Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '10

 
Kategori
Psikoloji
 

Aşağılık duygusu...

Aşağılık duygusu...
 

yenisafak.com.tr


Psikolojide aşağılık duygusu: Kişinin gerçeklere uyan veya uymayan sebeplerle benliğini başkalarıyla karşılaştırarak yetersiz ve küçük görmesi olup, eksiklik duygusu, aşağılık kompleksi ya da aşağılık duygusu olarak da bilinir.

Bazıları ise bu duyguları telafi edebilmek için büyüklük duygusuna kapılırlar.

Büyüklük ‘üstünlük’ duygusu , eksiklik ‘aşağılık’ duygusunun değişken bir yansıması olup, özde ’olumsuz ruhsal durum’ olarak yorumlanır. Özellikle kendisine yetmeyen, var’la yetinmeyen insanlar zamanla ’haddini bilmez’ hâle gelirler. Bunun da ötesinde agresif ‘hırçın, saldırgan’, sinsi ve sadist tavırlar sergilemekten hiç kaçınmazlar. Hatta bazen hırstan çılgına dönerek kendilerine bile eziyet ederler. ’mazoşizm’.

Bütün diğer duygular gibi aşağılık duygusunun da ortaya çıkması, şekli ve boyutu; kişinin yetiştiği çevre, ortamın hijyen koşulları, yetişme tarzı, aldığı eğitim, yaşadığı olaylar ve ruhsal yapısıyla çok yakından alâkalıdır.

İşverenin çalışanı köle, emeğiyle çalışanın işvereni sömürücü olarak gördüğü durumlarda ortaya çıkan ise aşağılık duygusunun değişik bir tezahürüdür.

Bütün Türk vatandaşları yasalar önünde eşit konumda bulunmasına rağmen bazı etnik kökenli grupların istekleri, yıllar içinde yaşadıkları aşağılık duygusu sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu kişiler gibi bugüne kadar bütün bu duyguların yaşanmasına sebep olanlar da onlar kadar suçludurlar.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..