Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Aşure

Aşure
 

Aşure paylaşmaktır.


Muharrem ayında aşure yapılması adet olmuş. Ben de bugün aşure yaptım. Epey zahmetli olmasına ve uğraştırmasına rağmen sonuç oldukça iyi oldu.Yorulduğuma değdi doğrusu.

Aşure yapmak için önce bir paket buğday alacaksınız. Buğdayı bol su ile beş veya altı kez yıkayıp, sıcak su ile kaynatacaksınız. Daha sonra ilk kaynatma suyunu atıp tekrar kaynar su koyarak birkaç taşım kaynatıp, tenceresi ile bir kenara bırakıp üzerini örteceksiniz ve bir gece beklemeye bırakacaksınız.

Fasülye ve nohutu birer bardak ıslatıp, bir taşım kaynattıktan sonra suyunu atıp sözerek düdüklüde kaynatacaksınız. Bir çay bardağı pirinci ise sıcak suda beklemeye bırakacaksınız. Sonrasında ayrı ayrı kaplarda birer avuç kayısı, badem, fındık, elma, üzüm, incir, portakal, beyaz susam, hatta biraz mandalina ve bir avuç karanfil hazır edeceksiniz.

Ertesi gün sabah iki büyük altı litrelik tencereye bir gün önceden kaynattığımız buğdayı iki eşit bölüme ayırarak suyu ile koacaksınız. Tencerelere kaynamış su ekleyeceksiniz. Suyun miktarını ayarlamak tamamen göz kararıdır. Büyük bir kaşık yardımıyla buğdayları karıştırarak yapışmış halden ayıracaksınız. Geceden ıslattığınız bir çay bardağı pirinci her iki tencereye eşit olarak koyacaksınız. Bu hali ile onbeş dakika kaynatarak buğdayla pirinci özdeşleştireceksiniz. Pirinç pişince birer bardak pişmiş nohut ve fasülyeyi her iki tencereye ekleyeceksiniz. On, onbeş dakika dibi tutmasın diye arada bir karıştırarak kaynatacaksınız.

Geceden ıslattığımız bademlerin kabuklarını da önceden soyacak, fındik ile varsa kabuksuz yerfıstığı eşit miktarlarda ilave edilmelidir. Beş altı dakika sonra elma, kuru kayısı parçaları, mandalina , ayva, portakal küçük küçük doğranarak iki tencereye eşit miktarda ilave edilir.

Cezvede ıtır çiçeğinden birkaç yaprak ve bir tutam karanfil kaynatarak suyunu ekleyiniz. Birkaç tutam da çörek otu ilave edebilirsiniz. Her iki tencereye altışar su bardağı şeker ilave edip üç dört dakika karıştıracaksınız. Ocağı kapatıp, üzerine küçük kuru incir parçaları ilave ederek duasını edeceksiniz ve kapağını kapatacaksınız.

Servis esnasında üzerine konulmak üzere nar tanesi, ceviz ve tarçın ayrı kaplarda bekletilir. Onbeş dakika dinlendirildikten sonra artık bu güzel tatlı arkadaşlarla paylaşılmalıdır. Nuh Peygamberden bu yana yapılan aşureyi yeme zamanı gelmiştir. İki günün sonunda herşey tamamlanmış ve nefis bir lezzet elde edilmiştir. Zor ve zahmetli bir tatlı olan aşureden bir kaşık alınca, eğer nefis kıvamıyla ve tadiyla arkasında ayrı bir emek olduğunu biliyorsak yemenin zevki farklıdır.

Aşure herhangi bir tatlıdan elbette daha fazla emeği ve övgüyü hakediyor. Tabi bu tatlının en önemli özelliği temelinde başkaları ile paylaşmaktır. Dinimizce paylaşmanın güzel bir yanını yansıtmaktadır. Bizler Cumhuriyet çocuklarıyız. Aynı sokakta, aynı mahallede büyürken bize bırakılan değerleri korumayı öğrendik.

Aşure yaparken kıvamın önemi üzerinde durmaya çalıştım. Bütün bu yiyecekler pişmiş buğday taneleri ile bir arada farklı farklı zamanlarda konularak pişirildi. Mesela inciri önce koysak ne olurdu, tabi ki suyu karartırdı. o güzelim meyva dağılmış vaziyette tatlıyı kötüleştirebilirdi. Zamanlama her şey için önemlidir. Öncelikler, ana madde, katılım miktarı hayatın her alanında aşure gibi sonuçlar verir. Tadımızın kaçmaması için bunlara dikkat etmeliyiz.

Aşurem beğenildi. Sizinle paylaşmak istedim..

 
Toplam blog
: 259
: 442
Kayıt tarihi
: 23.04.09
 
 

Merhaba ben Manolya. Edirne doğumluyum. Eğitim'e hizmet ediyorum ve bu yolun gönüllüsüyüm.Şiir yazma..