Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '13

 
Kategori
Kitap
 

Amasya Sevdası/ Müzeyyen Keskin

Amasya ilçeleri, Genelge’den aldı hız…

Ferhat Şirin sevdamız, beş yıldızlı elmamız.

Amasyalı Keskin Ozan! Duysun Avrupa, Asya

Sendeyim Müze’m heri, seni yazdım Amasya.

Sendeyim Seni Yazdım Amasya /Müzeyyen Keskin

Tanıtım, turizm, kültür, sanat eserlerinden biri olan Amasya Sevdası, Amasya’yı Müzeyyen Keskin’in seçkisiyle okuyucusuna taşıyan bir çalışma.

Ön ve arka kapak Müzeyyen Hanım’ın birbirinden farklı fotoğrafları ile okuruna gülümsüyor adeta, yüreğini ısıtıyor ve birlikte Amasya’ya doğru yolculuğa çıkmaya davet ediyor insanı.

Amasya’ya henüz gitmemiş görmemiş olanlar  sayfalar arasında dolaşmaya başladıklarında… Amasya’yı anlatan yazıları okuduklarında… Şiirlerin doyumsuz güzelliğinde soluklandıklarında… Şehrin farklı mekânlarının fotoğraflarını seyre dalarak hayaller kurduklarında… O hiç görmediği, gitmediği beldeyi yakından tanıma fırsatını bulacak elbet ve eminim ki okuduğu yerleri gidip görme, yaşama arzusuyla yanıp tutuşacak.

Amasya’yı bilenler ise o şehre dair anılarını hatırlayacaklar mutlaka, gözlerinde canlanacak yaşanmışlıklar, özlem bulutu gelip yerleşecek göğüslerinin sol tarafına ve yüreklerinde yeniden gitme görme arzusu yerleşecek.

Bir de sıla özlemi çekenler olacak aralarında. Doğduğu yerde değil de doyduğu yerde hayatını idame ettirtmek zorunda kalanlar… İşte onlar Amasya hasretiyle yanıp tutuşurken ellerinde tuttukları bu eser onlara memleket topraklarının kokusunu getirecek, yüreklerine tarifi imkânsız bir huşu yayılacak dizelerden, satırlardan ve bir hoşluk çepeçevre sarmalayacak her bir hücrelerini, yüzlerine öyle bir gülümseme yerleşecek ki…

İşte bu duyguların tamamını okura yansıtabilmek, bu güzel beldenin hiç değilse bir bölümünü -imkânları oranında da olsa- ulaşabildiği herkese tanıtabilmek, Amasya’ya dair ne varsa anlatabilmek adına yola çıkan Keskin Ozan Müzeyyen Keskin amacına ulaşmış ve mutluluğu yakalamış olacak. Ve olmalı da. Çünkü ortada gerçekten de gözle görülür, elle tutulur bir emek var. O emek ki özene bezene yoğrulmuş, özle harmanlanmış, çeşitli coğrafyada nefes alan değerli kalemlerin duygu, düşünce ve tecrübeleri ile çeşnilendirilmiş. Şimal rüzgârı olmuş, gül şen olmuş, Esençay olmuş, sevda olmuş, Şahin Yaylası olmuş, Hazeranlar Konağı olmuş, Boraboy olmuş, elma olmuş, bamya olmuş, Genelge olmuş, Mihri Hatun olmuş, türkü olmuş…

Amasya Sevdası’nın sayfaları arasında ilerlediğimde gördüm ki Amasya’ya karşı hissedilen sevgi sadece Amasyalıların değil neredeyse tüm yurdumun kalbini sarmış. Yozgat, Çorum, Edirne, Ankara, Sakarya, İstanbul, Muğla, Trabzon, Nevşehir, Tekirdağ, Denizli,  Aydın, Antalya, Kırşehir ve daha pek çok şehirden gönderilen şiirler süslemiş Amasya Sevdası'nın sayfalarını. ‘Keşke ben de bir şiirimle olsun bu projede yer alsaydım.’ diye kendi kendime hayıflanmadım dersem, yalan olur.

Öte yandan birbirinden güzel şiirleri kaleme alan şairlerin ismini gördüğümde çoğunu tanıyor olmanın mutluluğunu da yaşadığımı itiraf etmek zorundayım buradan. İnsanın bildiği, tanıdığı kişilerle okuyucu olarak bu proje çatısı altında buluşması ve şiirleriyle hemhal olması yürek ısıtan, insana o evin oğluymuşsun-kızıymışsın duygusunu yerleştiren bir hissiyat. Sanki Yeşilırmak ılık ılık akıyor gönül çeperlerinden ve yalı evlerinden el sallıyor her bir şiirin sahibi. Kral mezarları ışıklanmaya başlıyor gün akşama dönünce. Ve gün doğmaya başladığında yükseklerde bir yerde bulunan kafelerin birinde kahvaltı ederken şehri panoramik olarak seyredebilmenin keyfine varıldığında… Bir şiir, bir şiir daha okumak geliyor insanın içinden bu güzel beldeye dair.

O güzel şiirlere imza atan şairlerin içinde kiler, kimler yok ki… Hikmet Okuyar, Mehmet Kahvecioğlu, Sevim Aslanalp, Sinem Şanlı, Neşe Balıkçı, Binali Kılıç, B.Sevil Tekinay, İlknur Mersin, Asuman Soydan Atasayar, Sadi Teltik, Kadir Aslan, Ahmet Yardımcı, Lokman Gülbahçe, Salim Gülbahçe, Ozan Merdan Ali Bilecen, Sami Aslan, Hüseyin Ünlü, Niyazi Bali, Serap Demirtürk, Ramazan Kurt, Yıldız Toksöz, Safiye Samyeli, Gülten Ertürk, Haan Buldu, Hüseyin Bacanak, Harika Ufuk, Nihat Malkoç, Tarık Torun, Muhsin Aktaş, Sevinç Güven Doğancan, Fedai Koç, Ahmet Sargın, Ümit Güngör, Önder Kurt, Serpil Kaya, Şerife Topçu, Canan Keskin, Ömer Celep ve daha pek çok sürpriz isim…

Birkaç yıl önce şehzadeler şehri Amasya’yı gezerken rehberimiz Amasya'nın üç şeyinin meşhur olduğunu söylemiş ve eklemişti  "elması, bamyası, mumyası" diye. Dikkatimi çeken şey hiçbir kalemin mumyalardan bahsetmemesi. Bilgim dâhilinde ben bahsedeyim istedim Amasya’nın bu özelliğinden de. Dünyanın sergilenmekte olan tek Müslüman mumyalarının bu şehirdeki müzede oluşu ve tarihi bilgilerin yanında mühür, el yazmaları, sikkeler vb. değerlerin görülebilmesi de bir ayrıcalık. Bunun yanı sıra yalı boyunda ilerlediğinizde şehirle bütünleşen değerli şahsiyetlere ait heykellerin (büstlerin) size eşlik etmesi, sizi içinde bulunduğunuz zaman diliminden çekip çıkararak tarihe uzanmanızı sağlaması olağan.

Amasya Sevdası’nı işe gidip gelirken serviste de okudum. Ve ayırtına vardım ki aslında farkında olmadan bu güzel eserin reklâmını da yapmışım. Zira arka koltukta oturan bir arkadaşım dedi ki (çaktırmadan ne okuduğumu inceliyordu demek ki…) "Sibel Hanım ne güzelmiş Amasya. Resimlerine bakıyorum deminden beri." İşte, o zaman çok mutlu oldum çünkü fotoğraflarından da olsa  - çalışmayı henüz incelememişti çünkü -  Amasya’yı bir nebze olsun tanıma fırsatı bulmuş, beğenmiş ve gidip görme konusunda merak uyanmıştı yüreğinde. O zaman proje amacına ulaşmıştı bir kişinin dimağında iz bırakarak. Bu demekti ki bir kişi, bir kişi daha, daha pek çok kişiyi beraberinde getirecekti aynı damlaya damlaya göl olur misali.

Kapak tasarımı Müjde Peder tarafından yapılan ‘Amasya Sevdası’ Kültür Ajans Tanıtım ve Organizasyon Ltd. Şti. tarafından yayınlanmış. 72 sayfa. Amasya’nın milli ve manevi duygularına, kültürüne, genelgesine, Ferhat’ına- Şirin’ine, misket elmasına, ünlü ve ünsüz ürünlerine, yöresel yemeklerine, giyim kuşamına, büyük değerlerine sahip çıkarak bu şirin beldenin tüm özellikleri ve güzelliklerini okuyucuya yansıtmak için bu projeyi oluşturarak hayata geçiren isim ise Müzeyyen Keskin hanımefendi. Kendisini bu nadide çalışmasından dolayı kutluyor, çalışmalarının artarak devam etmesini ve başarılarının daim olmasını canı gönülden diliyorum.

Amasya Sevdası’na ulaşmak için:

Konur Sok. No:66/7

Kızılay-Ankara

Tel: 0 312 425 93 53

e- posta: mkeskin6@hotmail.com

 


 

 

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..