Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Ata'nın mirasına sahip çıkılmalı

Ata'nın mirasına sahip çıkılmalı
 

Savarona


Ata'nın mirası Savarona yatı, TC Deniz kuvvetleri'nde eğitim amaçlı kullanılırdı. Seferden döndüğü zaman, Heybeliada Deniz Harb Okulu karşısına demir atarak bir sonraki göreve kadar orada kalır, Büyükada için de güzel bir manzara oluştururdu. Bilhassa milli bayram günlerinde bayraklar ve ışıklarla süslenerek kutlamalara katılırdı.
Savarona, 136m boyu ile dünyanın en büyük özel yat'ı olarak kayıtlara geçmiştir. 18 mil hız yapabilen Savarona, Newyork Broklyn köprüsünü yapan mühendis Roebling'in kızı Emily Cadwallader tarafından Hamburg'da yaptırılmış, 4 milyon dolar'a malolmuş, 1931yılında denize indirilmiş, Atlantik'i geçerek ABD de kullanılmıştır. Ne var ki, bu yat için çok yüksek vergiler istenmesi sonucunda satışına karar verilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, onu Ata'sına layık görerek 1938 yılında satın almıştır. Atatürk, hastalığının ilrlediği son zamanlarında malesef Savarona'da pek dinlenme fırsatı bulamamıştır.
1989 yılında Savarona, müze olarak veya daha başka ulvi bir amaçla kullanılacağı yerde özel sektör'e satılarak yenilenmiş ve kiralama şekli ile dünya sosyetesinin kullanımına sunulmuştur.

Bugünlerde basında yer alan haberlere göre Savarona, daha önce kullanım hakkını satın alan kişi tarafından satışa sunulmuş. Eğer ülke içinden uygun bir talep gelmezse, Arap veya dünya sermayesine sunulacakmış! Büyük önderin kemiklerini sızlatacak bir olay. Türkiye Odalar Birliği TOBB'a da teklif götürüldüğü söylenmekte.

Tarihe sahip çıkmak, sadece bir eseri onarıp yenilemekle olmaz. Onu hak ettiği biçimde korumak ve kullanmak gerekir. Büyük önder Atatürk'ün, ömrünün son demlerinde çok az bir süre ile de olsa dinlenip gezdiği bir gemi, parasını verenin binebileceği bir aşk ve sefa gemisi
olmamalıdır. Ona yaraşan, bir müze haline getirilip korunmasıdır. Bunun için harcanacak olan bedel, çarçur edilen ve emperyal sermayeye kaptırılanların yanında bir toz zerresi gibi kalır. Bu düşüncede olan herkezin, internet, facebook, belgegeçer, vs her türlü kanalı kullanarak ilgililerin dikkatini çekmesi bir vatandaşlık borcu olmalıdır. Atatürk'ün mirasına lütfen sahip çıkalım.

http://bilimfirtinasi@azbuz.com

 
Toplam blog
: 53
: 671
Kayıt tarihi
: 22.12.09
 
 

1969 Tarhan Kolej (lise), 1978 Atatürk Eğ. Ens. Türk dili ve edebiyatı bl. Mezunuyum. Araştırmak ..