Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Atatürk; düşmanlarının da saygısını kazanan lider...

Atatürk; düşmanlarının da  saygısını kazanan lider...
 

Atatürk’ün sonsuzluğa uğranışının üzerinden 76 yıl geçti. Değil ülke içindeki yurttaşlarının, düşmanlarının bile saygısını kazanan Mustafa Kemal Atatürk; dünyanın insanlık tarihinde az görülür eşsiz başarılara imza atan bir önder olarak, halkın yüreğinde emsalsiz bir yere sahip.

O’nu anlatan kitapların yanında,  cephede omuz omuza savaştığı gazilerden dinleme olanağı yakalamış biri olarak; vasatlığın egemen olduğu bugünlerden düne bakınca, dehası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Atatürk’ün mirasını tüketen, çapsız politikacıların başarısızlığının faturasını ülke olarak ödediğimizin bilincinde bir yurttaş olarak,  hayatının son 56 gününü geçirdiği Savarona yatı üzerine kalem oynatıp; kaçAKsaray meşrulaştıran sığlığa ne söylesek boş.

Türkiye’nin çağdaş dünyada dikkate alınmadığı, giderek eleştirilerin arttığı bir siyasi ortamda ülkeyi yönetenlere komedi figürü tarifesi yazılırken, tarihe/düne bakıp dersler çıkarmak gerekiyor.

***

İşte Atatürk için dünyada söylenip yazılanlar…

 Emperyalist işgale karşı ilk kurtuluş savaşını vererek sömürge ülkelere örnek olup yol gösteren Atatürk, kuşkusuz çağının ötesinde bir liderdi.

Atatürk Türkiye'yi tek düşmanı kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.(Alman Volkischer Beobachter Gazetesi)

Istırap çeken dünyada barış ve esenliği yeniden kurmak ve insanlığın yalnız maddi değil, manevi gelişmesini sağlamak isteyenler Atatürk'ün iman verici ve yön göstericiliğinden örnek ve kuvvet alsınlar.(Profesör Herbert MELZIG Tarihci)

Eski Osmanlı imparatorluğu bir hayal gibi ortadan silinirken, milli bir Türk Devleti'nin kuruluşu, bu cağın en şaşırtıcı başarılarından birisidir. Mustafa Kemal, yüce bir eser ortaya koymuştur. Atatürk'ün parlak başarısı bütün sömürgeler için bir örnek olmuştur.(Maurice BAUMANT Profesör)

Yeni Türk Devleti ile Ankara Andlasması'nın imzalanması nedeniyle; "Bizi arkadan vurdu, dağ başındaki haydutlarla, Mustafa Kemallerle anlaştı" diyenlere Fransız Başbakanının Mecliste verdiği cevap: Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz kahraman Mustafa Kemal ve O'nun tüm askerleri burada olsalardı, teker teker hepsinin heykellerini dikerdik. Böylesine kahraman biriyle anlaşma imzalamaktan gurur duyuyorum. (1921Fransız Başbakanı BRIAND)

O, yüce bir dağa benzer. Eteğinde yaşayanlar bu yüceliği fark edemezler. Bu dağın azametini kavrayabilmek için, O'na çok uzaklardan bakmak gerekir. (Claude FERRER Fransız Edibi)

Savaşta Türkiye'yi kurtaran, Savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye'nin Ata'sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.(1938 Winston CHURCHILL  İngiltere Başbakanı)

Atatürk, yalnız Türk Milleti'nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. O'nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk. (Sucheta KRIPALANI Hint Parlamento Heyeti Başkanı)

 

Kemal Atatürk yalnız bu yüzyılın en büyük adamlarından biri değildir. Biz Pakistan'da O'nu geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz. Askeri bir deha doğuştan bir lider ve büyük bir yurtsever... (Eyüp Han Pakistan Cumhurbaşkanı )

Atatürk'ün dehası tarihte Türk Milleti'nin taşıdığı ruhun faziletine en yüksek örneklerinden birini teşkil edecektir. (Branko Aczemovic Büyükelçi - Yugoslavya) 

İngiliz Fransız ve İtalyanları Anadolu'dan uzaklaştırıp bizi de yenince karşımızda sıradan bir adam bulunmadığını ve O'nun gerçek yaratıcı kudretini kavramaktan uzak kalmış olduğumuzu kabul ettik. (1938 Yorgi PESMAZOĞLU - Yunan Ekonomi Başkanı) 

Yakın ve Orta Doğu'da ilk cumhuriyet doğuşunu O'na borçludur. Bu cumhuriyet birçok ulusun milli özgürlük savaşlarına ışık tutmuştur. Atatürk'ün yönetimindeki Türkiye'nin uluslararası otoritesi yükselmiş ve ülkesi dünya siyasetinde önemli bir rol oynamaya başlamıştır (Nikita S. Kruşçev Sovyetler Birliği Başkanı 1963) 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..