Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '18

 
Kategori
Eğitim
 

Aphrodisias'ı Kim Keşfetti?

Aphrodisias'ı Kim Keşfetti?
 

____________ Aphrodisias by Ara Güler, 1958 ____________


"İstanbul fotoğrafçısı" olarak tanınan, dünyada birçok ünlünün de fotoğraflarını çekmiş olan duayen fotoğrafçı ve gazeteci Ara Güler hayatını kaybetti. Bir insanın doğruluk ve iyilikle uğurlanması ne güzel. Nurlar içinde uyumasını dilerim.

Sanatçıyı anmak için çektiği yüzlerce fotoğraf karesi arasından bir tercih yapmak istedim. Böyle bir seçimin çok kolay olduğunu söyleyemem zira sanatçının İstanbul, Dünya, Ünlüler, Anadolu ve Keşifler albüm kategorileri içinde onlarca fotoğraf karesi yer alıyor. Bu blog yazısı için ben Keşifler albümünde yer alan bir fotoğrafı seçtim. Zira bu kare insanlık tarihinin bizden önceki katmanlarını gözler önüne sermesi bakımından önem teşkil ediyor. Sanatçı da böyle düşünmüş olmalı ki 1958 senesinde bu fotoğrafı çekmesi sonrası hummalı bir çalışmaya girişiyor.

Sanatçının, bu bölgede kültürel bir mirasın varlığına dair çağrıları o tarihte ülke içinde maalesef yankı bulmuyor. Bu nedenle, Güler çektiği tüm fotoğrafları daha sonra Times dergisine gönderiyor. Times dergisi sanatçıdan bölgenin renkli fotoğraf çekimlerini de talep ediyor. Güler, renkli çekimleri de bir dosya halinde dergiye gönderiyor. Dünya basınına yayılan bu fotoğrafların yankı bulması ile Geyre'de Amerikalı arkeologlar tarafından bir çalışma başlatılıyor. Yapılan kazılarda bölgenin Roma İmparatorluğu’na ait, tarihi MÖ. 500’li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit’ten alan Aphrodisias antik kenti olduğu anlaşılıyor.

Ara Güler'in çektiği her karenin bir hikayesi var. Ortaokul ve lise düzeyinde eğitim gören gençlerimiz için her bir fotoğraf karesi bir keşif yolculuğu olabilir. Bu konuda onlara rehberlik edebilecek öğretmen arkadaşlarıma da şimdiden teşekkür etmek isterim. Böylece hem sanatçıyı anmayı hem de eserlerini ve hikayesini bir sonraki jenerasyonla paylaşabilmeyi umuyorum.

 

 
Toplam blog
: 57
: 176
Kayıt tarihi
: 25.09.18
 
 

2016 yılında bir devlet anaokulunda "Shared Melodies", (Paylaşılan Melodiler) adıyla bir eTwinnin..