Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Mevsiminde Hünnap Yenir

Mevsiminde Hünnap Yenir
 

Hünnap


Evimin bahçesini süsleyen hünnap ağacı’nın  nisan-mayıs ayı ile birlikte açan hoş kukulu çiçekleri sonbaharın gelişiyle birlikte, birer birer olgunlaşmış meyvelere dönüşmeye başladılar. Bahçemde dalından koparıp severek tükettiğim bu minyatür küçük ve kırmızı meyveler semt pazarlarındaki tezgahlarda da yerini almaya başladı.   Özellikle Eylül ve Ekim ayları boyunca semt pazarları ya da manavlarda bulabileceğiniz taze meyveleri; mevsiminden sonra aktarlarda kurutulmuş olarak bulabilirsiniz.

Bahçelerde peyzaj bitkisi olarak ta kullanılan bu ağaç, her bahçeye bir hünnap ağacı sloganı ile ekimi özendirilmeli, minicik cüssesi ile dağ gibi adamları iyileştiren bu bitkiden tüm insanlık faydalanmalıdır.

Ccehrigiller familyasından bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan hünnap dikenli bir ağaç türüdür. Ülkemiz de çok fazla bilinmeyen bir bitki olup hünnap, hinnap, ünnap, çiğde, kuran iğdesi gibi isimlerle adlandırılan çok şifalı bir bitkidir.

Hünnap meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi kurutularak yemiş olarak da tüketilebilir. Meyveleri çok lezzetli olup besin değerleri de  oldukça iyidir. Kuru meyve ile yapraklarından çay yapılabilir. Kurutulan hünnap meyveleri uzun süre saklanarak muhafaza edilebilmektedir. Meyveleri sonbahar aylarında olgunlaşmaktadır. Kültür ırkı bir meyve olmadığı için hastalık ve zararlılara oldukça dayanıklıdır. İlaçlama yapmadan kolayca yetiştirilebilir. Bahçemde ki bu ağaç hiçbir ilaç kullanmadan her yıl bana yüzlerce meyve vermektedir. Orman ağacı olarak nitelenen hünnap, erozyon kontrolü için ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılmaktadır.

Hünnapın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 gr

Kalori (kcal): 79

Yağ (g): 1,2

Karbonhidrat (g): 20,23

Protein (g): 0,2

Hünnap Meyvesinin Faydaları

Ülkemizde hünnap meyvesi alternatif tıp uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, öksürük kesici, idrar yolu hastalıkları, kolesterol,  damar hastalıkları ve kan temizleyici olarak alternatif tıp uygulamalarında kullanılmaktadır. Hünnap meyvesini bu kadar sağlıklı yapan şey, belki de içerdiği C vitaminidir. C vitamini vücuttaki serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır.

1.  Hünnap meyvesi niasin (B3 vitamini) zenginliği sayesinde kan dolaşımını geliştirir.

2.  Önemli bir sağlık yararı da kan basıncı üzerindeki etkisidir. Meyve aynı zamanda potasyum içerdiğinden yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Meyvenin düşük sodyum içeriği az tuzlu diyet yapması gereken insanlar için sağlıklı bir seçimdir.

3.  İçindeki kalsiyum kemik gücünü artırmaya yardımcı olur ve magnezyum kas tonusunu arttırır.

4.  Geleneksel Çin tıbbında hünnap meyvesinin meme kanseri tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.

5.  Geleneksel Çin ve Kore tıbbı uygulayıcıları bu meyvenin antibakteriyel, antifungal, anti-ülser ve anti-inflamatuar özellikleri olduğunu iddia etmektedir.

6.  Bazı klinik çalışmalar hünnap meyvesinin kronik kabızlık belirtilerini azaltabileceğini ve aynı zamanda ilk ay içinde bebekleri etkileyen sarılığın tedavisine yardımcı olabileceğini bildirdi.

7.  Bu meyve ayrıca kuru, kaşıntılı deri, yara ve ülser gibi yaygın cilt hastalıklarının tedavisinde de faydalıdır.

8.  Hünnap meyvesinin, stresi azaltmaya yardımcı bazı özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

10. Düşük kalorili bir meyve olduğu aynı zamanda da enerji verdiği için kilo verme konusunda yardımcı oluyor, özellikle spor yapanlara önemli bir destek veriyor.

11. İçindeki A ve bolca C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudu hastalıklara karşı koruyor.

12.Hünnap meyvesinin antioksidan özelliği, cilt sağlığını koruma ve cildi güzelleştirme konusunda da önemli katkılar sağlıyor.

13. Öksürük kesicidir.

14. İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.

Birileri “ÖLÜMSÜZLÜK MEYVESİ Mİ?” dedi. Evet Çin’de oldukça fazla üretilen bu meyve, tanrının insanlara hediyesi olarak Ölümsüzlük meyvesi olarak biliniyor.

Hepinize sağlıklı güzel bir yaşam dileğiyle….

 

 

Hünnap Yetiştiriciliği için: http://www.ziraatkent.com/hunnap-yetistiriciligi/300/

Youtube Takip İçin : ziraat kent

Instagram Takip İçin: gezikentt

 
Toplam blog
: 8
: 568
Kayıt tarihi
: 17.09.18
 
 

İşine çok severek tutkuyla başlayan bugün o tutkuyla denecek kadar olmasa da işin yaşamın bir par..