Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '08

 
Kategori
Haber
 

Aşırı hız normal olacak!

Aşırı hız normal olacak!
 

Resim: www.milliyet.com.tr


AKP'li Abdullah Çalışkan yeni bir yasa teklifi hazırladı. Bu yasa teklifi AKP grubu tarafından onaylandı ve teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Yasa teklifi Meclis'ten geçtiği takdirde artık bölünmüş yollarda 120 km/h, otoyollarda 135 km/h hızla gidebileceğiz.

Bilindiği üzre ülkemizde, diğer ülkelere nazaran yaşanan trafik kazası sayısı çok fazla. Ne kadar önlem alınırsa alınsın ülkemizde yaşanan kazaların ardı arkası kesilmiyor. Trafik kazalarının büyük bölümü aşırı hız ve dikkatsizlik sonucunda gerçekleşiyor. Ayrıca bu kazalarda ölüm nedenlerinin başında da emniyet kemeri takmamak geliyor. Can kayıplarıyla hergün yüreğimiz yanıyor.

Şu anda otomobiller için hız sınırı otoyolda 120, bölünmüş yollarda 90 km/h. AKP'nin hazırlayıp Meclis Başkanlığına sunduğu yasa teklifinde bu sınır bölünmüş yolda 120, otoyolda 135 km/h'e çıkıyor. Aslında şu an bile denetim yetersizliği sebebiyle bazı araçlar zaten mevcut hız sınırlarını aşıyor. Bir de buna dikkatsizlik, hava ve yol şartları eklenince kazalar oluyor. Bölünmüş yolda 90 yerine 120 yapanlar direksiyon hakimiyetini kaybedebiliyor. Otoyolda 120'nin, 130'un, 140'ın vs. üzerine çıkanlar takla atabiliyor. Yalnız şunu belirtmek istiyorum: bu kazaların hiçbiri yalnız aşırı hız yüzünden olmuyor, aşırı hıza dikkatsizlik ekleniyor, aşırı hıza hava şartları ekleniyor, aşırı hıza karayollarındaki kapatılmamış çukurlar, bozuk bölümler kısacası yol şartları dediğimiz şartlar da ekleniyor. Böyle olunca da ekranlarda, hergün yaşanan can pazarlarını izliyoruz.

Kaza olunca ne diyoruz: aşırı hız ve dikkatsizlik nedeniyle... Yani bölünmüş yolda 90'ın, otoyolda 120'nin üzerine çıkılması hali. Hız sınırları yükseltilince de kazalar olacak. Ama bu kez aşırı hız ve dikkatsizlik demeyeceğiz. Sadece dikkatsizlik diyeceğiz. Çünkü belirlenecek hız sınırları aşılmasa dahi yani 135 km/h geçilmese de kazalar olmaya olacak, "zaten 135'in kendisi aşırı hız" ama bu sürat normal kabul edilecek. Eğer AKP'nin yasa teklifi meclisten geçerse trafik akışı hızlanacak belki ama hayatlar durmaya devam edecek. Hız sınırının yükseltilmesinin neye faydası olacak?

 
Toplam blog
: 301
: 1086
Kayıt tarihi
: 02.05.07
 
 

"1988 Adana doğumluyum. Oldukça başarılı bir öğrencilik serüvenimin ardından eğitimimi noktaladım..