Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Nisan '08

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Aşkı evlilik mi öldürür?

Aşkı evlilik mi öldürür?
 

Aşk genelde, hızlı ve keskin yaşanan süreli bir duygu olabilir. Ruhsal bir durum olduğu kadar, kimyasal da bir durum. Çok nesnel bir duygu da değil. Aşık olunan bir insana, onunla ilişkide olan herkes aşık olmuyor. Aşkın kaynağı karşımızdaki kişiden daha çok, bizim öznel durumumuz. Belli ruh hallerimiz, belli koşularda, karşı cinsten birine ilgi duymamıza neden oluyor.

Bir insanla ilişkiniz evlilik ya da evlilik dışı bir ilişki olsun, aşkınız, öznel durumunuzdaki değişimlerle sönecektir. Ama bu sönüm, ona yönelik olan saygınızda bir azalmaya yol açması gerekmiyor. Saygının kaynağı karşımızdaki kişidir.

Evlilik, toplumun ona atfettiği ve bu atfetmeyle yüklü olan hanım ve hanımın kafasındaki koca tasarımı; koca ve kocanın kafasındaki kadın tasarımı bir sosyal rol. Erkekseniz, karınızın ve sizin belli şekilde davranmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Evlilik mutlak bir şey değildir, verilidir. Bizim toplulumuzdaki evlilikte aşağı yukarı biliniyor. Bu evlilikte, birey olma duygusu yoktur, kişilerin bağımsızlığı yoktur. Bu davranış şekli ise, evlilik dışı ilişkilerde pek olmaz. Birbirlerine karşı el bebek gül bebek olan, iki insan, evlilik modunda başkalaşıma uğrarlar.

Evlilik ile girilen süreçte, birey oluşun yitimi, ilişkiyi zedeler. Bireyin özel alanı, kendisine gösterilmesi gereken, saygı, özen ve incelik ortadan kalkar. Seks bunda önemli etkendir. Birbirinin içine giren iki insan, birey olma sınırlarını da kaldırmakta sakınca görmez.

Evlilikteki bu olan biten aşkı öldürmez, ama onun sürecini hızlandırabilir. Aşkta varolan, karşımızdaki kişiye hayran olma duygusu hızla zayıflar.

O zaman, evlilik aşkı öldürmez, ama onun sürecini hızlandırabilir.
Peki, aşık olduğumuz biriyle evlenmemeli miyiz? Böylece, o duyguyu daha uzun süre yaşayabiliriz.

Bana kalırsa, aşk bilinçli bir duygu olmalı. Eğer, evlenilecek de, aşk bitecekse, bu, aşkının bilincine ve kontrolüne sahip olunmadığı anlamına gelebilir. Neyi yaşadığın ve neyi yaşamak istediğini bilmen, aşkını ve sevgini çok daha uzun süre ve kaliteli yaşamanı sağlayabilir. Yaşamanı ve daha öncelikle; yaşatmanı. Daha nitelikli ilişkide, yaşatmak önde gelir, keyf, zevk, mutluluk burdan yükselir. Böyle bir ilişkide, evlenilse de evlenilmese de, o ilişki doyurucu olabilir.

Bunun ötesinde, insana dair her şey, kendi varlığı gibi yitimli; doğal süreçlerle, bir insana olan, sizden kaynaklanan öznel duygularınız azalabilir ve bitebilir. Bitmesi kötü değildir. Bitmemesi de iyi değildir. Neyse odur. Bitmek aslında, bir bakıma bitmektir, yoksa, insan, her yeni günle, eskisiyle yeniden biter, oluşur. İnsanı insan yapan tarihsel bir varlık oluşudur. Hayvanların pek tarihi yoktur, en başta Filler hariç.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..