Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Atatürk bugün ne yapmış?

Atatürk bugün ne yapmış?
 

Efenim yıllara göre bakalım bakalım Atatürk bugün ne yapmış?
8 Şubat 1923 -Edremit Ergama köyü'nde çevrelerini saran köy çocuklarının zeki yanıtları,
Mustafa Kemal'i çok mutlu etmişti. Eşi Latife Hanım'la yaptığı yurt gezilerinden biri.
1935 - Milletvekili seçimleri yapıldı.

1921 - Antep'in düşmesi, Antep'in adının T.B.M.M. tarafından "Gaziantep"e çevrilmesi.

Günlerce süren başarılı direnişten sonra Antep düştü. Kuşatma sırasındaki savaşta 6 binden fazla şehit veren Antep'in adının başına "Gazi" unvanının konulması T.B.M.M.'de tartışmasız kabul edildi.

1921 - Bekir Sami Bey başkanlığındaki heyet Londra'ya gitmek üzere Ankara'dan hareket etti.

1920 (8-9) - Kuvay-ı Milliye'nin Fransız işgalindeki Urfa'yı kuşatması.

1920 - Urfa ve Maraş'ta direnişler devam ediyor. Urfa'da Ali Saip Bey'in önderlik ettiği kuvvetler Fransızlara büyük kayıplar verdirdi.

1919 - Fransız işgal orduları başkomutanı General Franchet d'Esperay'in Sirkeci'den Beyoğlu'na kadar beyaz at üzerinde top atışları ve bando eşliğinde, ve Rum tezahüratı ile yürüyüşü.

8 Şubat 1923'te yapılan şey benim hoşuma gitti. Eşiyle bir yurt gezisinde... Bir köyde... Kimbilir çocuklar onu görünce neler yapmışlardır. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama aklımda kalmış. Birgün hocaları bir öğrenci grubunu Atatürk'ü ziyrete götürüyor. Atatürk'te nedense hatırlamıyorum, ormanın ortasındaki küçük bir kulübede dineniyor. Hocaları öğrencilerini uyarıyor. Atatürk'e yaklaşmayın. Ona dokunmayın. O size soru sormadıkça konuşmayın diye. Neyse bunlar gidiyorlar Ata'nın yanına. Atatürk gören öğrenciler, ne hocalarının dediklerini hatırlıyor ne de Atatürk'e saygıyı (!). Hepsi Ata'nın etrafına toplanıyor. kimi kucağına çekiyor. Kimi kolunu alıyor omzuna atıyor. Hocaları durdurmaya çalışsa da nafile. Çocuklar Ata'yı soru yapmuruna tutuyor. Ve Ata sorulara teker teker cevap veriyor.

Bu anıyı okuduğumda çok hoşuma gitmişti. Atatürk'in bizden biri olduğunu bilmek içime güzel duyguların yayılmasına yol açtı. 1923'te ziyaret ettiği köydeki çocuklar da bence Ata'nın ne kadar büyük bir adam olduğundan habersiz, onu bir kahraman olarak görüyorlardı. Ama bizden bir kahraman... Bence Atatürk'ün hoşuna giden şey de bu olmuştur. Yani her yerde karşılaştığı resmi tavırlardan uzak, ona hayran olan ama büyük görmeyin çocukların arasında durmak... O an bütün savaşları unutmak ve normal bir insan olduğunu hatırlamak... Bence insana huzur veren birşey.

 
Toplam blog
: 101
: 2198
Kayıt tarihi
: 01.02.07
 
 

91 doğumluyum, elimden geldiğince yazmaya çalışıyorum, çalışmaya da devam edeceğim. Ta ki büyüyene k..