Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '15

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Ayder 8.Kardan Adam Festivali Çamlıhemşin

Ayder 8.Kardan Adam Festivali Çamlıhemşin
 

Kar ve Lazbord


AYDER’DE ADRENALİN ZAMANI

31 Ocak- 1 Şubat 2015 

Geleneksel hale gelen ve bu yıl 8. si düzenlenecek olan Ayder Kardan Adam Festivali ve Şenliklerinin tarihi belli oldu. Çamlıhemşin doğa sporları Kulübü tarafından düzenlenen ve 31 Ocak Cumartesi ile 1 Şubat Pazar tarihlerinde yapılması kesinleşen şenlikler için hazırlıklar devam ediyor.

31 Ocak tarihinde başlayacak olan KARDAN ADAM FESTİVAL'inde Arif Sağ, Yaşar Kurt, Marsis ve Patika gruplarının sahne alacağı kesinleşmiş durumda. Ayder Yaylasında Kar üzerinde kurulan sahnede performans sergileyecek olan müzisyenleri bizler kar üzerinde dinleme fırsatı bulacağız. Festival alanında sponsor firmaların ikramı sıcak çaylarınızı yudumlayarak içimizi ısıtabileceğiz. Ayder’in vazgeçilmezi olan horon oynamak kar üzerinde başka bir keyifli oluyor. Festivalin birinci günü başlayan tulum sanatçıları tarafından çalınan tulumun sesi festival bitinceye kadar aralıksız çalarak sizi horona davet ediyor. Ayder’in her köşesinde tulum çalıp horon oynayan 7 den 77 ye birçok kişinin oluşturduğu horon halkalarına çekinmeden eşlik edebilir tulum sesi ile kendinizi horona kaptırabilirsiniz.

Festivale adını veren “Kardan Adam” yarışması festivalin ilgi çeken en önemli aktivitelerinden bir tanesi. Doğa sporları kulüpleri ve çeşitli grupların kıyasıya yarıştığı birbirinden ilginç kardan adam, kardan kadınların yapıldığı yarışmalar ilginç görüntülere sahne olacağı geçmiş yıllara baktığımızda aşikar olduğunu söyleyebilirim.

Kardan adam festivalinin en eğlenceli bölümü olan “kayma” ise en çok tercih edilen aktivitelerden bir tanesi. Ben bu eğlenceyi İspanyolların dar sokaklarda yaptıkları ve boğalara karşı gösterdikleri cesaret denemelerine benzetiyorum.

Özel olarak oluşturulmuş kayak pistinde, kayak dışında kayılabilen her malzeme ile kayılabiliyor. Bunlar; şişme deniz botu (Lazboard), çamaşır leğeni, naylon torba, yöresel namaz tahtası, yüzme simidi, Lastik şamyeli daha doğrusu karda kayabilen her şey.

Lazborad ile yapılan yamaçtan aşağı kaymak denemenizi tavsiye ederim. Şişme deniz botunun içerisine oluşan gençlerin çığlıkları ile hızla aşağıya kayıp, pistin sonundaki kar setine gelip botun devrilmesi ve gençlerin sağa sola dağılması birbirinden eğlenceli kareler ortaya çıkarıyor

Kayak pistinin sonunda özel olarak hazırlanmış ve yamaç aşağı kayanları durdurmak için yapılan kar setinin olduğu alanda eğlenceli ve traji komik sahnelere tanıklık edebiliyorsunuz. Fotoğraf makinalarınız ile birbirinden güzel anları yakalayabilirsiniz. Özellikle Karadenizli gençlerin birbirinden ilginç kayma şekilleri sonucunda çok eğlenceli görüntüler ile keyifli anlar yaşayacaksınız. Bazen dozu kaçıran gençler ile kayak pistinin ortasında yukarıya çıkmak isteyenlerin çarpışması sonucu yaralanmalı kazalar kaçınılmaz oluyor. Sürekli yapılan uyarılara rağmen, kayanların arasından tekrar pist başına çıkmak isteyenlerin çarpışması sıkça yaşanan bir durum. Organizatörler bu duruma bir çözüm getiremediklerini belirtmek isterim. 2014 yılı 7. Kardan adam şenliklerinde yaklaşık 27 kişi çeşitli şeklilerde kırıkla sonuçlanan kazalara mahsur kaldılar.

Ayder Kardan adam şenliklerine günü birlik gelen yöre halkının dışında Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurtdışından gelen misafirler Ayder’deki otelleri tamamen dolduruyorlar. Tamamına yakını ahşap ve yöresel malzemelerle dekore edilmiş otellerde konaklamaktan ayrı bir keyif alacaksınız.

Ayder tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız her şey bulunmaktadır. Yöresel yemekleri tadabileceğiniz lokantalar, marketler, odun ateşinde çay ve kahve içebileceğiniz mekanlar yöresel kıyafet ve yiyecekleri alabileceğiniz dükkanlar mevcut.

Ayder de ayrıca bir kaplıca bulunmaktadır. Dışarda kar yağarken Ayder kaplıcalarından faydalanabilir sıcak suyun etkisi ile akşam derin bir uykuya dalabilirsiniz. 

Ayder merkezden yürüyerek Galler Düzü’ne ve daha yukarılara çıkabilirsiniz. Ayder sonrasındaki Kavrun, Huser, Avusor gibi yaylaların yolları Mayıs ayına kadar karla kaplı olacağından araç ile çıkmanız imkansızdır. Bu Mayıs ayı ve sonrasında gezmenizi tavsiye edeceğim.

Aydere’nasıl gideceğim derseniz, en hızlı ve en kolayı Uçak ile Trabzon’a uçup sonrasında Havaş otobüsleri ile Ardeşen üzerinden Aydere çıkabilirsiniz. Ayrıca Kardan Adam Festivali için düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Bölgedeki yöresel rehberlerin ve otellerin yapmış olduğu 2 günlük programlara katılmanızı öneririm. Bu Rehberler size gerçek Karadeniz deneyimi yaşatacaktır. Bu konuda Size Çat Köyün Toşi Pansiyonun işletmecilerinden Haçapitli Kaçkar Sevdalıları olarak bilinen Muco rehberi tavsiye edebilirim. Yaz kış sizlere gerçek Karadeniz’i yaşatacak olan Muco rehber ile keyifli anlar yaşayacaksınız… 

Hayde Ayder'e

Aklınıza düşeni gönlünüzün istediğini ertlemeyin, Karadeniz sizleri bekliyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda Ayder'de olacağım..

Sevgilerimle

Gittim Gezdim Yazdım.

 

Ali Cantaş

Gezenti Dostlar, Outdoor Türkiye.

 
Toplam blog
: 48
: 1239
Kayıt tarihi
: 18.01.11
 
 

Köklerim Karadenizin doğusun da doğmuş ve 1500 yıllara kadar dayanan orjinal Türk bir ailenin çoc..