Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Gizem TUTAR - Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen

13 Ağustos '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Balayınızın renkli geçmesi için beslenme önerileri

İşte büyük gün geldi… Bu gün imzalarınızı atacak, evlilik cüzdanınızı elinize alacak ve yepyeni bir hayata eşinizle el ele adım atacaksınız. Uzun zamandır beklediğiniz ve hazırlıklarını yaptığınız balayına çıkma zamanınaysa çok az kaldı. Eğer her şey hazır yola çıkabiliriz diye düşünüyorsanız acele etmeyin. Balayınızın daha renkli ve cıvıl cıvıl geçmesini sağlayacak birkaç beslenme tüyomuz var.

AFRODİZYAK ETKİLİ BESİNLER

Afrodizyaklar uzun zamandır tartışılan bir konu. Bilim adamlarının bir kısmı aslında afrodizyakların var olmadığını diğer bir kısmıysa afrodizyak etkisi gösteren birçok koku ve besin olduğunu düşünüyor. Şu ana kadar yapılmış bilimsel araştırmaların bir kısmı bazı yiyeceklerin afrodizyak etkisi olabileceğini vurguluyor.

İşte bu besinler!

Besinlerin bazıları kokusuyla bazıları da tadıyla baştan çıkarmayı başarıyor. Vanilya ve tarçın, kokuları ile baş döndürenlerden. Pişmiş tarçın kokusu, birçok kadın parfümünden çok daha etkili ve çekici bulunuyor. Vanilyaysa sadece kokusuyla değil, tadıyla da özellikle orta yaşlı erkekleri etkiliyor.

Deniz ürünlerinin etkileriyse yüzyıllar öncesinden bu yana biliniyor. Son yapılan bilimsel araştırmalar, özellikle istiridye ve havyar zengin çinko içerikleri ile erkeklik hormonu olarak bilinen testesteronun salgılanmasında bu besinlerin rol sahibi olduğunu göstermiştir.

Sosu veya bitkisi fark etmiyor. Hardalın da afrodizyak bir besin olduğuna dair bilimsel araştırmalar söz konusu. Antioksidan vitaminler olan E ve C vitaminlerinden zengin olan hardalın etkisi bu öğeler ile ilişkilendiriliyor.

Çikolata ve peynirinde afrodizyak etkisinin olabileceği düşünülüyor. Çünkü bu iki besin mutluluk hormonu olarak bilinen seratoninin salgılanmasında etkili.

BALAYINDA BESLENMEYE İLİŞKİN UFAK NOTLAR

Bu mutlu günlerinizde tatilin ve birlikte olmanın tadını sonuna kadar çıkarabilmeniz için enerjik ve dinamik olmanız gerekiyor. İçinizde hissettiğiniz heyecanın size verdiği dinamizmi kaybetmemek için;

    Eşinizle birlikte güzel bir kahvaltı yapın… Balayınız süresince kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Protein ve karbonhidrattan zengin kahvaltılar günün ritmini yakalamanızı sağlar. Peynir çeşitleri, yumurta, müsliler, tam tahıl ekmekleri, doğal bal, zeytin gibi kahvaltılıkların tadını çıkarın. Atıştırmayı ihmal etmeyin… Eğer yoğun tempolu ve bol aktiviteli bir balayı programına katıldıysanız günün son zamanlarına doğru kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Bu yorgunluğu aşmak adına ana öğünler arasında taze sıkılmış meyve suyu, meyve, kuruyemiş, küçük sandviçler gibi sağlıklı atıştırmalıklardan tüketin. Öğünlerinizden vazgeçmeyin… Yaşadığınız mutluluk yemek yemenize engel oluyorsa ya da tam tersine ne yediğinizi hatırlamayacak kadar çok yediyseniz pişmanlık hissetmenize gerek yok. Hemen tedbirinizi alın ve öğünlerinizi düzenli tüketmeye devam edin. Su içmeyi unutmayın… Gün boyu yeterince su içmediğinizde dikkat dağınıklığı, uyuşukluk ve yorgunluk gibi olumsuz durumlar ile karşılaşabilirsiniz. Güzel ve eğlenceli bir balayı geçirmek için su tüketiminizi ihmal etmeyin ve vücudunuzu susuz bırakmayın. Günde en az 8 su bardağı su içmeye özen gösterin. Alkollü içecekler konusunda hassas olun… Alkollü içecek tüketecekseniz yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin. Aç karnına tüketilen alkolün kan şekerinizi birden düşürebileceğini unutmayın. Alkol aynı zamanda vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle alkollü içeceğin yanında su içmeye de özen gösterin.

“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

Diyetisyen Gizem ŞEBER

Alman Hastanesi

0 212 293 21 50

www.e-diyetisyen.com

 
Toplam blog
: 18
: 914
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Gizem TUTAR, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dönem dördüncüsü olarak mezun ..