Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '08

 
Kategori
Bilgisayar
 

Autocad - Araç çubuklarının düzenlenmesi ve Dosya açma, kaydetme.

Autocad - Araç çubuklarının düzenlenmesi ve Dosya açma, kaydetme.
 

save as....


Araç çubukları, komutları çalıştırmamızı sağlayan düğmelerden oluşur.Bu düğmelere tıklayarak o komutları çalıştırabiliriz ve üzerine gelip bekleyerek o düğmenin fonksiyonu hakkında bilgi edinebilirsiniz.Herhangi bir araç çubuğunu iki şekilde ekrana getirebilirsiniz. Menu çubuğu üzerinde bulunan View menusu altındaki toolbars seçeneğini seçtikten sonra ekrana gelen diyalog kutusundan getirmek istediğiniz araç çubuğunu işaretleyin.Ekrandan kaldırmak istiyorsanız onay kutusundaki işareti kaldırın. Veya araç çubuğu üzerine gelip sağ tıklarız, açılan sütunda en altta bulunan customize’ yi seçerek de aynı diyalog kutusuna ulaşabilirsiniz.Sıkça kullanılan araç çubukları şunlardır: Standart Toolbar, Object Properties, Draw, Modify, ......

?Toolbar ( Araç Çubuğu ) Çağırma , Araç Çubuğuna düğme ekleme ve Yeni Bir Araç Çubuğu oluşturma:

Üst kısımdaki Costumize diyalog tablosunda görüldüğü üzere Toolbars başlığı altında 3D orbit ve Menu group-Acad bölümleri vardır. Toolbars-3d orbit bölümünden istenilen araç çubukları açılıp kapatılarak program arayüzünde görünüp görünmeyeceği belirlenir. menu group-Acad bölümünden ise; New... butonuna basılarak yeni bir araç çubuğu tanımlanmış olur. Rename butonuna basılarak seçili araç çubuğunun ismi değiştirilir. Large buttons kutucuğu işaretlenerek araç çubuğu butonlarının büyük görünmesi sağlanır. Show tool tips on toolbars kutucuğu işaretlenerek araç çubuğu butonlarının üzerüne yaklaşınca komutla ilgili açıklamanın görülmesi sağlanır. Show shortcut keys in tool tips kutucuğu işaretlenerek araç çubuğu butonlarının açıklamasında kalvye kısayollarının da görünmesi sağlanır.

VIEW > Toolbar :
Commands :

Üst kısımdaki diyalog tablosunda görüldüğü üzere Commands başlığı altında Categories > File ve Commands > New bölümleri vardır. Categories > File bölümünden komut ana başlığı seçilir (file, edit v.s. ) Commands > New bölümünden ise istenilenilen komut seçilip sürüklenerek istenilen araç çubuğuna yerleştirilir yada çizim alanında boluşta bırakılarak yeni bir araç çubuğu tanımlanmış olur. Show image and name kutucuğu seçili ise bu bölümde komutların açıklamaları ve resimlerinin görülemesi sağlanır.

DOSYA AÇMA, KAYDETME, KONUM BELİRLEME ve PROGRAMDAN ÇIKIŞ

?AutoCAD Başlangıç ( TODAY) Diyalog Kutusu:

AutoCAD açıldığında ilk olarak ekrana Today diyalog kutusu gelir.Başlangıç diyalog kutusunda Open a Drawing ( mevcut bir çizimi aç ), Create Drawings ( yeni çizim oluştur ),
Symbol libraries (sembol kütüphanesi eğer yüklenmişse) bölümleri vardır.
Open Drawings bölümünde how to begin kutucuğunda by location (konuma göre) ; History ( by Date ) ( tarihe göre ) by filename (dosaya adına göre sırala) Most Recently used (en son kullanılan dosyalar) gibi listeleme seçenekleri vardır. Bu listeleme seçeneklerine göre alt kısımda listelenen dosyalardan seçebileceğiniz gibi yan taraftaki Browse linkine basarak windows ortamındanda dosyanızı seçerek açabilirsiniz.
Crate Drawings :
Use a Template ( Şablon Kullan ), Use a Wizard ( Sihirbaz kullan ) ve Start From Scratch seçenekleri mevcuttur.

Start From Scratch seçeneği seçilerek metric veya english ( Feet ve inches ) tabanlı bir çizim dosyayı açılabilir.
Use a Template seçeneği seçilerek, daha önceden çeşitli ayarları yapılarak hazırlanmış, açıklayıcı bir adla kaydedilmiş hazır şablonlara ulaşabilirsiniz. Şablon listesindeki hazır şablonlardan biri seçilirse sağda preview kutusunda ise o şablonun küçük bir görünümü ekrana gelir. İstediğiniz anteti seçip ok düğmesine basarak uygulamalarınızda kullanabilirsiniz.

Şablonlardan .dwt uzantılı olanlar normal şablon dosyası şeklindedir, -named plot styles.dwt uzantılı olanlar ise ad verilmiş plot stilli şablon dosyalarıdır.
Use a wizard seçeneğini kullanarak sayfanın bazı özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Advanced Setup seçeneğini seçerseniz sırası ile Units (birimler), Angle (açı), Angle measure (Açı başlangıcı), Angle Direction ( Açı ilerleme yönü ), Area (kağıt alanı) gibi özellikleri istediğiniz hassasiyette ayarlayabilirsiniz.İleri düğmesine basarak ikinci adıma geçebilir, geri düğmesine basarak bir önceki adıma geçebilirsiniz. Cancel ile yaptığınız işlemleri kaydetmeden iptal edebilir, finish ile ayarları kaydederek işlemi bitirebilirsiniz.
? Quick Setup seçeneğini kullanarak sadece units ve area özelliklerini ayarlamak sureti ile çizim dosyası oluşturabilirsiniz.

?Save ve Save As Komutları ile Dosya Kaydetme:

Yapılan çizimler save ve save as komutları ile kaydedilebilir.Sağ üst köşedeki düğmeden (üzerinde disket şekli var), çek menüdeki dosya menüsünden veya Ctrl + S tuşlarına birlikte basarak bu komutu çalıştırabilirsiniz.Komutu çalıştırdığınızda Save Drawing As kutusu ekrana gelir.Files of type kutusundan kayıt türünü, save in (konum) bölümünde ise kaydetme yerini belirleyin.Konum kutusundaki oka basarak konum kutusunu açabilir ve burada istediğiniz yeri konum olarak atayabilirsiniz.Diskete kaydetmek için, konum kutusunu açtıktan sonra disket simgesine tıklayın ve dosyanıza bir isim vererek kaydedin.Veya Windows masaüstünde dosyayı diskete sürükle bırak , kopyala yapıştır yöntemleri ile de kaydedebilirsiniz.
Ayrıca ekranın sol kısmında görünen klasör linklerini seçerek direk o klasölerin içine veya web üzerinde belirtilen yere kaydedebilirsiniz.
?Programdan Çıkış:

AutoCad programından çıkmak için diğer Windows uygulamalarında olduğu gibi sağ üst köşede bulunan çarpı işaretine basarak, veya alt+F4 tuşuna basarak çıkabilirsiniz.Programdan çıkabilmeniz öncelikle bütün komutlardan çıkmış olmanız gerekiyor.Aksi halde hata verecektir ve programdan çıkmayacaktır.Bu yüzden imlecin standart imleç olmasına dikkat edin. Eğer yaptığınız çizimi hiç kaydetmediyseniz çıkarken size kaydedip kaydetmeyeceğinizi soracaktır.Evet dediğinizde Save as kutusu açılır ve biraz önce anlatılanlar ile kaydetme işlemi yapılır.


Gelecek derste sizlere ; GENEL MENÜ FONKSİYONLARI'NDAN BAHSEDECEĞİM. Neden bir konu derseniz, bu konu ayrıntılı da ondan arkadaşlar .

İyi dersler....

 
Toplam blog
: 749
: 1983
Kayıt tarihi
: 11.10.07
 
 

Yazmanın hayatın akışının bir parçası olduğu kanısındayım. 6 Mayıs 1982'de doğdum ve İstanbul Kar..