Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Futbol
 

Arthur Friedenreich' in öyküsü

Arthur Friedenreich' in öyküsü
 

Sizleri bu yazımda, Arthur Friedenreich' in pek de fazla bilinmeyen öyküsüne götürmek istiyorum, başka bir deyişle 1935 öncesi Brezilyasına. Zira o dönemlerde futbol, sadece beyazlar tarafından oynanan bir oyun idi. Babası Alman olan bir melez olarak Arhur her ne kadar bu karşılaşmalara kabul edilse de, siyahilere atılan tekmelerden ( ki bunlar faul sayılmıyordu), bolca nasibini alıyordu.

Öyle ki onun hayatındaki bir olay da oldukça önemlidir. Küçük bir çocukken sokakta futbol oynarken az daha arabanın altında kalacak olan Arhur' u kurtaran, arabayı son anda görerek, ondan zarif bir şekilde kurtulması olmuş. Tekniğini oldukça geliştiren Arthur, Brezilya' nın katıldığı ilk uluslararası maçında bir gol atarak takımını Uruguay önünde galibiyete taşımıştı. Bu olay, o zamanlarda Brezilya gazetelerinde çokca yer alan at yarışı haberleri yerine futbolun geçmesini sağlamıştı.

1892 yılında doğan Artur Friedenreich, 26 sene top koşturdu ve bu zaman zarfında 1239 maçta 1329 gol atarak Pele (1360 maçta 1280 gol) , Maradona ve Gerd Müller' den bile fazla gol atarak tarihe geçmişti. Bunun yanında o zamanlarda futbolun para kazandırmadığını da göz önüne alırsak, oynadığı takım olan Sao Paolo, emeklerinin karşılığı olarak onun evini restore ettirmişti.

1925 senesinde Brezilya' nın Avrupa turunda Fransa' yı 7-2 yendiği maçta tüm gözlerinin üstüne çevrilmesine neden olan lakabı kaplan olan melez futbolcu, 1934 yılında 42 yaşında futbolu bırakırken, 1969 yılında 77 yaşında ise hayata gözlerini kapatıyordu, aynı senelerde bir başka Brezilyalı olan Pele, tüm dünyayı kendisine hayran bırakıyordu.

Tüm bunların yanı sıra, o zamanlarda kramponların, formaların bugünkü kadar gelişmemiş olduğunu, dolayısıyla bir futbolcunun iyi oynaması için tekniğinin bir hayli gelişmiş olması gerektiğinin de unutulmaması gerektiği, Arthur' u daha iyi anlamamız açısından son derece önemlidir.

Blog resim: http://futbolfactory.futbolweb.net/index.php?ff=historicos&f2=0001&idjugador=44

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..