Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bak Allah var, benim yöneticim kuralları uygulamada çok adil (I)

Bak Allah var, benim yöneticim kuralları uygulamada çok adil (I)
 

Çalışanına şevkât gösteren ve adil yaklaşan bir yönetici



Tüm işletmeler çalışma esaslarını belli kurallar üzerine inşa ederler.

İnşa etmekle de kalmaz, istihdam ettikleri tüm çalışanlarının bu kurallara uymasını beklerler.

Her şirketin daha önceden belirlenmiş yazılı ve yazılı olmayan kuralları vardır ki, bu kurallar kimi işletmelerde bir yay kadar gergin, kimi işletmelerde ise aksine daha esnektir.

Peki bir işletmenin başarılı olabilmesi, yaşanan çılgın rekabet ortamından en az zararla sıyrılabilmesi için hangi metodu tercih etmesi daha doğru olacaktır ?

Hiç şüphesiz şu yöntem daha iyidir deme şansımız yoktur. Çünkü kuralları uygulamadaki sertlik ve kararlılık, işletmenin faaliyet gösterdiği sektörle de yakından âlâkalıdır.

Çok ciddi sorumlulukları olan bir güvenlik şirketiyle, mizah ve reklâm yazarlarından oluşan bir reklâm şirketinde aynı kuralları uygulamaya kalkarsanız, her iki şirketin temeline de, en kuvvetli patlayıcıları kendi elinizle koymuş olursunuz.

Hepsinden önemlisi rijit ya da esnek olsun, tüm çalışanlar, cari şirket kurallarının hakkaniyete uygun şekilde uygulandığından en küçük bir tereddüt duymamalıdırlar.

Sabah işe geç gelen bir çalışana yapılan uyarı, önceki gün işe aynı şekilde geç gelen diğer çalışana yapılmamışsa, bu durum diğer çalışanlarca hemen fark edilecek ve onlar üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Nihai olarak ise, verimlilik düşecektir.

İşte bu noktada, maiyetinde çalışanlara eşit mesafede yaklaşan, önyargısız, adil yöneticilerin varlığının önemi net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Çalışma koşulları, ücretler ve sair faktörlerin yanında, tarafsız bir yöneticinin varlığının biliniyor olması da çalışanların kendilerini güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Bu durumda, tarafsız kalması gerektiği yerde, taraf olan yönetici ise, asli görevi olan yönetme vazifesini ifa edemeyecek ve kurum içi kaotik düzenin mimarı olacaktır.

Öyle ki, yöneticinin tarafsızlığı ile ilgili çalışanlar üzerinde oluşmuş en küçük bir soru işareti veya tereddüt, çalışanların sorunları kendi aralarında hâlletmeye çalışmasına sebep olacaktır.

Çalışanlar arasında yaşanan küçük çaplı gerginlik ya da ihtilâfların, üstlere aksettirilmeden çözülmesi, takım ruhunun bir gereği olmakla birlikte, bazı özel durumlar, bir üst yöneticinin meseleye tarafsız şekilde yaklaşarak müdahale etmesini gerektirebilir.

Hülâsa; işletmelerde belli kuralların varlığı, şirketlerin ayakta kalması için zorunlu olmakla birlikte, bu kuralların adil ve tarafsız yöneticiler elinde doğru bir şekilde hayata geçirilmesi de, şirketlerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi açısından son derece önemlidir.

Bir sonraki yazımızda, örgütlerde gözlenen hiyerarşik acziyet kavramından bahsedecek ve bu kavramı farklı bir açıdan işleyeceğiz.

Sabrın sonu ile
 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..