Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '06

 
Kategori
İzmir
 

Bağdat Mebusu

Aydın ili sıcak bir memleket. Pamuk sıcağı sever. Sıcak insanlara rehavet verir. Çapa yaptıktan sonra bir de ayran içtin mi, koy ver gitsin uykuyu. Pamuk eskiden para ederdi.

Söke ovasında artık pamuk az ekiliyor. Çünkü para etmiyor. Eder etmesine de büyüklerimiz izin vermiyor. Bu sene Çin büyük miktarda pamuk ithal edecekmiş. Eskiden pamuk ihraç eden Türkiye yakında büyük miktarda pamuk ithal eder hale gelirse şaşmayın.

Alman, İngiliz ve Fransız sömürgecileri ile onların o dönem uşaklığını yapan Yunanın, donunu, mintanını Söke ovasının pamuğu karşılarmış bilesiniz. İlk yapılan demiryolu da buradadır Osmanlı da. Boşuna değil, Anadolunun tüm zenginliğini kolayca "götürebilmek’’ için.

Aydın ve İzmir (Agora) den kaçırılan tarihi eserleri geri almışız Fransızlardan, 9 Ekim itibariyle zil takıp oynayarak bunu kutlayacağız. Eserlerin sergileneceği yer neresi biliyor musunuz? İzmir Fransız Kültür Merkezi! Güler misin, ağlar mısın. Başka sergilenecek yer mi yok.

Şeyh Esad, Sultan Hamit tarafından sürgün edildiğinden İttihat ve Terakki tarafından ilk meclis’e mebus olarak alınmış bir şahıs. Meclisteki yeri ise Türkçe bilmeyen bir Bağdat mebusunun yanıymış.

Bağdat mebusu her oturumda uyur, görüşme bittiğinde başını kaldırıp; Ya Şeyh, bu gün ne oldu? diye sorarmış. Şeyh Esad her defasında o günü anlatmaktan bıkmış, usanmış.Bir gün, oturum bittiğinde aynı suali işitince;

-A.. demiş, haberin yok mu?Bugün her mebusa kendi vilayeti için vapur verdiler.

- Ya Bağdat?

-Sen uyuyordun, başka bir isteyen olmadığı için vermediler.

Bağdat mebusu çılgın gibi ayaklanmış, saçını , sakalını yolarak.İki Dicle’ye iki Fırat’a dört vapur diyerek bağırmaya başlamış.Çıldırdığını sanan Başkan, görevlilere işaret ederek zar zor yüzünü yıkatmaya götürtmüş. (1)

Ne alakası var diyeceksiniz Aydın İli ile bu hikayenin.

Hemşerimin de çok uyuduğunu söyleyip, sabah akşam tüm gazete ve televizyonlarda haber yapıyorlar.Ne olmuş yani toplantılarda kulaklık takıp şekerleme yapıyorsa.Sıkıysa sizde o kadar yer gezin.Sıcak insanının rehavet zaafıdır bu.

Fransızların Aydın ve İzmir den ''götürdüğü'' eserleri görmeye geldiğinde eminim yüzünüzü kara çıkartacaktır.

Haksızlık etmeyin hemşerime ya!

(1) Falih Rıfkı Atay -Zeytindağı

 
Toplam blog
: 58
: 708
Kayıt tarihi
: 02.07.06
 
 

Erzurum 1959 doğumlu. İşletme mezunu. Bir Kamu şirketinin Muh.Md.Yrd.'dan emekli. Kent yaşamının zor..