Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Aydın Gezi Rehberi

Aydın Gezi Rehberi
 

Aydın çevresinde 13 antik kent var; dünyanın hiçbir bölgesinde bu kadar antik kent yok. Batıda kıyı kesiminde bulunan önemli antik yerleşimlerden Milet, Didyma, Priene; orta güneyde Alinda, Alabanda; kuzeyde Tralleis.  Aydın’ın bu kadar çok ören yerine ev sahipliği yapmasının en önemli sebebi, klasik dönemin en işlek ticari yolu olan ‘Krallar Yolu’nun üzerinde kurulmuş olmasıdır. Bu antik kentlerde halen kazı çalışmaları devam etmektedir.

Tralleis Antik Kenti

Aydın İlinin kuzeyinde, Kestane dağlarının hemen güney yamacındaki plato üzerinde kurulmuştur. Argoslular ile Tralleis’liler tarafından kurulan kent şehir merkezine 1 km uzaklıktadır. Menderes havzasının verimli topraklarına kurulan bu kent M.Ö.334 yılında iskender tarafından alındıktan sonra Hellenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirmiştir.

Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın Müzesi 1959 yılında Zafer İlkokulu’nun bir odasında kurulmuş ve uzun süre müzecilik hizmetleri burada yürütülmüştür. Aydın Müzesi, müze binasının tamamlanmasından sonra 23 Nisan 1973 yılında kendi binasına taşınarak ziyarete açılmış ve 2012 yılına kadar bu binada hizmet vermiştir. İlk açıldığında arkeolojik ve etnografik eserler aynı binada sergilenmiştir. Aydın Müzesi, zaman içerisinde hızla gelişen bölgede devam eden bilimsel kazı ve araştırmalardan elde edilen eserler ve çeşitli yollarla Aydın’da yaşamış uygarlıklara ait eserleri bünyesinde toplayarak eşsiz koleksiyonlara sahip olmuştur. Aydın Müzesi, 40 yıllık yaşamında fiziki ömrünü tamaladığından teşhir salonları, depolar, bürolar ve servis üniteleri ile çağdaş müzecilik anlayışı normlarına cevap veremez duruma gelmiştir.

Bey Camii

Klasik Osmanlı üslubuyla yapılmış Süleyman bey camii, merkezde Aydın istasyon binası yakınında bulunmaktadır. Cezayir Beylerbeyi Mustafa Paşa’nın oğlu Süleyman Bey tarafından 1683 yılında yaptırılmıştır.  Mimar Sinan’ın kalfalarından biri tarafından inşa edildiği sanılan bu cami, bir avlu içerisinde kare plânlı, kesme taştan ve tek kubbeli bir yapıdır. 1899 depreminde yıkılan caminin minaresinin şerefeden yukarı kısımları orjinalinden uzaklaşılarak yenilenmiştir. Yunan işgali sırasında tahribata uğrayan minare 1954-1956 yıllarında cami ile birlikte onarılmış ve orijinal durumuna getirilmeye çalışılmıştır.

Didyma Antik Kenti

Apollon tapınağıyla ünlü olan Didyma Antik Kent, Aydın’ın Söke ilçesine bağlıdır. Burada yapılan ilk kazılar İngilizler tarafından 1858 yılında yapılmıştır ve 1937 yılına kadar devam etmiştir. Bu kent sadece bir antik kent değil aynı zamanda bir dini merkezdir.  Didyma ile ilgili ilk yazılı kaynak Herodot’tur. Herodot M.Ö. 600’lerde Mısır Kralı II. Nekho ve Lidya Kralı Kroisos’un Didyma’daki Apollon mabedine adaklar sunduklarını nakleder. Büyük İskender’in Perslere karşı kazandığı zaferden sonra Didyma Antik Kenti’nin yapımına başlanılmıştır. Apollon’un ikiz kardeşi Ay Tanrıçası Artemis’dir ve Miletler bu kente Yunancada “ikiz kardeş” anlamına gelen Didyma ismini vermişlerdir. Mitoloji sevenlere harika bir gezi planı olan Didyma Antik Kenti, mistik kokusuyla sizi büyüleyecektir. Geziniz sırasında belki Zeus, Hades, Poseidon, Athena, Demeter, Afrodit, Hermes ve diğer tanrılarla karşılaşabilirsiniz. Apollon’a adanan bu kenti belki onlarda ziyaret etmiştir. Eğlenceli ve fantastik hikayeleriyle Didyma Antik Kenti sizi bekliyor. Didyma Antik kenti Söke ilçesinin Eğe Denizi kıyısındaki Yenihisar köyü yakınlarındadır. Yenihisar köyünün Söke ilçesine uzaklığı 50 km’dir.

Aphrodisias Antik Kenti   

Yerleşim tarihi MÖ 5. bin yıl ortalarına kadar uzanan Aphrodisias antik kenti, Aydın ili, Karacasu ilçesi, Geyre Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır.  Adını aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den alan Aphrodisias antik kenti  Menderes  ırmağı’nın bir kolu olan Dandalaz Çayı’nın oluşturduğu bereketli vadide, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bir plato üzerinde yer almaktadır. Günümüze kadar çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biridir. Tarih boyunca, içinde bulunduğu nehir havzasının doğal özelliklerinden beslenen kentin Antik Dönem’deki en büyük zenginlik kaynağını ise kentin kuzeyinde, Babadağ eteklerinde yer alan mermer ocakları sağlamıştır. Aphrodisias, antik mermer ocakları ile birlikte 2017 yılında Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmiştir.

Milet Antik Kenti

Aydın’ın Didim İlçesinde Akkoy’un 5 km. kuzeyinde ve Balat köyü yakınlarında yer alan tarihi bir antik bir liman kenti. 12 iyon kentinden biri olan Milet Antik Kenti sanat, felsefe ve bilim alanında öne çıkan bir devlet olmuştur.  Filozoflar şehri olarak ta anılmaktadır. Aydın ili topraklarında yer alan antik kentlerden sadece biri olan Milet Antik Kentinde; İlkçağın ilk filozofu, astronomi-geometri bilgini Thales, ilk coğrafya haritasını yapan Anaksimandros, filozof Anaksimenes, dikdörtgen sokak planlarının mucidi Hippodamos, çatılı tavan yerine kubbeyi geliştiren, Ayasofya’nın da iki mimarından biri İsidoros, mimari kemer ve kemer kilit taşını bulan Demokritos, coğrafya bilgini ve tarihçi Hekatios hepside Miletli’dir.  Zamanında Büyük menderes nehrinin ağzına yakın bir yerde yer alan Milet Antik kenti, bu gün ise denizden 10 km. içeride kalmıştır.  Milet antik Kentinde; Tiyatro, Agora, Faustina hamamı, Tören caddesi, Anıtsal Çeşme, Gymnasium, Stadion, Athjena Tapınağı, Bouleuterion ile ören yerindeki müze gezilecek yerlerdir.

Faustina Hamamı

Aydın’ın Didim ilçesine yaklaşık 1 km mesafede yer alan Faustina Hamamı, Didim’in sembollerindendir.  Bu tarihi yapı Milet tiyatrosuna sadece 150 metre uzaklıkta olup, yıl içi ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Roma İmparatoru Marcus Avrelius tarafından eşi Faustina adına yaptırdığı bu hamam zaman içinde onarım geçirmiştir.  Hamamın ortasında yer alan büyük havuzun kenarında çeşme olarak kullanılan alan heykelinin orjinali Milet Müzesi’ndedir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Aydın’ın Kuşadası-Söke ve Didim ilçe sınırları içerisinde yer alan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park alanının, Dilek Yarımadası bölümünün kuzeydoğusunda Güzelçamlı, güneydoğusunda Tuzburgazı yerleşmeleri bulunmakta, Menderes deltası bölümünün doğusunda Batıköy, Balat ve Akköy yerleşmeleri yer almaktadır. Milli park sınırları içerisinde yer alan ve tek yerleşim alanı olan Doğanbey Köyü yarımada ile deltanın kesiştiği noktadadır. 1966 yılında dilek yarımadası Milli park ilan edilmiş, 1994 yılında ise Menderes Deltası da Milli park alanına dahil edilerek ülkemiz 10908 hektarı Dilek yarımadasında, 16690 hektarı ise Menderes Deltasında olmak üzere 27598 hektar Milli park alanına kavuşmuştur. Milli parka İzmir-Söke-Milas-Muğla Devlet kara yolu ile ulaşılmaktadır. Milli park alanı içinde doğa yürüyüşü, bisiklet turu, piknik yapabilir, harika doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Muhteşem koylarında yüzebilir,  yaban hayatını gözlemleyerek manzara seyri yapabilirsiniz.

Hepinizin görmediği yerleri görmeniz dileğiyle..

Tüm ayrıntılarıyla Aydın Gezi Rehberi için : https://gezikent.com/efeler-diyar-Aydın

Instagram Takip için : https://www.instagram.com/gezikentt/

Youtebe Takip İçin : gezikent

 

 
Toplam blog
: 8
: 568
Kayıt tarihi
: 17.09.18
 
 

İşine çok severek tutkuyla başlayan bugün o tutkuyla denecek kadar olmasa da işin yaşamın bir par..