Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '12

 
Kategori
Futbol
 

Aykut Kocaman, futbolcuları, özellikle Alex hakkında ne düşünüyor?

Aykut Kocaman, futbolcuları, özellikle Alex hakkında ne düşünüyor?
 

Fenerbahçe dendi mi, çoktandır bu sorunun yanıtı, tam bir açıklama yapılmadığı için, hep havada kalıyordu.  Böyle olunca da, ikinci elden gelen açıklamalar, gerçeği/ olanı ortaya koymaktan uzak/tı... O zaman da, yorum üstüne yorum, niyetlerin/ duyumların/ uydurmaların yansıtılması, ortada bir sorun olduğunu kafalara yerleştiriyordu.

Kuşkusuz sorundan soruna fark var!

Dışarıdan bakana göre sorun olan, içeriden bakana göre, yaşamın doğal akışı...

Aykut Kocaman ile Şansal Büyüka’nın LİGTV’deki söyleşisi, “havada asılı” kalan çoğu soruya yanıt verdi. Aykut Kocaman’ın kimi sorular karşısında “duraksaması”, ölçülü konuşması; bazen de büyük coşkuyla, kendine güven veren, rahat konuşması, olumlu izlenim uyandırdı.

Aykut Kocaman içtendi...

*****

Kim takımının başarılı olmasını istemez ki?

Her teknik direktör, gücü/ bilgisi ölçüsünde yararlı olur. Yararlı olma, hedeflere göre değişir. Öyle ki, takımının kümede kalmasını sağlamak da başarıdır.

Aykut Kocaman’ın “Nasıl bir futbolcu?” sorusunun yanıtı olan şu iki değerlendirmesi önemliydi:

“İki  ceza sahası arasında  oynayabilen oyuncuları Fenerbahçe`de çoğaltacağız. Kafalarını tekmeye sokabilecek isimler kalacak, bu kaliteye uymayan isimler yavaş yavaş elenecek.”

“Ahlaklı, işini seven, fedakar futbolculardan oluşan, becerikli futbolcuların olduğu bir takımı oluşturmaya çalışıyoruz.”


Bunlardan ilki, Fenerbahçe’deki bir “eksiklik”in açık ifadesi olmalıydı.

*****

Aykut Kocaman’ın futbolcularıyla ilgili değerlendirmelerini, Şelçuk Şahin, Mehmet Topuz, Cristian ve Alex ile sınırlı tutarak ele alalım:

Fenerbahçe taraftarının en çok eleştirdiği futbolculardan Selçuk Şahin, 9 yıl önce geldi Fenerbahçe’ye.

Gelen gitti, Selçuk Şahin daha yerinde. Bunun “niye”si Aykut Kocaman’ın söylediklerinde saklı değil, apaçık ortada:

"Daha önce, Daum, Aragones, Zico, Hiddink gibi önemli hocalarla çalışmış biri Selçuk Şahin. Bu hocalar da Selçuk Şahin'den vazgeçmemişse, bunun sebebi belli. Selçuk, savunma refleksi çok gelişmiş bir oyuncu. Takıma büyük artıları olan biri. Taraftarların tepkisini anlayabiliyorum; ama bir de bu açıdan bakmaları gerek."

Ya, Aziz Yıldırım’ın Kayseri’den alıp Fenerbahçe’ye getirdiği Mehmet Topuz?

“Mehmet Topuz, geçen sezon takımın en fazla asist yapan futbolcularından biriydi. Kayserispor’da oynarken takımın en önemli hücum silahlarından biriyken Fenerbahçe’de kendine biçilen defansif futbolu çok iyi benimsemiş bir futbolcudur. Bu değişim için kendisine teşekkür ettim. Kendisi takımın görünmeyen kahramanlarından biridir."

Aykut Kocaman, Sivas’a götürmediği Cristian’la ilgili ne diyor?

“Critian’da form düşüklüğü olduğu için kadro dışı bıraktım. Ama bir antrenör, oyuncusunu kadro dışında bıraktığı zaman, bu durum. tam sayfa manşetlik bir haber değildir. Geçtiğimiz sezonki performansının çok gerisinde kaldı.”

Aykut Kocaman’ın Alex konusunda diyecekleri de önemliydi. Şansal Büyüka, söylenenleri, izleyicilerden gelen soruları Aykut Kocaman yöneltti.

Aykut Kocaman’ın Alex konusunda söylediklerinde de içten olmalıydı:

"Benim, Alex'e karşı herhangi bir önyargım yoktu. Alex, sezon başındaki antrenmanlarda mükemmele yakın bir performans sergiledi. Hazırlık maçlarında çok istekli gözüküyordu. Ancak, İstanbul'a döndüğümüzde, bundan adeta eser kalmadı. Yine de bütün maçlarda Alex'e ilk 11'de yer verdim. Galatasaray maçından önce bir araya gelip konuştuk. Spartak Moskova maçlarında oynamayacağını ona da söyledim.”

Alex’i önümüzdeki maçlarda sahada görecek miyiz?

"Alex'in antrenman ve maç performansına bakacağım. Kendisini geliştirmesi gerekiyor, performansını artırması gerekiyor. Alex, bu takımın hem mental olarak hem de ruhsal olarak en önemli parçasıdır. Bunu zaten pek çok Fenerbahçeli de düşünüyor. Fenerbahçe'nin menfaatleri, benim için her şeyden önce gelir. Alex'e sen öğretmen futbolcu olmalısın dedim. Saha içindeki futbolculara antrenörlük yapması gerektiğini söyledim.”

Aykut Kocaman’a göre, “Alex'in davranışları, bu sezona dek takıma verdiklerinin tam tersi." yönde.

*****

Aykut Kocaman, polemik konusu olacak sözlerden kaçındı. Kimi sorulara doğrudan yanıt vermek istemediği, duraksamasından, yüz ifadesinden belli oluyordu. Bunu da doğal karşılamak gerekiyor. Çünkü birlikte aynı hedefe koşulan kişilerin yüzlerine söylenecekler, öyle her yerde söylemezler de ondan.

Aykut Kocaman, Fenerbahçe’nin geleceğiyle ilgili konuşurken rahattı, gözlerinin içi gülüyordu.

Umalım,  önümüzdeki günlerde taraftar da güler.
 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutc@ttmail.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..