Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Ananı öpen Kadı olunca… Elektrik faturaları…

Ananı öpen Kadı olunca… Elektrik faturaları…
 

Hırsızlık insan onuruna yakışmayan en kötü suçlardan biridir, hatta belki de birincisidir. Hırsızlığın basit tarifi ise, birine ait bir şeyi izni ve haberi olmadan almaktır. Tarifte “haberi olmadan” sözünü kullandım. Zira haberi olunca suç “gasp” oluyor.

Peki, bu fiilleri yönetim işlerse ne oluyor? Cevap: Kem… Küm… Yönetim böyle bir iş yaparsa  tabii ki uydurabildiği kadar kılıf uyduruyor. Uyduramadı mı, yani vatandaş mahkemeye gidip kazandı mı, o vatandaştan “haberi olmadan” aldığını geri veriyor. Diğer vatandaşlara da pişkin bir suratla diğerlerine, sizde mahkemeye tek tek gidin diyor. Vatandaşın beş liralık kazanç için elli lirayı mahkemelerde harcamayacağını bildiği içinde yürütmeye devam ediyor.

Kaçak elektrik bedelinin dürüst tüketiciye ödettirildiğinin ortaya çıkmasından sonra bu kez de sayaçlardan okuma bedeli alındığı anlaşıldı. Üstelik bedel daireye göre değişiyor. Enerji Bakanı soru önergesine verdiği cevapta “Sayaç okuma bedeli kullanılan enerji miktarına göre hesaplanıyor” dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören’in soru önergesine verdiği cevapta ise elektrik faturalarının tüm detaylarını açıkladı. Yıldız’ın verdiği bilgiye göre elektrik faturalarında kayıp kaçak bedelinin yanı sıra dağıtım bedeli, sayaç okuma dışındaki perakende hizmet satış bedeli, sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli ve iletim bedeli tahsil ediliyor. Yıldız, elektrik faturalarından TRT için yüzde 2 oranında pay tahsil edildiğini açıklarken, yüzde 1 oranında elektrik enerjisi fonu ile belediye tüketim vergisi bulunduğunu da açıkladı.

Devlet o kadar büyük bir güç ki, kaçak elektrik kullanılmasını önleyemiyor, kolay yolu bu farkı dürüst vatandaşa ödetmekte buluyor. Bu da yetmiyorki değişik adlar altında elini vatandaşın cebinin derinliklerine daha çok sokuyor.

İtirazı olan mı var? Doğru mahkemeye gitsin.

Tabii unutmamak lazım ki “ananı öpen kadı”

İzmir 2011

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..