sevdadan vazgeçmesi gerektiğini söylediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..