Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '07

 
Kategori
Anılar
 

Anılar- Hakkı Kaptan

Anılar- Hakkı Kaptan
 

Sarayburnu Vapuru


Bilirsiniz, zaman zaman insanların içinde eskiye bir özlem vardır. Her gelen bayramda şimdi nisbeten azalmış olsa bile muhabbet eski bayramlarla, yeni bayramlar karşılaştırılır. Tv.lerde söyleşiler yapılır. O eski bayram adetlerinin kalmadığı, daha çok tatil amaçlı seyahatlere gidildiği anlatılır. Yine söyleşilerde, eski semtlerle yenileri karşılaştırılır. Eski yapılardan bahsederken, konakların, köşklerin, yalıların mimari güzellikleri anlatılır.

O semtlerde yaşamış olan, sakinlerinden bahsederken de, berber Koço, kasap Leondo, Dr.Aleksi, kahveci yorgo, katip Ali bey, muallim İhsan bey, bakkal Faik efendi, müezzin Sezai hoca gibi yapmış oldukları işlerle anılırlardı.

İşte bunlardan biriside 65 nolu Sarayburnu Vapurunun Hakkı Kaptanıdır. Boğazın incilerinden bir semti olan Beykoz iskelesinden kalkan 6.10 vapuru, suları yara, yara arkasında beyaz köpükler bırakarak , Paşabahçesi iskelesine doğru bir gelin edasıyla süzülür, işinin ehli olan Hakkı kaptan büyük bir maharetle vapuru iskeleye yanaştırırdı. İskeleye yaklaşırken sirenlerini öttürür, vapurun yaklaştığını anlayan ve sabah mahmurluğunu daha üstünden atmamış olan yolcuları bir telaş alırdı. Hızlı adımlarla iskeleye doğru seyirtirlerdi. İskelede kapılar açılıp, yolcular binmeye başladığında , Kaptan köşkünden , Hakkı kaptan yolcuların binmesine refakat eder, dikkatli olmaları için uyarırdı. Son yolcuda bindiğinde Vakıftan Mustafa beyin vapura gelmediğini farkedip , iskele memuruna sorardı, olumlu cevap alamazsa bir müddet daha bekler, yolcusunu almadan vapuru hareket ettirmezdi.

Paşabahçesı'nden sonra Çubuklu, Kanlıca ve Anadoluhisarı iskelelerine uğrar ve son yolcularınıda aldıktan sonra Eminönü'ne doğru seyir ederdi. Vapurda herkez mutat oturdukları kompartımanlarına yerleşirler, sabah selemlaşmalarından sonra demli çaylar gelir, gazeteler okunur, koyu sohbetlerle birbuçuk saatlik yolculuk Eminönü iskelesinde son bulurdu. Yolcularını indiren Hakkı kaptan, iyi günler dilekleriyle onları işlerine uğurlardı.

HEY GİDİ GÜNLER HEY !!!! Toprağın bol olsun HAKKI KAPTAN....

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..