Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '14

 
Kategori
Yurtdışından Bildiriyorum
 

Azerbaycan`da bulunmuş O Osmanlı bayrağı

Azerbaycan`da bulunmuş O Osmanlı bayrağı
 

O bayrak ve Fuzuli amca. Resim: Nicat Dağlar


Gence Azerbaycan`ın 2. büyük şehri. Hem de 1918 yılında kurulmuş Azerbaycan Halk Cumhuriyeti`nin ilk başkenti. Ama az sonra Bakü başkent olmuştu ve hâlâ öyledir.

Bakü`nün başkent olması Osmanlı komutanı Nuru Paşa`nın hizmetlerinden bir tanesi. Evet, 1918 yılında Nuru Paşa Kafkas İslam Ordusu komutanı olarak Osmanlı ve Azerbaycan Türkleri`nden oluşan bir orduyla Genceden Bakü`ye hareket eder ve 15 Eylül`de şehri Ermeni-Rus (taşnak-bolşevik) çetelerinden kurtarır. Bu kurtuluş yüzlerce kahraman askerin şehit düşmesile tarihe geçer. Ve günümüz Bakü`sünde Nuru Paşa`nın kahraman şehitlerinin anısına büyük bir anıt yükselmekte. Anıt üzerinde şehitlerin isimleri birer birer yazılmakta hem de.

Ama konumuz şu değil.

Bir kaç gün önce gazeteci arkadaşımız Nicat Dağlar Gence`de çok önemli bir şey bulmuş. Lent.az haber sitesinde özel olarak yayınlanmış bulguda deniyor ki, Gence`de Nuru Paşa`nın bu şehre getirdiği eski Osmanlı Savaş Bayrağı bulunmuş. Evet, Osmanlı bayrağı.

Milliyet Blog için kendisine sorduğumuz sorular üzerine Nicat Dağlar şunları söyledi:

“Gence`ye gittiğimde burada Fuzuli Hüseyinov isimli bir amcayla görüştüm. Fuzuli bey Sovyetler Birliği kahramanı, 2. Dünya Savaşı`nın efsane isimlerinden İsrafil Memmedov`un yeğenidir. Şu anda yaşlı bir insan olan Fuzuli amcanın babası ise rahmetli Ali Emiraslanoğlu olmuştur.

Fuzuli amcanın söylediğine göre 1918 yılı 25 Mayıs günü Nuru Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu`nun Gence`ye girişi bayram gibi kutlanır. Bu nedenle her taraf Osmanlı bayraklarıyla donatılır. Böyle bayraklardan bir kaç tanesi de Fuzuli amcanın babasının mahallesinde asılır. Şimdi bulunmuş o bayrak da Ali beyin sakladığı bir bayrak”.

Bayrağın saklanma nedenine gelince, Nicat Dağlar şunu da öğrenmiş. 1920 yılının 28 Nisan günü Azerbaycan Bolşevikler tarafından işgal edilerek Halk Cumhuriyeti düşürüldükten sonra ülkede Türklüğe ait her ne varsa yakılıp yıkılıyormuş. Tabii ki, kahraman Nuru Paşa ve askerlerinden geriye kalan her şey de yasakmış. O yüzden insanlar bayrakları bele saklamak zorunda kalmışlar. Fuzuli amcanın babası Ali bey de Osmanlı askerlerinden kalmış bir bayrağı evinin çatısında toprak altına gömerek saklamış. Aradan yıllar geçmiş, adam yaşlanmış ve bayrağı sakladığı yeri unutmuş. Ama çocuklarına vasiyet etmiş ki, o bayrağı bulun ve göz bebeği gibi koruyun.

Fuzuli amca Nicat Dağlar`a söylemiş ki, bir kaç yıl önce evinin çatısında tamirat yaparken tesadüf sonucu bayrağı bulmuş. Daha doğrusu, bayrağın bir parçasını bulmuş. Amca söylemiş ki, evin çatısı uzun süre yağmurlar, karlar altında kaldığı için ve aradan 90 yıl kadar bir süre geçtiği için tabii ki, bayrak çürümüş. Ama tam olarak değil. Bayrağın tam da ay yıldızlı kesimi günümüze kadar gelebilmiş.

Evet, bir zamanlar Azerbaycan`a kurtarıcı olarak gelmiş Osmanlı askerleri arkalarında çok anılar bıraktılar. Bu toprağın her tarafında Osmanlı anılarına rastlarsınız. Bir Türk torprağı olan Azerbaycan`da başka bir Türk toprağı olan Osmanlı`ya, Türkiye`ye ait anılara rastlamak ne kadar doğal, değil mi?

Şu bayrak buluşu nedeniyle Osmanlı Komutanı Nuru Paşa`yı ve kahraman askerlerini bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Şu an üzerinde yürüdüğümüz topraklar onların kanıyla yoğruldu, kurtarıldı. Unutmadık, unutmayız.

Geriye bırakılan o bayrak da yemin ellerde. Çünkü bağımsızlığına yeniden kavuşmuş Azerbaycan Devleti artık o bayrağa kutsal bir emanet gibi sahiplenme kararı almış. Şunu da Nicat arkadaşımızdan öğrenmiş bulunuyoruz. 

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..