Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Diyetisyen Gizem TUTAR - Yaşam Koçu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen

13 Ağustos '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Düğününüzde konuklarınıza sağlık sunun

Düğününüzde konuklarınıza sağlık sunun
 

gelin diyeti


En yakınlarınızın ve en sevdiklerinizin sizleri yalnız bırakmayacağı bu günde, onlar için en iyisini hazırlamaya çalışıyorsunuz… Farklı detayların gizli olduğu bir düğününüz olsun istiyorsanız sadece havai fişeklere ve balonlara ihtiyacınız olmadığını unutmayın… Seçtiğiniz zevkli masa örtüleri kadar sunacağınız yemeklerin de onlara özel ve sağlıklı olmasını sağlayarak düğünler arasındaki en büyük “farklılığı” yakalayabilir, her zaman hatırlanacak bir düğüne ev sahipliği yapabilirsiniz.

GELENEKSEL DÜĞÜN SOFRALARI

Günümüzde düğünlerde birçok değişik yemek seçeneği sunulmakta fakat bu seçeneklerin birçoğu sağlıksız seçenekler olmaktadır. Yüksek yağlı ve şekerli atıştırmalıklar, asitli içecekler, kızartma ve kavurmalar, ağır hamur işleri sofraların büyük bir kısmını kaplar. Sofrada terk edilenlerse süt grubu besinler, sebze ve meyve gibi sağlıklı besinler olmaktadır.

Eğer yemekli bir düğün organizasyonu yapılıyorsa, düğün yemeği aperatiflerle başlar. Çok daha sağlıklı seçenekler olduğu halde genelde yağlı soslu yiyeceklere ve kızartılmış yiyeceklere yer verilir. Ana yemek çoğu zaman fırında pişirilmiş olsa da üzerine eklenen ağır soslar dökülür. Salatalar, konuk sayısı fazla olduğu için çok önceden hazırlanmış olabilir. Meyve servisi genelde yokken, düğün pastası dışında da birçok tatlı seçeneği mevcuttur.

Yukarıda anlatılan kadar ağır bir düğün yemeğinin bedeli ağır olabilir. Neden mi?

    Yüksek şekerli besinler kan şekerini birden yükseltip, birden düşürürler. Bu nedenle konuklarınız bir süre sonra halsiz kalabilir ve düğün eğlencesi cansızlaşır. Yüksek yağlı besinler ve kızartmalar genellikle sindirim sisteminde sorunlara neden olurlar. Bu sağlık sorunları düğününüzün tam ortasında yaşanabileceği gibi düğün ertesinde konuklarınızın rahatsızlık verici zamanlar geçirmesine neden olabilir. Hafif ve sağlıklı besinler yerine ağır yemekler tüketen konuklarınızın düğün yemeğinden sonra yaşayacağı uyku hali, sizlere ve eğlenceye odaklanmalarını zorlaştırabilir.

EN GÜZELİ SİZİN OLSUN İSTİYORSUNUZ…

Bu mutlu gününüzde yakınlarınız ve sevdikleriniz ile güzel zamanlar geçirmek, güzel anılar yakalamak ve düğün sonrasında bu mutlu gününüzün herkesin aklında kalmasını istiyorsunuz. Bu en doğal hakkınız… Fakat ağır yemekler yerine hafif ve sağlıklı seçeneklerin seçilmesi düğününüzün sönükleşmesine neden olmaz. Aksine daha canlı ve renkli bir düğün geçirmenizi sağlar. Sağlıkta ve sofrada yarattığınız farkla daha uzun süre akıllarda kalırsınız.

SAĞLIKLI ve LEZZETLİ DÜĞÜN SOFRASI

Ordövr tabağınız hafif olsun… Yağlı soslu sebzeler, tereyağı, yağlı peynirler ve kızartmalar yerine, buharda pişmiş sebzeleri, yoğurtlu mezeleri, zeytinyağlı sebze yemeklerini, yarım yağlı peynirleri tercih edebilirsiniz. Küçük zeytinyağlı dolmalar ve çeşitli otlar ile tatlandırılmış mezeler de düğün sofranıza lezzet katacaktır.

Çiğ etleri düğün sofranıza almayın… Çiğ et veya balık kullanılarak hazırlanan yiyecekleri düğün sofranız için seçmemeniz bir sağlık önlemi olabilir. Çünkü çiğ etler sıcaklığa bağlı olarak çok çabuk bozulur ve besin zehirlenmelerin yol açabilir.

Sağlıklı sosların tercih edilmesini sağlayın… Mayonez ve kaymak gibi ağır soslar yerine zeytinyağı, sirke, nar ekşisi, limon sosu gibi hafif ve sağlıklı salata soslarını tercih edin. Eğer yüksek tansiyonu olan konuklarınız varsa soya sosunu tercih etmemeniz daha uygun olacaktır.

Doğru pişirme yöntemleri sofranızda olsun… Kızartma ve kavurma gibi besinler yerine düğün yemeklerinizin ızgara, haşlama, fırında veya buğulama pişirilmesini isteyin. Bu şekilde hem sağlıklı hem de hafif bir mönü elde edebilirsiniz.

Salata ve sebze çeşitlerine yer verin… Düğünüzde bir salata bar standının olması ne kadar güzel ve büyük bir değişiklik olur düşündünüz mü? Ana yemekten sonra servis edilecek zeytinyağlı sebze yemekleri de sofraya ayrı bir keyif katar.

Taze meyve servisi yaptırın… Yanardönerli olmasına gerek yok. Sadece taze meyve servisi olması bile konuklar için büyük bir ayrıcalık olacaktır. Birçok düğün sahibi meyveleri düğünlere yakıştıramasa da, aslında mevsimine uygun meyvelerin servisi oldukça şık ve sağlıklıdır.

Meyveli pastaya ne dersiniz? Farklı ve sağlıklı bir düğün istiyorsanız düğün pastanızı seçerken bazı ayrıntıları göz önünde bulundurun. Üzeri değişik meyveler ile kaplı bir pasta hem çok renkli ve ayrıcalıklı görünür hem de diğer pasta çeşitlerine göre daha sağlıklı kabul edilebilir.

“Beslenme programınız parmak iziniz gibidir, sadece SİZE özeldir.”

Diyetisyen Gizem ŞEBER

Alman Hastanesi

0 212 293 21 50

http://www.e-diyetisyen.com/

 
Toplam blog
: 18
: 914
Kayıt tarihi
: 11.08.08
 
 

Gizem TUTAR, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden dönem dördüncüsü olarak mezun ..