Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '18

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Astana'ya Yeni Finans Merkezi Statüsü

Astana'ya Yeni Finans Merkezi Statüsü
 

Nazarbayev Kazakistan Borsasının Açılışı Yaparken


Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev,14 Kasım 2018’de yaptığı konuşmada Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin (AIFC), başkent Astana'ya yeni finans merkezi statüsü verdiğini söyledi.

Nazarbayev, AIFC borsasındaki ilk satışı başlatma töreninde yaptığı konuşmada, Kazak milli para birimi olan tengenin kabul edilmesinin 25. yıl dönümü arifesinde böyle bir başlangıcın önemli olduğunu vurguladı.

Milli para birimi uygulanmasının, ülkenin finansal sisteminin oluşması ve ekonomik bağımsızlığını sağladığını ifade eden Nazarbayev, "(1993'ten) O zamandan beri Kazakistan önemli ölçüde büyüdü, halkın yaşam seviyesi arttı. Ülkede önemli, kapsamlı reformlar yapılmaktadır. AIFC'nin faaliyetinin başlatılması, ülkemizin istikrarlı gelişmesinde önemli bir adımdır." diye konuştu.

Nazarbayev, dünya uranyum piyasasının yüzde 20'sini oluşturan Kazatomprom'un ilk kez IPO'ya (halka arz) çıktığını aktararak, şöyle konuştu: "Gelecekte Kazaktelekom, Air Astana, KazMunayGaz ve diğer ulusal şirketlerin sermayelerini satışa çıkarmayı planlıyoruz. AIFC, yabancı sermayenin çekilmesinde katalizör olmalı ve borsa piyasasını yeni gelişme seviyesine çıkarmalı. Burada en iyi dünya deneyimi kullanılmaktadır. Önde gelen ortaklar ve uzmanlar davet edildi, merkezin katılımcıları için eşi görülmemiş koşullar oluşturuldu."

Kazakistan son yıllarda milli gelirde enerji bağımlılığından kurtularak çeşitlilik için harcadığı çabaların başında bu finans merkezi geliyor. Hem Batılı, hem de İslam ülkelerinden uzmanlar Kazakistan’ın bu çabasından övgüyle bahsediyorlar. Örneği geçtiğimiz aylarda bu konudaki fikirlerini beyan eden Bahreyn ve İngiltere'den uzmanlar, Astana Uluslararası Finans Merkezi'nin (AİFM) Orta Asya, Orta Doğu, Transkafkasya cumhuriyetleri, Avrasya Ekonomik Birliği, Batı Çin, Moğolistan ve Avrupa ülkelerinin ülkeleri için bir finansal kesişme noktası olduğunu söylemektedirler. Uzmanlara göre, bu merkezin faaliyetinin ana alanları sermaye piyasasının gelişimi, varlık yönetimi, sermayeye sahipbireylerin kazancı, yeni finans teknolojileri ve İslami finansdır.

AIFC'nin öncelikli hedefleri arasında, yerel finans piyasası uzmanlarının insan kaynakları potansiyelinin geliştirilmesi, uluslararası mesleki sertifikaların yaygınlaştırılması, merkezin ekosisteminde ve ötesinde daha fazla çalışma için profesyonel düzeyde personel rezervinin oluşturulması yer almaktadır.

İslami Finansal Kurumlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu’nun (AAOIFI)Mesleki gelişim müdürü, eğitim kurulu sekreteri, standart geliştirme dairesiüyesi ve İslami muhasebe ve denetim kodunun baş araştırmacısı olan Farhan Nur merkez hakkında şunları söylemektedir:

- Bu, Kazakistan Hükümetinin parlak bir girişimidir. Aslında, kuruluş, AIFC'nin İslami finans için bölgesel bir merkez haline gelmesinin mükemmel potansiyelini kabul ederek, ileri görüşlü liderlik göstermektedir. Ve şüphesiz, birkaç yıl içinde bu finans merkezi, bölgede merkezi ve belirleyici bir rol oynayacaktır. Çoktan, çok başarılı girişimlerde bulunmuş ve daha da fazlasını planlamışlardır.

Ayrıca Farhan Nur AIFC'nin AAOIFI'nin eğitim ortağı ve bölge için bir sınav merkezi olduğunu belirtti. Onun düşüncesine göre, bu, örneğin, Sertifikalı İslami Muhasebeci Mali Müşavir (CIPA) ve Sertifikalı Şeriat Danışmanı ve Denetçi (CSAA) gibi AAOIFI mesleki yeterlilikleriyle ilgilenenlerin bundan böyle AIFC aracılığıyla sorunları çözebileceği anlamına gelmektedir. Farhan Nur, AAOIFI'nin AİFK'yı mümkün olan tüm yollarla desteklemeye devam edeceğinden duyduğu güveni de dile getirdi.

Uluslararası Finans Merkezi "Astana" nın ana özelliği, tüm dünyada tanınan Genel İngiliz yasalarıyla faaliyet göstermektedir. Yani, Kazakistan devlet olarak kendi anayasal kanunlarına sahip olmasına rağmen AIFC'nin kendi kuralları ve yasaları mevcuttur.

AIFC Uluslararası Tahkim Merkezi'nde Hakem Kurulu üyesi, AIFC’nin İslami Finansman Hususundaki Danışma Kurulu üyesi ve İngiltere ve Galler'deki kıdemli mahkemelerde avukat olarak görev yapan Şeyh Bilal Khan'ın bir üyesi, böyle bir sistemin bariz avantajlarına dikkat çekti. Ona göre AIFC, sadece coğrafi olarak değil, yargı konusundaki yetkileriyle de eşsiz bir örnektir. Bankacılık, sigorta fonları veyatırımlar gibi dünya çapında finansal işlemlerin% 95'i Genel İngiliz yasasına göre faaliyet göstermektedir. Ve tüm uluslararası işlemlerde uygulandığı gibi, bu dünyanın her yerinden birçok insanı ve kuruluşu AIFC'ye çekecektir.

AIFC’nin kuruluşunun Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in “100 Somut Adım” adındaki ulusal planındaki vizyonuna dayandığını söyleyen uzman “Ve eğer AIFC'nin yönetim kuruluna bakarsanız, elbette hükümet temsilcilerini, aynı zamanda uluslararası uzmanları, gelecek on yıl için umutları gören birçok kuruluşun temsilcilerini de içermektedir. New York, Londra, Hong Kong, Singapur, Şangay gibi dünyanın önde gelen finans merkezlerinin arasında yer almayı hedeflemektedir. “Astana”, sadece 20 yıldır başkent olmasına ve finans merkezinin tamamen yeni olmasına rağmen, şimdiden 61. sırada yer alıyor. Karşılaştırma için 59.sıradakiBahreyn'e bakalım. Bahreyn Finans Merkezi30 yıldan uzun bir süredir faaliyet göstermektedir. Bu durum, Astana’da büyük başarıların ve hızlı büyümenin var olduğunun kanıtıdır” şeklinde konuştu.

14 Kasım 2018’de AIFC borsasındaki ilk satışı başlatma töreninde yaptığı konuşmada Astana Uluslararası Finans Merkezi Başkanı Kairat Kelimbetov merkezin üç yıl yıl içinde dünyanın ilk 50 uluslararası finans merkezi arasına girmeyi hedeflediğini belirtti. Ayrıca merkezde şimdiye kadar 88 şirketin kayıt olduğunu ve bu sayının 2020 yılı sonuna 500’e çıkarmayı planladıklarını da ifade etti.

Örneğin, Birleşik Krallık, ABD ve diğer bazı ülkelerin ekonomisi, tam olarak finansal hizmetler sektörüne dayanmaktadır. Ayrıca, bu ülkelerin, halka arz yoluyla ile Kazakistan'ın Samruk Kazyna, KazMunayGas, Kazaktelecom gibi şirketlerin varlıklarının bir kısmınısatın alacağı da dikkati çekmektedir. Bu fırsatlar, Kazakistan'da “pastadan pay” almak isteyen yabancı şirketleri de kendisine çekecektir. Bunun aynı zamanda Kazakistan'ın OECD'ye katılma şartlarından biri olduğuna dikkati çeken Şeyh Bilal Han şunları söylemektedir: “Astana stratejik bir coğrafyada iyi bir konuma sahiptir, çünkü Şanghay ve Frankfurt arasındakitek finans merkezi olma özelliğine haizdir ve Avrasya Ekonomik Birliği,Hazar BölgesiveBDT'de rakipsizdir. İki ekonomik, siyasi, askeri süper güç olan Çin ve Rusya bile, finansal hizmetlerini Astana üzerinden yürütmek istiyor.Kazakistan'ın başkenti aynı zamanda bir umut ve barış sembolü ve büyük çaplı uluslararası organizasyonların gerçekleşme yeridir, dolayısıyla AİFK burada birçok stratejik değer sunmaktadır. Ben de bu projenin başarısından eminim.”

AIFC ayrıca, merkezin faaliyetlerinde uzmanları eğitmek için özel olarak hazırlanmış programlarını geliştirmekte, finansal ve yatırım okuryazarlığını arttırmak için profesyonel etkinlikler düzenlemektedir

Örneğin, farklı ülkelerden tanınmış uzmanların deneyimlerini paylaştıklarıİslami Finans Haftası geçtiğimiz aylarda bu merkezde gerçekleşti ve İslami finans ekosisteminin yapısını açıkladılar ve Kazakistan'daki İslam ekonomisinin gelişimi hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.

14 Kasım 2018 günü yapılan törende AIFC'nin bölgenin finansal merkezi haline gelmesi ve Asya'nın önde gelen finans merkezleri arasına girmesi gerektiğini belirten Nazarbayev, "AIFC, Astana'ya yeni finans merkezi statüsü verdi. Son yılda global finans merkezleri endeksinde başkent 27 basamak yükseldi." dedi.

Nazarbayev, Astana'nın, insanlar için oldukça konforlu yaşam şartları sunduğunu ve "akıllı şehir" olarak daha da gelişmeye devam edeceğini de belirtti.

Astana Uluslararası Finans Merkezi, faaliyete resmi olarak Ocak 2018'de başlamıştı.

 
Toplam blog
: 22
: 124
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

  Mesleğim tarihçi. Özellikle Türk dünyası tarih ve kültürü üzerine araştırmalar yapıyorum. Tarih..