Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Arabaşı çorbası

Arabaşı çorbası
 

 Konya yöresinde yapılan sıra gecelerinin vazgeçilmez çorbası arab aşının sevenleri çoktur. Kahvaltılık malzemelerle beraber iftarda ve sahurda tüketebileceğiniz protein yönünden zengin, enfes bir çorba çeşitlerindendir. Tavuk, bol soğan ve minik hamur parçalarının karışımıdır. Genelde ara öğünlerde tüketildiği için arab aşı çorbası adını almıştır ve arabaşını tahta kaşıklar kullanarak içerler.

Malzemeler:

1 yemek tabağı dolusu haşlanmış, didiklenmiş tavuk eti

6 - 7 tane orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı tepeleme salça (arzuya göre biber veya domates salçası ya da yarım kaşık domates, yarım kaşık biber salçası)

1 çorba kaşığı kırmızı pul biber ve kuru nane

1,5 tatlı kaşığı tuz

Haşlanmış tavuğun suyu

1 çay bardağı zeytinyağı

2- 3 diş sarımsak

4 çorba kaşığı limon suyu

Hamur malzemeleri:

4 su bardağı su

 8 çorba kaşığı un(un miktarı birazda unun cinsine bağlıdır, hamur katı olacak şekilde un ayarlanmalıdır.)

1 çay kaşığı tuz

Hamur yapılışı:

Öncelikle arab aşının hamuru yapılır, soğumaya bırakılır. Bunun için 8 çorba kaşığı un az suyla eritildikten sonra üzerine 4 su bardağı su ilave edilir. Muhallebi gibi karıştıra karıştıra pişirilir. Koyu muhallebi kıvamına gelince orta boy bir tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra minik küp biçiminde parçalar halinde kesilir.

Çorba yapılışı:

Tavuk haşlanır ve haşlanan etler didiklenir. Tavuğun suyu bir yere ayrılır çünkü çorba için gereklidir.

 Kuru soğanlar çentik çentik doğranır. Tavaya 1 çay bardağı zeytinyağı konulur ve yağ ısınınca soğanları karıştırarak iyice kavururuz, yanmasın diye arada azar azar su ilave edilir.

 Salça az bir suda eritilir. Daha sonra soğanların içine ilave edilir. Salça ile soğan bir müddet daha kavurulur.

Daha sonra bir tencereye tavuk suyu ve tencere için yeterli miktarda su ve tuz konularak kaynamaya bırakılır. Tavuk suyu kaynayınca içine haşlanmış tavuk parçaları ve kavrulmuş soğan ilave edilir ve daha sonra tencerenin altı kısılarak 15 dakika daha pişirilir. Arzu edilirse çok az tereyağı ilave edilir.

Ateşi söndürünce içine kırmızı pul biber ve kuru nane ilave edilir. Tabaklara servis yapılırken içine küp şeklinde minik minik kesilmiş hamur parçaları konulur.

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..