Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '15

 
Kategori
Tarih
 

Ankara’nın başkent olarak seçilmesinin nedeni Türkiye’nin ortasında olmasıymış

Ankara’nın başkent olarak seçilmesinin nedeni Türkiye’nin ortasında olmasıymış
 

1923 YILINDA İŞTE BU ANKARA BAŞKENT YAPILDI


Komik değil mi? Bir ülkenin başkenti böyle seçilir mi? O zamanlar 30 bin nüfuslu gelişmemiş köy gibi bir yer. Gerçi o zamanlar Türkiye’nin neresi gelişmiş ki. Yine de bir yerin başkent yapılmasının nedeni ülkenin ortasında olması olamaz. Yani ne bileyim başka şeylere de bakılır.

Başkent deyince illa merkezde mi olması gerekiyor? Hangi ülkenin başkenti ortada? ABD’nin başkenti neredeyse ülkenin dışında. Eski zamanlarda belki de hiç gidilemiyordu. 1923’te Ankara Türkiye’nin en büyük şehri miydi?

Kimse Ankara’nın neden başkent yapıldığının üzerinde durmuyor. Dünyanın başkenti İstanbul Türkiye’ye başkent olamıyor, anlaşılır gibi değil. İnsanın aklına tuhaf bir şey geliyor; Atatürk padişahtan mı korktu yoksa?

O zaman da her zaman da Türkiye’nin başkenti İstanbul’dur, kim tanır Ankara’yı. Hatta şu anda bile bilmeyenler vardır. Atatürk yoksa 1402’de Timur’a yenilen Yıldırım Beyazıt’ın vasiyetini mi yerine getirdi “Bu topraklara Türk’ün mührünü vuracaksın”

Ne var Ankara’da? Başkent diye herkes dolmuş. Deniz mi var? Orman mı var? Yabancı konuklar bile önce İstanbul’a uğrayıp sonra Ankara’ya gidiyorlar; mecbur olmasalar gitmeyecekler. Ankara milliliği temsil ediyor. Ankara da, millilik de, Anadolu’da Türkiye’nin modern gelişmiş ülkeler arasında yer almasının önünde hep engel oldu. Ege, Marmara, Trakya bu anlamsız toprak yığını ve kendisine benzeyen halkıyla Anadolu yüzünden ilerleyemedi. Anadolu bize ayak bağı oldu. Ege’yi, Marmara’yı, Trakya’yı ayırın Türkiye’den 10 yılda Hollanda olur. Bu Anadolu yüzünden bir adım ilerleyemedik.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..