Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '07

 
Kategori
Eğitim
 

Okul başarısızlığının nedenleri.

Okul başarısızlığının nedenleri.
 

Okulda öğrencilerin başarısız olmalarının bir çok nedeni olabilir.Bu yüzden Çocuğunuz başarısız ise nedenini iyi tahlil etmek zorundasınız.Başarısızlık nedenleri aslında üç kısımda inceleniyor.

1-Kişisel nedenler;
Öğrencinin zekasının normalin altında olması.Çocuğun hiperaktif olması.Öğrenme güçlüğü çekilmesi, dikkat eksikliği olması, işitme engeli olması tüm bu nedenler öğrencinin kişisel nedenleri olmaktadır.Başarısızlığın nedeni aranırken ilk incelenmesi gereken kısımdır.

2-Aileden Kaynaklanan Nedenler;
Ailenin öğrenciyi öğrenmeye motive etmesi çok önemlidir.Aile içi ilişkinin kalitesi çok önemlidir.Ailede iletişimin yeterli ve düzgün olması önem taşımaktadır.Aile içindeki disiplin çok önem taşımaktadır.Yapılan araştırmaya göre başarısız öğrencilerin %30 bedensel cezalara çarptırılmaktadırlar.Başarılı öğrencilerde bu oran %16 ya düşmektedir.Kaygılı ane baba çocuklarınada kaygı vermektedirler. Kaygılanan çocuk derse motive olmakta güçlük çekmektedir.Eğitime önem veren ailelerde başarı artmaktadır.Anne babanın ayrı oluşu çocuğu etkilemektedir.Evin ortamının sevgi dolu olduğunu anne baba çocuğa hissettirmelidir.

3-Okuldan Kaynaklanan Nedenler;
Okuldaki eğitim ve öğretim programı çocuğun gelişimine uygun olmalıdır.Öğretmen bilgili olmalı ve bu bilgiyi aktarabilmelidir.Öğretmenler öğretmen yetisine sahip olmalıdır.Okulun disiplini sağlanmış olmalıdır.Okulun temizliği sağlık açısından hijyenik olmalıdır.

Okul başarısızlıklarının nedenleri incelenirken öğrencilerin motive olmamaları %80 ders çalışmayı engellediği ortaya çıkmıştır.Öğrencileri derse motive olmalarını nasıl sağlarız?sorusunun cevabı aranamalıdır.Motive olabilmenin içinde duygusal faktörler, ekonomik faktörler, kültürel faktörler yer almaktadır.

RAM psikolojik danışmanları başata olmak üzere her tür ve kademedeki okullarda örev yapan psikolojik danışmanların uygulayıcısı olarak görev aldığı bir araştırma Kütahya'da yapılmıştır.30 İ.Ö.O, 22lise toplam 52 okul katılmıştır.121 idareci, 1094 öğretmen, 10169veli ve10169 öğrenci katılmıştır.Araştırmada başarısızlığın nedenleri sorulmuştur.

ÖĞRENCİLERİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİNE VERDİĞİ CEVAPLAR
Motivasyon eksikliği, Zamanı planlı kullanamama, Yaşadığı sınav kaygısı, Arkadaşlarla birlikteolma isteği, Anlayamadığı konularda öğretmene soramama nedenleri cevap olarak gelmiştir.

VELİLERİN ÇOCUKLARININ BAŞARISIZ OLMA NEDENLERİNE CEVAPLARI
Eğitimin ezberci oluşu, Çocuklarına nasıl yardım edeceklerini bilmemeleri, Öğrencilerin üst öğrenim kurumuna hazırlanmamaları, Okulun fiziksel yetersizliği neden olarak sayılmıştır.

ÖĞRETMEN VE İDARECİLERİN BAŞARISIZLIK NEDENLERİNE CEVAPLARI
Öğrencinin disiplinli ve düzenli ders çalışmaması, Öğrencinin boş zamanını değerlendirmesini bilmeyişi, ders çalışmada ailenin öğrenciye ilgisizliği , öğrencinin kolay sınıf geçme inancında olması sebep olarak gösterilmiştir.

Öğrencilerin başarısız olmalarının nedenlerini doğru tahlil etmek zorundayız.Yaz tatillerinde başarısız olan öğrencilerin velileri nedeni bulduktan sonra cözüm yoluna gitme adına ailece ortak sorunu ortadan kaldırma teknikleri aramalıdır. Çocuğunuzun başarısızlığının nedenini muhakkak sağlıklı bir şekilde bulmak ve çözüm getirmek zorundasınız.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..