Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '07

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Balığın yaptıklarına bakar mısınız?

Balığın yaptıklarına bakar mısınız?
 

Deniz mahsulleri denince akla gelen ilk ürün BALIK. Balığın faydası anlatılmakla bitmez, yazmakla da bitmez. Suda olduğu için BALIK uçsuz bucaksız engin denizdir. BALIK protein deposudur. Balıgın şöyle faydalarına bakalım.
BALIKTA şeker, karbonhidrat yok denecek kadar azdır. Protein açısından ise son derece zengindir. Bu özellikleri nedeniyle son derece sağlıklı bir yiyecektir. 100 gram yaglı BALIK yaklaşık 22 gram, yağsız BALIK ise 10 gram protein içerir. BALIK aynı zamanda proteinlerinden en çok faydalanan besin ürünüdür. İnsan vücudu bu proteinin %93'ünden faydalanır.
BALIK ayrıca zengin vitaminler ve minareller içerir. BALIK, az karbonhidrat içermesinin yanısıra madensel tuzlar ve minareller açısından son derece zengindir. Bol miktarda fosfor, kalsiyum, iyot ve flor içerir. BALIK eti A, B1, B2 ve D VİTAMİNLERİ AÇISINDAN DA ÇOK ZENGİNDİR.
BALIGIN alınması kadar saklanması da çok önemlidir. BALIKLAR 0 ile +4 santikrat derecede buz üzerinde tazeliklerini koruyabilirler. Avlanma şekline, balığın türüne(küçük, büyük) ve isi zincirinin kırılma durumuna baglı olarak, küçükler 2 gün, büyükler 5 gün 0 ile +4 santikrat derecede tazeliklerini korurlar. Taze balıgın görünüşü son derece canlı olur. Gözleri parlak ve dışa dogru bombelidir. Balık tazeligini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanır ve içeri çöker. Taze balıgın solungaçları canlı, kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Taze balıgın derisi gergin ve parlak olur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışıktır. Elinize pulların gelmemesi gerek. En önemlisi taze balıgın eti sıkı ve elastikli olup, parmakla bastırıldıgında meydana gelen çukurluk anında düzelir. Bayatlamış balıklarda et çok yumuşak ve peltemsi oldugundan iz kalır.
Bugun size tanıtacagım balık SARDALYA
Bbölgesi, Akdeniz, Kuzey Ege.
Yaşama alanı, kıyılar.
Türleri küçügüne Papalina, büyügü Tirsi'dir.
Büyüklüğü, 15-20 cm.
Lezzetli dönemi genellikle Temmuz ile Ekim ayıdır.
Yapılış olarak, ızgara, fırın kagıt kebap, bugulama, pilaki, kurutma ve tuzlamadır.
 
Toplam blog
: 24
: 650
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

25.06.1974 Bingöl doğumlu olup, kamu yönetimi 2. sınıf öğrencisiyim. Çeşitli yerel gazetelerde mu..