Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ekim '17

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Avrupa’nın Yeşil Başkentleri (8) – Ljubljana - 1

Avrupa’nın Yeşil Başkentleri (8) – Ljubljana - 1
 

Avrupa’nın Yeşil Başkentleri yazı dizimizde bu defa durağımız 2016 yılının yeşil başkenti Ljubljana. Slovenya’nın başkenti olan Ljubljana; toplu taşıma, yaya erişimi ve bisiklet ağları, mükemmel su yönetimi, doğa koruma ve entegre kentsel planlama konularında önemli çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldü. Boyut olarak küçük ama yaşam kalitesi olarak oldukça büyük olan bu kentin isminin 'sevgili' anlamına gelen 'ljubljena' kelimesinden türetildiği söyleniyor.

Belediye başkanı Zoran Jankovic, 2007 yılında ekibiyle birlikte Vizyon 2025'i hazırladıklarını ve yılmadan, kararlılıkla ilerleyerek, vatandaşların da katılımıyla sürdürülebilir Ljubljana’yı çok kısa bir sürede meydana getirdiklerini ifade ediyor.

Ljubljana doğayla çevrelenmiş bir kent. Resmi rakamlara göre kişi başına 542 m2'lik açık yeşil alan bulunuyor. Kent alanının %46'sından fazlası yerli ormanlarla kaplı, açık yeşil alanların neredeyse % 20'den fazlası korunuyor.

On yıl öncesine kadar kent merkezinin motorlu araçlarla dolu olduğu bir kent iken, yapılan çalışmalarla bugün aynı kent merkezi, bisikletliler ve yayalar için ayrılmış durumda.

Otoparklarla dolu olan Ljubljanica Nehri kıyıları yeniden düzenlenerek vatandaşlar ve ziyaretçiler için kaliteli kamusal alanlara dönüştürülmüş. Nehir boyunca köprüler inşa edilmiş, var olan köprüler yenilenmiş, nehir botları için iskeleler inşa edilerek, sosyal etkinlikler için merkezi bir nokta haline getirilmiş.

Ljubljana, su kaynağı koruma programı ve gelişmiş atık su yönetimi ile içilebilir suya sahip bir kent. Aynı zamanda atıkları ayrı toplamada en büyük paya sahip olan Avrupa başkenti (2014'te %63) konumunda. Bununla birlikte, Sıfır Atık Stratejisi ile Sıfır Atık Avrupa Ağının bir parçası olan ilk Avrupa başkenti. Daha erişilebilir altyapı ve yenilikçi çözümlerle program, atık oluşumunu önleyecek ve tekrar kullanılması ve geri dönüşümü teşvik edecek.

2015 yılı itibarıyla Ljubljana'daki evlerin % 74'ü bölgesel ısıtma sistemi ve doğal gaz ağıyla bağlantılı durumda. Toplu taşıma araçları gittikçe erişilebilir ve kullanıcı dostu hale geliyor.

Yeşil Başkent ödülü Ljubljana’nın ilk ödülü değil. 2014 yılında Sürdürülebilir Destinasyon Top 100 listesine de dahil edildi. Ayrıca, 2015 yılında Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) tarafından en sürdürülebilir destinasyonlar seçilerek verilen ödüle de layık görüldü.

Ljubljana, başardıklarıyla yalnızca değişikliklerin hızlı bir şekilde uygulanabileceğini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda çevreye uyumla ve birçok paydaşla işbirliği içinde yapılabileceğini de gösteriyor.

Ljubljana’nın yaptıklarına ve başardıklarına bir sonraki yazıda da devam edeceğim. Tıpkı ödül alan diğer kentler gibi Ljubljana’dan da öğrenecek çok şeyimiz var. 

 
Toplam blog
: 87
: 566
Kayıt tarihi
: 02.12.09
 
 

Çevre Bilimi Uzmanı – Peyzaj Mimarıyım. Yüksek lisansımı çevre sorunları ve biyokütle enerjisi üz..