Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '17

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Avrupa’nın yeşil başkentleri (7) / Bristol

Avrupa’nın yeşil başkentleri (7) / Bristol
 

Avrupa’nın Yeşil Başkentleri yazı dizimizde sıra 2015 yılının yeşil başkenti seçilen Bristol’de. Bristol, Avrupa Yeşil Başkent Ödülünü alan ilk İngiltere kenti. 2014 yılında Sunday Times tarafından “İngiltere’de yaşamak için en iyi yer” olarak seçildi. 440.000 civarında nüfusu ile İngiltere’nin en kalabalık sekizinci kenti.
 
Bristol’un çok fonksiyonlu, birbirine bağlı yeşil alanlar ağı var. Kentin % 34’ü yeşil ve mavi alanlardan oluşuyor. Nüfusun % 90’ından fazlası yeşile ve maviye 300 m’lik mesafede yaşıyor. Halkın yaklaşık beşte biri işine yürüyerek gidiyor.
Bristol, kentteki çevreyi geliştirme yönünde uzun vadeli bir taahhütte bulunmuş ve 2000 yılından bu yana kentin iklim değişikliğine katkısını azaltmak için çalışıyor. Bunu başarmak için bir dizi strateji ve eylem planı geliştirmiş; İklim Koruması ve Sürdürülebilir Enerji Stratejisi, 2026’ya kadar olan Yerel Ulaşım Planı, Yaşam Kalitesi Anketi’ndeki vatandaşların gürültü algılamasına aktif katılımı gibi.
 
Bristol’ün ulaşım planlamasında bisiklet kullanımını artırmak, toplu taşıma kullanımını artırmak ve araba seyahatini azaltmak yer alıyor. 2011 nüfus sayımına göre Bristol’de halk, İngiltere ve Galler’deki diğer birleşik veya ilçe yerel yönetimlerinden daha fazla bisiklet kullanıyor veya yürüyor.
 
Trafikte elektrikli araç kullanımını teşvik için şarj noktaları oluşturulmuş durumda.
Bristol’ün yeşil ekonomi açısından yenilikçi bir kent olması jüriyi etkileyen sebeplerin başında yer alıyor. Ulaştırma ve enerji yatırım planları da jüriyi etkileyen sebepler arasında. Kent, 2015 yılına kadar ulaşım iyileştirmeleri için 500 milyon avro ve 2020 yılına kadar enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji için 300 milyon avroluk bir bütçe ayırmış.
Bristol’de artan bir ekonomiye rağmen 2005 yılında ölçüm başladığından beri karbon emisyonları sürekli düşmüş.
 
Bristol Belediye Meclisi, faaliyetlerini denetlemeyi ve karbondioksit emisyonlarını haritalandırmayı içeren bir Sürdürülebilir Satın Alma Stratejisi kapsamında personelini eğitiyor. Çevresel hedeflere karşı kaydedilen ilerlemeyi ölçen bir yıllık sürdürülebilirlik raporu yayınlıyor.
 
Suyu değerli bir kaynak olarak benimsemiş durumdalar. Son on yılda, atık su altyapısından kaynaklanan kirlilik olayları istikrarlı bir şekilde düşmüş. Bristol’ün Kentsel Atık Su Arıtma Tesisi, Avrupa’da elektrik açısından kendine yeterli olmak da dahil olmak üzere enerji verimliliği en yüksek tesislerden biri durumunda.
 
Kentte hava kalitesini iyileştirmek için kapsamlı bir önlem programı uygulandı. Trafik, hava kirliliğinin en önemli nedeni olduğundan; şehir merkezinde araç trafiğini azaltmak ve daha az kirletici teknolojileri teşvik etmek gibi uygulamalara yer verildi.
Bristol 2005 – 2010’daki enerji verimliliği programı, enerji kullanımında önemli bir düşüş sağladı. Düşüş oranları; taşımacılık sektöründe % 11, konut kullanımında % 21 ve sanayi ve ticaret sektöründe % 26 olarak kaydedildi. Yenilenebilir enerjide hızlı bir büyüme var.
Bristol, yerli üretime ve tasarrufa odaklanarak sürdürülebilir gıda kenti olma yolunda ilerliyor.
Belediye, kaynağında ayırma ve atıkların toplanması konusunda halkı bilgilendirerek kapsamlı bir toplama sistemini devreye sokmuş.
 
Kent halkı çevreye oldukça duyarlı ve gerçekleştirilen “yeşil” faaliyetlere katılım gösteriyor. Vatandaşları kentteki yaşam kalitesini iyileştirmeye dahil etmek için mahalle seviyesindeki etkinlikler ve sosyal medya aracılığıyla öncü iletişim eylemleri gerçekleştiriliyor.
Bristol yönetimi Bristol’ü “çocuk kenti” olarak tanıtıyor ve bu doğrultuda kentte çocukları çevre hakkında eğitmek ve ilham vermek için her ilköğretim öğrencisi, kentteki ağaç sayısını iki katına çıkarsın diye ağaç dikimi yapılıyor.
 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..