Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '13

 
Kategori
Tarih
 

Ayyaş Selim

Ayyaş Selim
 

Kanuni'nin kendisinde sonra tahta geçen şehzadesi II.Selim'in ölümü hakkında bildiğim şuydu:

İçkiye çok düşkün olan ve sarhoş Selim diye bilinen padişah, yine böyle sarhoş bir halde saray hamamında bir cariyeyi kovalarken ayağı kaydı ve düştü, bir kaç gün sonra da geçirdiği beyin sarsıntısından öldü.

Oysa Reşad Ekrem Koçu böyle yazmıyor.

Kulak verelim.

"Sarı değil kumraldı, sarhoş değil ayyaştı. Babasının dördüncü saltanat yılında doğmuştu, tahta oturduğunda kırk iki yaşındaydı. Orta boylu, gri elâ gözlü, vücut yapısı iri kemikli, pazulu, pençeli adamdı. ... değme pehlivanlar çektiği yayı çekemezdi. Veçhen güzel adamdı.

"Gece gündüz içti. Hazinesinden altın ve mücevher taşan bir imparatorun o zevk meclisleri zamanımızın muhayyel sınırları ötesinde, bir peri masalı hayatıdır.

"Kimin, hangi hadisenin tesiri altında kaldı bilinmiyor, 1574 yılında (öldüğü yıl) birden içkiye tövbe etti. Bünyesi alkolikti, sağlığına şiddetli etki yaptı. Hekimler vücudunun alışkın olduğu şaraba muhtaç olduğunu söylemelerine rağmen yeminini bozmadı. O sırada sarayda Mimar Sinan'a muhteşem bir hamam yaptırıyordu, yapıyı görmeye gitti, başı dönerek mermer üzerine düştü, vücudu ağır hırpalandı, bir kaç gün sonra da öldü.

"Hamama yıkanmak için gitiğinde düştüğünü rivayet ederler, hatta bu kazanın hamamda sazlı köçekli bir alem sırasında olduğunu yakıştıranlar da vardır."

Demek ki alkol ve cariyeden değil, bilakis alkolsüzlükten başı dönüp düşmüş II.Selim.

Ben daha önceki bilgimi nereden nasıl edinmişim hatırlamıyorum, ilginç ve magazinsel geldiği için inanmak daha kolay gelmiş sanırım.

Amma, Reşad Ekrem Koçu söylüyorsa doğrudur. Hayatını İstanbul ve Osmanlı tarihine adamış bir tarihçi o. Detaylara önem veren, kılı kırk yaran, bu nedenle başladığı İstanbul Ansikopedisi'ni detaylara fazla yer verdiği için G harfine kadar getirip bitiremeden ölmüş bir tarihçidir.

Hayatını okudum, hüzünlüydü; yalnız ve melankolik bir adam...

Neyse,

II.Selim İstanbul'da ölen ilk padişahmış, tahtta ancak sekiz yıl kalabilmiş.

Arkasında bıraktığı altı şehzadeden en büyüğü Murad tahta çıkmış ondan sonra.

Bu Murad ki, III.Murad diye bilinir. 135 çocuğu olan en uçkuruna düşkün padişahtır.

 
Toplam blog
: 314
: 1210
Kayıt tarihi
: 07.08.11
 
 

Üsküdar İstanbul doğumluyum ve halen burada yaşıyorum. Okumak, yazmak ve seyahat etmeyi çok seviyor..