Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '15

 
Kategori
Magazin
 

Azsolistler 1 - Dolgan Sezer

Azsolistler 1  - Dolgan Sezer
 

Dolgan Sezer


Almanya'ya gidip de orada han, hamam sahibi olanların hikayeleri yazılır da, başaramayıp (!) geri dönenlerin yüzüne bile bakılmaz.

Assolistler manşete çıkar, ışıklı tabelalarda da en tepelerde yer alır adları ama altlara 'azsolistler'e bakmak ise nedense kimsenin aklına bile gelmez.

İş, kahve köşelerinde, ev gezmelerinde 'aza tamah etmek' konusuna geldi mi herkes, ''Pazarda limon satar, çöpçülük yapar yine aileme bakarım'' der demesine de, namusuyla gazinoda şarkı söyleyene de ''Ay kız, zavallı pavyona düşmüş'' diye çamur atmaktan da çekinilmez.

İşadamları baktılar zamanında Sakıp Ağa, tatlı dili ile ne işler bitiriyor, Vehbi Koç kurmuş adına bir vakıf, binlerce çocuk okutuyor, üstüne üstlük haklarında sayfalar dolusu kitap yazmak için de herkes kuyrukta...

Onlar da haliyle örnek aldılar büyüklerini; artık uçak alacak parası, Bodrum'da marinası, bir de gençten manitası olup da, hakkında haber yapılmayan 'nehir söyleşi' kitabı olmayan zenginimiz yok gibi.

Anadolu'nun şimdilerde 'Anadolu Kaplanları' diye anılan muhafazakar mı muhafazakar zenginleri, bir zamanlar İstanbul sermayesinin ister istemez ekmeğine yağ sürmek için mal almaya geldiklerinde, Beyoğlu pavyonlarının tadına bakmadan geçenine az rastlanırdı.

Ankara'da, Adana'da, Konya'da, Bursa'da olsa da, Beyoğlu'nda olan pavyonların yerini başka hiçbir şehirdekiler tutamazdı.

Elime topluca 70-80 tane 'azsolist' fotoğrafı geçti. Hani tek tek toplamaya kalksak olacak iş değil ama böyle pişmiş armut olarak ağzıma düşünce almadan edemedim.

80'lerde gazinolarda, belki 'pavyon'larda, gece kulüplerinde artık adları her ne ise oralarda sahneye çıkmış, kendince gösteriler yapmış, türkü çığırmış, arabesk, pop, fantazi müzik ya da benim adını bile duymadığım türden onlarca değişik şey söylemiş insanlarımızın kıyıda köşede kalmış fotoğrafları.

İnsanlar bugünlerde gittikçe daha muhafazakarlaşıp geçmişlerinden kurtulmaya, o günleri unutmaya çalışırken, şimdi kim kalkar da o günlerde sahne almış bu insanları hatırlamak ister?

İşte belki, o taraklarda hiçbir zaman bezi olmadığı halde şimdi o giriş cümlelerinde belirttiğim 'hayatın yenikleri'ne karşı, en azından onları anma borcu olduğunu düşünen ben.

DOLGAN SEZER

Yaşamına bir de 33'lük sığdıran 'sanatçı' plakta, sözlerini Ülkü Aker'in yazdığı 'Kalbimdeki Serseri' ve 'Ne Çıkarsa Bahtıma' adlı şarkıları seslendirir.

http://goo.gl/JLo3IM

Dolgan Sezer ayrıca bir çoğu 'kült' olmuş 17 filmde de oynar;

Amigo Hüsnü, Ayfer Feray ve Aydemir Akbaş ile erotik-komedi. (1975 yapımı),

Ateş Böceği, Tarık Akan, Necla Nazır ve Hulusi Kentmen ile komedi (1975 yapımı),

Bana Beş Avrat Yetmez, Yalçın Gülhan, Bilal İnci, Kazım Kartal, Kenan Pars ile duygusal-erotik (1975 yapımı),

Beşine De Vur, Melek Görgün, Salih Kırmızı ile macera (1975 yapımı),

Bir Defa Yetmez (Hemşerim), Hakan Balamir, Meral Orhonsay, Mete İnselel, Kenan Pars ile macera (1975 yapımı),

Canavar Cafer (Oteldeki Kadın), Refik Erduran'ın eserinden sinemaya uyarlanan filmde başrollerdeki Ali Poyrazoğlu, Arzu Okay, Altan Karındaş, Korhan Abay, Hadi Çaman, Tuncay Özinel, Oya Başar ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Canım De Bana, Arzu Okay, Erol Günaydın ile komedi-macera (1975 yapımı),

Erkek Kazım, Aydemir Akbaş ile erotik (1975 yapımı),

Hamamcı Şevket,  Melek Görgün, Mete İnselel, Turgut Özatay ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Hasan Almaz Basan Alır, Salih Güney, Feri Cansel, Mete İnselel, Ali Şen, Tuncay Özinel, Renan Fosforoğlu ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Kazım'a Ne Lazım?, Ali Poyrazoğlu, Aydemir Akbaş, Nazan Şoray, Turgut Boralı, Korhan Abay, Tanju Gürsü ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Kokla Beni Melahat,  Mine Mutlu, Ali Poyrazoğlu, Tanju Gürsu, İlknur Taçbaş, Mürüvvet Sim, Mehtap Ar ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Minik Cadı, Meral Zeren, Bülent Kayabaş, Çiçek Dilligil, Adile Naşit, Hulusi Kentmen, Belkıs Dilligil, Cevat Kurtuluş, Sami Hazinses ile duygusal-komedi (1975 yapımı),

Vay Anasına, Aydemir Akbaş, Ayşen Gruda, Yadigar Ejder ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Çilli Yavrum Çilli, Mine Mutlu, Ali Poyrazoğlu, Arzu Okay, İlhan Daner, Mete İnselel ile erotik-komedi (1975 yapımı),

Hayatın Gerçek Tadı, Orçun Sonat, Gönül Hancı, Mürüvvet Sim ile erotik (1976 yapımı),

Çelik Mezar (Kaçakçı), Güngör Bayrak, Salih Güney, Hülya Avşar, Tanju Korel, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Kadir Savun, Sami Hazinses ile macera (1983 yapımı).

Kazım'a ne lazım? zamanında dillere de pelesenk olmuş bir 'tekerleme' idi. Filmin adını, seyreden, seyretmeyen herkes mutlaka bilirdi.

Bugünlerde ufak bir araştırma yapmak için film listelerine girip de, oyuncuların fotoğraflarını aradığınız zaman karşınıza ne çıkıyor biliyor musunuz?

Görmezden gelerek geçmişi silmek mümkün müdür?

Şimdi milyonlarca izleyicisi ile yapımcılarını ve oyuncularını zengin eden filmler yapan Türk Sineması, acaba o devirlerde ayakta kalabilmek için seks filmlerine yaslamasaydı sırtını, bugün ne durumda olurdu?

O günlerin günahını fügüranların üstüne yıkıp da, sütten çıkmış ak kaşık rollerinde başrol oynamak da kimseye 'oscar' getirmez.

                                                               *****

Oryantal Tanyeli, İzmir'de dünyaya gelir. Annesi ile babası, teyze çocuklarıdır. Babası, annesini daha henüz on üç yaşındayken kaçırmıştır. Tanyeli'nin anlattığına göre evde çok ciddi bir 'Baba şiddeti' söz konusudur.

Annesi o yıllarda çok genç yaşına karşın gece kulüplerinde şarkı söylerken, babası da onun arkasında gitar çalar. Annesi on sekiz yaşında ve üç çocuk sahibi iken Tanyeli'nin babasını askere alırlar. Bunun üzerine yalnızlığa dayanamayan annesi de, Tanyeli ve ağabeyini kapıcıya bırakarak İstanbul'a kaçar. Sonradan annelerinin geri dönmeyeceğini anlayan kapıcı da, çocukları götürür yetimhaneye teslim eder.

Hani Tanyeli'nin annesi İstanbul'a kaçmıştı ya, yolu Beyoğlu'na düşer, Yeşilçam'ın kapısından içeri dalıp, 1975 yılında da o hızla 15 filmde 'rol alır'.

Evet, işte en başından beri kendisinden bahsettiğim Dolgan Sezer, oryantal Tanyeli'nin annesidir.

Annesinden, ismini vermeden ve o da pek sık olmamak kaydıyla söz eden Tanyeli, en son 2013 yılındaki bir röportajında; geçirdiği trafik kazasından ve kafatasının parçalanmasının ardından da şizofreni tedavisi gördüğünden bahseder.

Bir de son not, Dolgan Sezer'in geçmiş yıllarda Bursa'nın meşhur Gazinosu Taylan'da sahne aldığını görürüz, eski solmaya yüz tutmuş gazetelerin birisinin reklam sayfalarında.

'Taylan Gazinosu Kıvançla Sunar, Film ve Ses Yıldızı Dolgan Sezer'

Yıllar sonra Tanyeli'nin bir oğlu olur. Peki şimdi Avusturalya'da yaşayan yirmili yaşlardaki bu gencin ismi nedir bilir misiniz?

TAYLAN.

Siz gözünüzü kapasanız da, tek bir kelime dahi yazmasanız da, tarih bir yolunu bulup bir kenara notunu mutlaka alır ve günü gelince de her şey ortaya dökülür.

goo.gl/n11ZRI

 
Toplam blog
: 344
: 1122
Kayıt tarihi
: 22.07.09
 
 

Okur yazarım. Okur yazarlıktan kastım, okuduklarımı yazmamdır ki, bu yazılarımı genellikle 'kitap..