Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Aşk olsun- Let love be!

Aşk olsun- Let love be!
 

Aşk için çok şey söylenmiştir. Ancak aşkı tanımlamakta zorluk çekilmektedir. Tanımlanamaz diyenlerden tutun, binlerce sözcüklerle tanımlayanlara kadar çeşitli görüşler vardır. Aşk/ışk; sufizmde Allah aşkıyla ifadesini bulur ama dünyevi aşka da sırtını çevirmez. Aşkın cazibesi/çekimi çok yüksektir- ya da tersi de bence doğrudur. Bizi çok çeken kişilere aşık oluruz. Afyonlanmış gibi, bize bu duyguyu veren kişiye doğru çekiliriz. Bu; bir daire etrafında dönen gezegenler gibi, ya da pervane örneğinde olduğu gibi çok güçlü bir çekimdir. Sufizmde; meczublar, cazibe (çekim) içinde, bir daire etrafında dönen kişiler olarak tanımlanır. Daireden içeriye tek noktaya vardığında ise ermişlerdir.

Aşk nedir; ya da aşkın sizin üstünüzdeki etkileri nedir? sorusuna tanıdıklarımın verdiği bazı cevaplar şöyle:

<ı>Çok güzeldir.

<ı>Dengemi kaçırır.

<ı>Kilitlenirim.

<ı>Tek odağa yönelirim.

<ı>O nedir kızım? Çoktaaaaan unuttuk!

<ı>Kendimden vaz geçerim.

<ı>O olmazsa, ölecek gibi olurum.

<ı>Gençleştiğimi hissederim.

<ı>Yüzümü güldürür.

<ı>Aşık olduğuma kavuşamazsam hastalar olurum.

<ı>Bak teyzeciğim, saçlarım bile güzelleşti, sivilcelerim yok oldu!

<ı>Çok korkarım aşktan.

<ı>Rezil rüsva eder adamı evladım, vazgeç bu işten.

<ı>Bu yaşta bana aşk gelir mi? Olur mu hiç?

<ı>Geçen sefer aşık olduğumda bulutlar üstündeydim, yenisini arıyorum şimdi.

<ı>Aşık olmaya değer kadın/adam kaldı mı ki?

<ı>Bizim törelerimize göre yasaktır.

<ı>Evliyim, aşık olamam!

<ı>Bu kadar iş arasında bir de aşkla uğraşamam!

<ı>Parasız aşk olmaz! Zengin olunca düşünürüm.

<ı>Pervane gibi olurum.

Sözler tükenir… ‘Aşkın etkisi sizde nasıldır?’ sorusundan geriye, aşk sözcüğünün hoş, mest edici, gülümsetici etkisi kalır. Demek ki aşk güzeldir.

Ancak aşk duygusu, titreşimi, ya da etkisi neden kısa sürer? Bu soruya çeşitli bilimsel açıklamalar getiriliyor. Sonuçta kısa sürüyor işte. Ayrıca iki kişinin birbirine aşık olma olasılığı ise oldukça düşük. Neyleyeceğiz o zaman? Bize bu muhteşem duyguyu verebilecek kişileri mi arayacağız her yerde? Şimdi pek çok kişi “hayırrr aşk aranmaz, o gelir bulur sizi” diyecektir. Aşk; Noel Baba değil ki gelsin kapımızı çalsın? Bizim yüreğimiz açık ise olma olasılığı vardır ancak her yüreği açık olan aşık olacak diye bir önermede de bulunamayız.

Bazı dillerde aşk sözcüğü yoktur, sevgi sözcüğü kullanılır. Örneğin İngilizcede aşık olmak, “fall in love” dır. “Sevgi içine düşmek” anlamına gelir. Yani rasyonel/akılcı bir eylemi çağrıştırmaz. Kuyuya düşmek gibi sankiJ Arkadaşlarım o kadar şakacı ki hemen şunu diyeceklerdir: “O kuyuda aşık olunacak huriler varsa bin kez düşerim içine- hem de balıklama!”

Cinsellik, aşkın neresindedir? Başındadır, içindedir, kapısındadır, göbeğindedir, hiç olmayabilir, olsa da olur olmasa da olur diyenler var. Sevgi ve sorumluluk, aşkın neresindedir? Örneğin aşkımız için, yuva dağıtır mıyız? Çocuklarımızı uzun zaman sürebilecek bir travmaya kendi aşkımız uğruna iter miyiz? Bazen rastlanıyor bu olguya- demek ki aşk, çok ben-merkezci bir şey olabiliyor. Kişi, o durumda, kendi aşkından başka bir şeyi görmeyebiliyor. Cinsel çekim de çok güçlüdür ve sıklıkla aşk ile karıştırılır. Birisini çok beğenmek de aşk ile karıştırılabilir.

Ben nasıl bir aşk hali isterim? Bana, sevdiğime, yakınlarıma sevinç verecek; ilk güçlü çekim hali durulduktan sonra hala çok beğenebileceğim, sevebileceğim, ve çok sıklıkla neşe, sevinç duyabileceğim bir aşk hali isterdim. Düşüncesi bile güzel!

Her yerde aşk olsun, sevinç olsun, insana saygı olsun, sevgi olsun!

 
Toplam blog
: 5
: 870
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

İzmirliyim ve İzmir'deyim. Felsefe, kültür, müzik sevdiğim alanlardır...