Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '11

 
Kategori
Deneme
 

Amatörce yazmak: Dönsek mi bu Aşkın şafağından ?

Amatörce yazmak: Dönsek mi bu Aşkın şafağından ?
 

Türkiye'de içinizden gelen bir tutkuyla amatörce yazmak kadar zor birşey yoktur. Aylarca hatta yıllarca uğraşıp bir kitap yazarsınız. Daha doğrusu piyasadaki tanımıyla " Bir dosya " ortaya çıkarırsınız. Kitabınızı bitirdiğinizde bütün dünyalar sizin olur ama dosyanızı bir yayınevine kabul ettirip, bastırmak isterseniz "Ananızdan emdiğiniz süt burnunuzdan" gelir.

Bu işin zorluğu yanında yazmak için sarfettiğiniz bunca gayret hiç mesabesinde kalır. Çantanızdaki dosya ile yayınevi yayınevi dolaşırken yazdığınıza yazacağınıza pişman olursunuz. Belki de içinizden bu işleri bırakmak gelir ama bir defa mürekkep yalamışsınız ya, ne kadar isterseniz " Bu aşkın şafağından " geri dönemezsiniz.

Belki biraz paranız varsa 500 ya da 1000 baskı karşılığı sırf bu işi yapan yayınevleriyle anlaşabilirsiniz. Yani bunca akıttığınız göz nurunuzu bir de üste para vererek kitap haline getirebileceksiniz demektir. Buna rağmen çileniz henüz bitmemiştir. Ya onca kitaba evinizde bir yer bulacak, ya da çok cüzi bir hisse karşılığı eserinizin dağıtımının yapılmasına rıza göstermeniz gerekecektir.

Hasılı amatörce yazmanın sıkıntıları saymakla tükenmez. Ya profesyonelce yazmak? Türkiye'de kalemiyle para kazananların sayısı o kadar azdır ki... Üstelik bir çoğu da irili ufaklı dergi, gazete veya internet sitelerinin kadrolu elemanlarıdır. Orhan Pamuk, Elif Şafak, Ahmet Ümit gibi sırf kitaplarından para kazananların sayısı belki de iki elin parmaklarını geçmez.

Böylesine kısır bir edebiyat ortamında iyi ki Milliyet Blog gibi  paylaşım siteleri var. Yazdıklarımızı kitap olarak görmesek de en azından yayınlandığını izleyebiliyor ve oldukça geniş bir kitleyle paylaşabiliyoruz.

E- Kitaba gelince, amatör yazarların yayınevi bulma derdini sona erdireceği söyleniyor ama çok okunanlar ve e - kitaptan para kazananlar yine o bildik yazar kadrosu olacak.

Amatör yazar " O bildik ve şöhretli yazar kadrosundan " çok daha iyi yazsa bile reklamı olmayacağı için internet okyanusunda yitip gidecektir.

Bu yüzden iyi ki varsınız bloglar! Yazmak adı verilen bu soylu eylemin hep varolmasını sağlamak adına...

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..