Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Emel Yılmaz

http://blog.milliyet.com.tr/emelyilmaz

18 Şubat '22

 
Kategori
Beslenme
 

Artroz veya osteoartrit

                                      Artroz veya osteoartriti nasıl rahatlatabiliriz?

Artroz veya osteoartriti rahatlatmak için anti-inflamatuvar baharatlar ve ergojenik destekler

Birçok insan artroz veya osteoartrit dediğimiz eklem rahatsızlığından şikayetçidir. Ağrı kesiciler şikayetleri bir nebze olsun hafifletiyor fakat asıl sorunu ortadan kaldırmıyor ve bazen yan etkileri bile olabiliyor. Tamamlayıcı tıpta artrozu güvenli bir şekilde yumuşatabiliriz. Bunun için 2 yaklaşımı kombine edebiliriz. Curcuma (zerdeçal) ve boswellia (akgünlük) ile eklemlerdeki inflamasyonu frenleyebilir, ergojenik destekler ile ise kıkırdağı optimal besleyip koruyabiliriz.

İnflamasyonu frenlemek

Bazı bitkiler anti-inflamatuvar (iltihap önleyici) bir etkiye sahiptir. Bundan dolayı artrozda ağrı kesici bir etkinliği mevcuttur ve yan etkileri yoktur. Özellikle Curcuma longa (zerdeçal) ve Boswellia serrata (akgünlük) bu konuda çalışmalar yapılmış ve bilimsel olarak kanıtlanmış 2 değerli bitkidir. Kurkuminoitler iltihaplanma reaksiyonlarını frenlerken, akgünlük asitleri 5-lipoksigenaz (anahtar enzimi) inhibisyonu gerçekleştirmektedir. Böylelikle ağrı, şişme ve fonksiyon kaybını azaltmış oluyorlar.

%70 Curcuma + %30 Boswellia

Her ne kadar curcuma ve boswellia ayrı ayrı iyi bir sonuç verseler de, 70/30 oranında sinerji içerisinde yukarıda bahsettiğimiz iltihabi durumlarda daha iyi sonuç verdikleri görülmüştür. Aynı zamanda ikisinin birlikte kullanımı iyi tolere edildiği gözlemlenmiştir.

Yumurta kabuğu zarı kıkırdağı besliyor

Eklem rahatsızlıkları için ergojenik destekler yani chondroitin sülfatları, glucosamine, hidrolize kolajen ve hyalüronik asit yeterli oranda alındığında ağrıyı hafifletmektedir. Kıkırdağın bu yapı taşları kıkırdağın aşınma sürecini frenleyip kısmen yenilerler. Tek olumsuz yanı hacimli olup çok ucuz olmayışıdır. Daha uygun ve daha az yer kaplayan ve bir o kadar etkili olan yumurta kabuğu zarıdır. Zar kendi içinde glucosamine, chondroitin sülfatları, kolajen, elastin ve hyalüronik asit içermekte ve daha iyi emilmektedir.

Yapılan bir çalışmada yumurta kabuğu zarı ekstresi 300 mg günde 30 gün ve 50 gün boyunca alındığında, artroz şikayetleri olan yaşlılarda ciddi oranda ağrı ve sertlik azaldığı ve hareketliliğin arttığı, bilinen 1500 mg glucosamine ve 1200 mg chondroitin kombinasyonuna göre daha hızlı ve etkili bir sonuç verdiği görülmüştür. Aynı etki bir başka çalışmada artroz şikayetleri olan bireylerde, koşucularda ve crossfit uygulayan sporcularda da görülmüştür.

Daha az bir kıkırdak aşınması için doğal tip 2 kolajen

Kıkırdak için denatüre edilmemiş tip 2 kolajen çok faydalı bir destektir. Eklem kıkırdağında iltihaplanmanın ana nedenlerinden biri, aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin, kıkırdağın ana bileşeni olan kolajeni parçalamak ve temizlemek için çok istekli olmasıdır. Ancak, doğal tip 2 kolajen oral alınırsa, daha sonra bağırsaktaki Peyer plakalarının bağışıklık sistemi, bu kolajeni normal, zararsız bir gıda bileşeni olarak tanımayı öğrenir. Olumlu tarafı ise bundan sonra bağışıklık sistemi eklemlerdeki kolajene daha fazla saldırmayacak olmasıdır.

Osteoartrit hastaları üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 10 mg doğal tip 2 kolajen, günde 1500 mg parasetamolden ağrı, hareketlilik ve yaşam kalitesi açısından ciddi ölçüde daha iyi sonuçlar vermiştir.

Sağlıklı bireylerde yapılan başka bir çalışmada, doğal tip 2 kolajen, daha iyi diz ekstansiyonuna, ağrı başlamadan önce yoğun egzersiz süresinin uzamasına ve yoğun egzersizden kaynaklanan ağrının azalmasına neden olmuştur.

Yaklaşım

Kıkırdak besleyici yumurta kabuğu zarı ve doğal tip 2 kolajen ile kıkırdağı koruyan anti-inflamatuvar bitkiler zerdeçal ve boswellia' nın birlikte alımı ile, eklem şikayetlerini doğal ve önemli bir şekilde hafifletmesi ve birçok osteoartrit hastasında daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamasını bekleyebiliriz.

 

Sağlıklı günler dileği ile…

Uzm. Dyt. Emel Yılmaz

Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr 

Facebook

Instagram

Linkedln

 

 

 

 
Toplam blog
: 76
: 56
Kayıt tarihi
: 18.04.16
 
 

Sağlıklı Beslenme ve Diyet konularında araştırmayı ve insanlara yardımcı olmayı amaç edinmiş biri..