Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '06

 
Kategori
Eğitim
 

Anadolu Liseleri ne uğruna feda ediliyor?

Anadolu Liseleri ne uğruna feda ediliyor?
 

Anadolu liseleri birşeyler uğruna feda mı ediliyor endişeleri duyuyorum. Geçtiğimiz yıl Anadolu liselerinin hazırlık sınıfları kaldırıldı, yalnızca ayrıcalıklı birkaç Anadolu lisesinde hazırlık sınıfı var, diğer Anadolu liselerinde yalnızca 9. sınıfta yoğun yabancı dil eğitimi veriliyor, diğer sınıflarda yabancı dil derslerinin sayıları azalıyor.

İlköğretim bitiren öğrenciler öncelikle Anadolu Lisesine gitmek istiyor. Bu devletin ilköğretim okullarını bitirenler ve özel okulların ilköğretim bölümlerini bitirenler için aynı. Büyük çoğunluğu için, önce Anadolu Lisesi şansı deneniyor, olmazsa özel okullar düşünülüyor.

Ülkemizde çok iyi özel liseler var, ama bunların sayısı ne yazık ki çok değil. Okul çağında çocuğu olanlar bu iyi liseleri biliyorlar ve durumları iyiyse bu okullara çocuklarını vermek için kıyasıya bir rekabet ortamı oluşturuyorlar. Buna karşın tercihlerinde Anadolu liseleri bu çok iyi özel liselerden bile daha öncelikli oluyor. Çünkü aileler çocuklarının üniversiteyi kazanmalarını istiyorlar ve bunun da yolunun Anadolu Liselerinden geçtiğini biliyorlar. Anadolu lisesine giderse çocukları hem üniversiteyi kolay kazanacak hem de yabancı dil (çoğunluğun tercihi İngilizce) bilecek.

Liselerin 4 yıla çıkması bahane edilerek Anadolu Liselerinin hazırlık sınıfları kaldırıldı. Böylece Anadolu liselerinin özel liseler karşısındaki avantajlarından biri yok edilmeye çalışıldı. Anadolu liselerinde okutulan yabancı dil ders kitaplarında okulların seçme özgürlüğü bakanlık tarafından yasaklandı. Yabancı dil için Türkiye’de yazdırılmış ders kitapları okutulması zorunlu tutuldu. Başka kitaplar okutan okullar çeşitli yaptırımlarla yola getirilmeye çalışılıyor. Zorunlu tutulan kitaplar nedense pek sevilmiyor. Neden sevilmediği ise hiç sorgulanmıyor. Oysa özel liseler diledikleri yabancı dil ders kitaplarını kullanabiliyorlar.

Şimdi de Anadolu Liseleri kapatılacak diye dedikodular dolaşıyor. Ülkemizde birkaçı dışında başarılı olamamış özel okulların önünü açmak için Anadolu Liseleri baltalanıyor mu endişelerim var.

ÇÖZÜM

1- Anadolu liselerinin tümüne yabancı dil hazırlık sınıfı açılarak 5 yıla çıkartılmalıdır.
2- Anadolu liselerindeki yabancı dil derslerinde kullanılacak kitapların ve ders materyalinin seçimindeki bakanlığın zorunlulukları kaldırılmalıdır. Mutlaka bir tercih olacaksa, örneğin, İngilizce ders kitapları olarak anadili İngilizce olan ülkelerde yazılanların kullanılması gibi bir zorunluluk getirilebilir. Bakanlık yabancı dil kitabı yazma hevesinden acilen vazgeçmelidir.
3- Anadolu liselerindeki tüm öğrencilere kitapları (ithal edilenler de dahil) ücretsiz verilmelidir.
4- Anadolu liselerine öğrenciler önemli bir sınavı kazanarak geldiklerine göre, bu okullar kendi içlerinde eşit ama diğer okullara göre ayrıcalıklı olmalıdır. Okulların sınıfları en son teknolojiyle donatılmalıdır. Her okula gücü yetmiyorsa öncelik başarılı öğrencilerin olduğu okullara verilmelidir.
5- Aynı çatı altında eğitim verilen Anadolu lisesi ve normal liseler ayrılmalıdır.
6- Her ilde Anadolu Lisesi kapasitesi o ildeki lise çağ nüfusu ile orantılı olmalıdır. Özellikle büyük şehirlerdeki düşük kapasite artırılmalıdır.
7- OKS tercih sistemi acilen düzeltilmelidir. 50 lise olan ilde 12 tercih yapılırken 3 lise olan ilde de 12 tercih yapılması özellikle büyük yerlerde kontenjanların ilk tercihte dolmamasına neden oluyor. Tercih sayısı her il için farklı olmalıdır.
8- Hala kontenjan boşluğu varken bu yıl olduğu gibi ikinci tercihten sonra tercih yolunun kapatılması anlamsızdır. Herşey şeffaf olmalıdır. Son öğrenci alınana kadar tercihler sürmelidir.
9- OKS için bu işi daha iyi yapacağı kaçınılmaz olan ÖSYM görevlendirilmelidir.

Anadolu liselerinde kendi yaş gruplarının en zeki ve en başarılı öğrencileri öğrenim görüyor. Anadolu liselerinde çok iyi öğretmenler var ve bu iyi öğrencileri en iyi şekilde eğitmeye çalışıyorlar. Ancak kurallar ellerini kollarını bağlıyor.

Nasrettin Hoca soğuk bir kış gününde tanımadığı bir köye gider. Yabancı birini gören köpekler havlamaya başlayınca onları kovalamak için yerden taş almaya çalışır ama buzdan donduğu için alamaz. Korkar ve "Bu ne biçim köy, köpekleri salmışlar, taşları bağlamışlar." diye söylenir kendi kendine.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..