Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '13

 
Kategori
Güncel
 

Araç sahiplerine sevindirici haber!...

Araç sahiplerine sevindirici haber!...
 

Bilindiği üzere doğru dürüst gelirden vergi al(a)mayan hükümet zaman zaman deli dumrul vergilerine başvuruyordu. Bunlardan biri de araç kullananların tepesine vurulan bir deli dumrul tokadı idi. Neyse ki anayasa mahkemesi bu kanunu iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, araç sahibi olmayan sürücülerin kusurlarının aynı zamanda araçlara yüklenmesini, cezaların şahsiliği ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36. maddesinin, 21 Mayıs 1997 günlü, 4262 sayılı Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 4. maddesi ile yeniden düzenlenen üçüncü fıkrasının “Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenlenir” biçimindeki 4. Cümlesi yapılan itiraz neticesinde iptal edildi ve karar resmi gazetede yayınlandı.

“İtiraz konusu kuralda, sürücü belgesi olmadan araç kullanan kimsenin aynı zamanda araç sahibi olmadığı durumlarda, tescil plakasına da aynı miktar için ceza tutanağı düzenleneceği belirtilmekte, araç sahibinin kusurunun bulunup bulunmadığı, aracı sürücü belgesi olmayan kişiye bilerek verip vermediği değerlendirilmeden idare tarafından yaptırım uygulanmaktadır” denildi.

Kaldırılmış olan bu kural her ne kadar araç sahiplerinin özellikle ehliyeti olmayan kişilere aracını vermesini önleme amacı güdüyor olsa da, her fırsatta insan haklarından dem vuranların böyle deli dumrul uygulamalarına gitmemeleri gerekir.

İzmir 2013-03-06 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..