Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

Arka bahçe

Bayılırım çimen kokusuna Yeni biçilmiş ise mis gibi kokar. Derin derin soluyarak ciğerlerime dolmasını isterim güzel kokuların. Bakımı çok zordur çimenin. Yaban otlarından, özellikle ayrık otundan korumak gerekir. Bakılmazsa yok eder çimeni.

Bir zamanlar çok tartışılan sözcüktü, arka bahçe. Unutuldu gitti. Sosyal süreçler başka türlü gelişmeye başladı her halde. Hastalanınca kara kara düşünmeye başladım, bahçemi ayrık otu sardı mı diye? Bahçeleri, ayrık otundan korumak gerekliliğini hep düşünürüm.

İnsanların değişik hobileri vardır. Benim de hobim sevdiğim sözcüklerdir. Defterin her sayfasına alfabenin 29 harfini yazıp, o harflerle ilgili sevdiğim sözcükleri sıralamışımdır. Bu küçük defterime, sözcüklerden oluşan arka bahçem derim. Ara sıra karıştırırım. Anlamsız sözcükler varsa ayıklarım.

Sevdiğim sözcüklerin çoğu ( S ) harfinde kümelenmiş. TV. Kanalların da evlenme programları var ya. Çıkan kişiler “adam gibi adam istiyoruz” diyorlar ya. Adam gibi adam olmanın temel koşulu, sosyalleşme diyerek en başa yazmışım. İnsan olabilmenin temel ilkesi diyerek de not düşmüşüm yanına

Sonra sevgi ve saygı sözcüğüne, insan ilişkilerinin olmazsa olmaz kuralıdır demişim.

Sayın sözcüğünün yanına, durmadan tekrarla ve her hitapta kullanmasını öğren notunu yazmışım. Haklıda çıktım son günlerde, tartışmalara da neden oldu.

Sorgulama sözcüğünün altını çizmişim. Çağdaş ve özgür birey olmanın temel niteliğidir diye not düşmüşüm yanına.

Sosyal statü sözcüğünü, üç dört paragrafta açıklamaya çalışmışım. Kişinin donanımlı olmasıyla ilgili olduğu için herhalde.

Güzel oluyor sözcükler bahçesinde dolaşmak. İletişimin temelidir sözcükler. İyi seçilir yerinde kullanılır ise, sorunların çözümü daha da kolaylaşır. Toplumun sağır olması kötü bir oluşumdur. Bireylerin birbirlerini anlayamaması olgusunu geliştirir ki, giderek toplumsal bozulmalarına neden olurlar.

Ülkemizde yaşananları bu açıdan da irdelemek gerekir. Kullanılan sözcükler her birimizde başka çağrışımlar yapmaktadır. Bazen de sözcükleri tam söylemiyoruz. Eveleyip geveleyince, anlamakta güçlük çekilmektedir. Bu durum, bahçemizde ayrıkların çoğaldığının işaretidir.

Ayrıkların çoğalmamasına dikkat etmeliyiz. Sözcük bahçemiz bir kez kirlenince, farklılıklar kendiliğinden doğar. Bir birlerini anlamayan grupları oluşur. İletişimin yetersizliğinden, dirliğin bozulacağı bilinmelidir. Ülkemizdeki sosyal olay ve olguların, bu açıdan da değerlendirilmeleri gerekmektedir. Kültürel zenginliğimizi, felakete dönüştürmek için çaba harcadığımızın farkında mıyız?10.06.2009

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..