Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '14

 
Kategori
Deneme
 

Azrail ile yarışan ve Azrail’ine kavuşan Steve McQueen’ler

Azrail ile yarışan ve Azrail’ine kavuşan Steve McQueen’ler
 

“Hızlı yaşa genç öl cesedin yakışıklı çıksın” deyimi hızlı yaşadığı söylenen Amerikalı sinema oyuncusu Steve McQueen’e itafen söylenir. James Dean, Bruce Lee ve bizden akla gelenler Sermet Serdengeçti, Yılmaz Zafer, Kerim Tekin, Uzay Heparı, Barış Akarsu ile dünyada ve Türkiye’de aklımıza gelmeyen daha birçok isim…

Hayatı hızlı mı yaşamak gerekir? Hızlı yaşayanlar mutlaka genç mi ölür? Hızlı yaşamak kontrolsüz bir yoldur. Aksilik bu ya kontrol edilebilinseydi zevki olmazdı. Ben hem hızlı hem de uzun yıllar yaşadım iddiası gerçeği yansıtmaz. Burada hızlı yaşamanın anlamı değişir. Hiç durmuyorum, sağa sola koşuyorum; ben şimdi hızlı mı yaşıyorum?

Hızlı yaşamak doğrudur, yanlıştır ama bir felsefedir. Bu tür insanlar için “çok aptalmışlar” denilmez ama biraz öyle düşünülür. Şunu da belirtelim, bazı ölümler masum/kader (yani elden bir şey gelmeyen, kişinin suçu olmayan) şeklinde yansısa da esasında hızlı yaşama ile ilgili sonucu hazırlayan bir neden olabilir.

Steve McQueen 50, James Dean 24, Bruce Lee 33, bizden akla gelenler Sermet Serdengeçti 32, Yılmaz Zafer 39, Kerim Tekin 23, Uzay Heparı 26 ve Barış Akarsu 28 yaşında öldüler. Hiç şüpheniz olmasın ki ömürleri kısa ama yaşamları dolu doludur. Elbette hiç biri böyle genç yaşta ölmek istemezlerdi. Hızlı yaşadılar dedikse de hayatlarının bütün ayrıntılarını bilmiyoruz; belki de öyle başıboş bir hayatları yoktu ve genç ölmeyi hak etmediler. Yani örnekler doğru olmayabilir; ama böyle bir yaşam şekli var.

Her hızlı yaşayan genç ölür mü? Değil tabii ki ama yaşam mutlaka etkilenir. Bu tür insanlar kısacık hayatlarına neler neler sığdırmışlardır. İçimizde hangimiz bunlar kadar iz bıraktı? Şey mümkün mü, yani hani hem hızlı yaşayım (ama yani gerçekten hızlı) hem de uzun yıllar… Çok sayıda evliliği ve ilişkisi olan Süha Özgermi mesela 90 yıl yaşadı. Ama Özgermi’nin bu kadınlara fasulye ayıklatıp soğan soydurmadığını bilmiyoruz tabi.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..