Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '17

 
Kategori
Güncel
 

Balık Nesli Gittikçe Tükeniyor. Balıkçılıkta Güzel Günler Hayal Değil! Çözüm: Akıllı Balıkçılık

Balık Nesli Gittikçe Tükeniyor. Balıkçılıkta Güzel Günler Hayal Değil! Çözüm: Akıllı Balıkçılık
 

4 İş Kolik Arkadaş Sohbet Ediyor.

Konu: Akıllı Balıkçılık?

 

Serdar:Karadeniz'de 26 balığın nesli tükendi. Marmara'da 143 balık yok oldu.(2)

Kemal:Marmara'da son 40 yılda barbunya yüzde 73, çipura yüzde 48 azaldı.

Can:Palamut yüzde 90, uskumru yüzde 95, lüfer avında yüzde 58 oranında düşme var.

Caner: Bunun ilk sebebi kirlilik! Sanayide kullanılan tehlikeli atıkların önemli bir kısmı arıtılmadan doğaya veriliyor.

 

1- UYANIŞ: “Bilinç Dışı Körlükten Kurtul”

Serdar:  İstanbul, İzmir gibi sahil kentlerinde, biyolojik arıtma yok denecek kadar az! Atık sular yeterince arıtılmadan denize boşaltılıyor.

Kemal: Denizlerin kirlenmesi balıkların neslini tüketiyor. Kalan balıkların fiyatları anormal yükseliyor.

Can: Balıkların azalmasının tek nedeni deniz kirlenmesi değil. Hava kirliliği sera gazı etkisi yaratıyor. Denizler ısınıyor. Hamsi gibi soğuk denizlere ihtiyaç duyan balıklar tehlikede!Hamsi fiyatları uçuyor.

 

2- AMAÇ: “Kazan& Kazandır Amaçlarını Belirle”

Caner: Örneğin ABD verilerine göre, hava kirliliği oranları şöyledir.(3)

·                     Ulaşım  % 60
·                     Sanayi  % 17
·                     Enerji    % 14
·                     Isınma   %  9                                                           


Serdar:  Ulaşımdan gelen kirlilik, trafik teki taşıt egzoz gazlarından geliyor. Trafikte egzozundan zehirli gaz saçan araçlar da, artan hamsi fiyatlarından sorumlu oluyor.

Kemal: Benzer şekilde kestiğimiz ve/veya yaktığımız her ağacın hamsi ve lüfer nesline darbe oluyor.

Can: Kömür, petrol fosilleşmiş yakıt ve enerji türlerinin artan kullanımı balık neslini azaltıyor.

Caner: Buzdolabı, kuru temizleme makinaları, tıraş köpüğü ve koku giderici -deodorant sprey denilen- fıs-fıslar da sorumlu!

 

3- HEDEF: “Hedefini Duyur”

Serdar:  Artan küresel ısınma sonucu yağışların azalıyor.

Kemal: Sıcaklık ortalamaların yükselmesi kuraklık getiriyor.

Can: Kuraklık orman yangınlarına yol açıyor.

Caner: Kuraklık mevcut orman alanlarının yayılışını ve kendini yenilemesini kısıtlıyor. Azalan ormanlar sera gazı etkisini önlemede yetersiz kalıyor.

Serdar: Küresel ısınma, denizlerdeki su seviyesini arttırıyor. Artan sel ve toprak kaymalarının bir sebebi de bu!

 

4- STRATEJİ: “Hedefe Uygun Strateji Seç”

Kemal: Artan hava kirliliği asit yağmurlarına sebep oluyor. Asit yağmurları içilebilen, kullanılabilen temiz su miktarını azaltıyor. Su savaşları kapıda!

Can: Küresel ısınmanın getirdiği kuraklık ve seller, tarımsal faaliyetleri olumsuz etkiliyor.

Caner: Bu durum endüstriyel tarıma geçememiş toplumlar için büyük tehlikedir. Onları bekleyen, kıtlık, yoksulluk, yaşam kalitesinin düşmesi, iç göç ve sosyal huzursuzluklar olasıdır.

 

5- RİSK YÖNETİMİ: “Dinamik Önlemler Uygula”

Serdar: Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yayınladığı son raporda haberler kötü! Aşırı ve plansız avlanmalar nedeniyle 40 yıl sonra okyanuslarda balık kalmayacak.

Kemal: Kuzey Pasifik'te somon balığı neslinde süratle azalıyor. Nedeni: bölgedeki sıcaklığın normalden 6 derece artması! California kıyılarında binlerce deniz kuşu ölüyor. Sorun: Denizlerin ısınmasının yol açtığı besin kıtlığı!

Can: Şiddetli yağış ve seller ile aşırı sıcak ve soğukların nedeni, küresel ısınma.

Caner: Küresel ısınma ve kirlilik sağlığımızı gittikçe tehdit ediyor. Astım, bronşit ve göğüs kanseri nedeniyle acile başvuranların sayısında önemli artışlar var.

Can: Fosil yakıt tüketimi küresel ısınmanın sebebi!

Caner: Oysa rüzgârların gücünün % 1 değerlendirsek enerji ihtiyacımıza yeter.

Kemal: Aynen! Güneşin 2 saatlik enerjisini değerlendirebilsek, 1 yıllık ihtiyacımızı karşılar.

 

7. PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Serdar: Denizler, ısınınca balık soğuğa kaçıyor. Bu yüzden balık azalıyor. Balık az olduğu için fiyatlarda yükseliyor.(4)

Kemal: Ağlar biraz küçük ve dar olduğu için ufak balıklar kaçamıyor. Bu sefer de yavaş yavaş nesilleri kuruyor.

 

8- TAKTİKLER: “Ortaklaşa Kazandıran Taktikler Uygula”

Can: Kalkan ve lagos, bunlar avlanılmamalı! Küçükken avlanıldığı için de nesilleri tükeniyor.

Caner: Yunanistan’da balıkçılık iyi yönetiliyor. (5)

Kemal: Balıkçılığa kapalı alanlar oluşturulmalı. Hangi ağın nerede kullanılacağı belli olmalı! Kaçak ve yasadışı avcılık için hapis dahil caydırıcı cezalar olmalı.

Serdar: Yunanistan’ la aynı denizi paylaşıyoruz. Bizde balık daha bol ve ucuz olabilir.

Can: Balıkçılık tam profesyonel olmalı!

 

8- PAYLAŞIM: “Kazandığından Fazla Kazandır”

Serdar: Yunanistan’da avlanmada derinlik sınırı 40 metre. Yani bundan daha az bir derinlikte av yapılması yasak.

Can: Bizde 24 metre! Neden aynı uygulamaya geçmiyoruz.

Caner: Balıklar denizin ilk 40 metresinde, hem ürer hem beslenirler.

Kemal: Bu avlanarak, hem oradaki balığı hem de o balığın neslini kurutuyoruz.

Caner: Kurallara uymayan balıkçılar ve satıcılar için ödüllü ihbar sistemi öneriyorum.

Caydırıcı ceza örneği veriyorum,

·         Hapis
·         Ağır para cezası
·         Meslekten men
·         Kamu hizmetlerinden men

Kemal: Ödüllü ceza sistemi şöyle çalışır;

·         Kurallar balık satılan yerlerde sigara içme yasağı ve cezası gibi ilan edilir.
·         Duyurularda yasağa uymayan durumları ihbar eden vatandaşın alacağı ödül açıklanır.
·         Vatandaş standart dışı ve /veya balıkları avlananları/satanları fotoğraflar.
·         İlan edilen wh…s app hattına gönderir.
·         Kesilen ceza sorumluya whats app üzerinden duyurulur.
·         Ceza 3 iş gününde kesinleşir.
·         Ceza bedeli 2 gün içinde yatırılır.
·         Yatırılan bedelin % 20 si ihbar ödülü olarak vatandaşın hesabına yatırılır.

 

9- KURALLAR: “Kazan& Kazandır Kurallarından Ödün Verme”

Serdar: Kişi başı balık tüketiminde AB ortalaması 26 kilo civarında, bizde 8!

Can: Gırgır, trol, dinamit, zıpkın... Allah ne verdiyse kullanıyoruz. Gene de netice kötü! Kişi başı balık tüketimi yetersiz, Balık çeşitleri azalıyor. Balık fiyatları artıyor. Akıllı balıkçılık dışında çözüm kalmadı.

Balıkçılık sektörü, “KAKEP” Kazan& Kazandır Eylem Planından faydalanabilir.

Caner: Avrupa Birliği’nde kişi başı yıllık ortalama balık ve deniz ürünleri tüketimi, 20 Kilo civarında!

Kemal: Türkiye 20.000 civarında balıkçı gemisiyle AB ülkeleri arasında en büyükler arasında! Buna rağmen ortalama balık tüketimi 10 kilo civarında. Başta kalp sağlığımız ve gençlerimizin ruh, sizin, beden gelişimi balık tüketimiyle alakalı Toplumca balık üretimi ve tüketimini katlayabiliriz.

 

10- SÜREKLİ İYİLEŞTİRME”KAİZEN” “Hedefleri sürekli iyileştir” 

 

Faydalanılan kaynaklar

(1)     http://www.kapsamhaber.com/samsun/karadeniz-de-balik-bereketi-h44015.html
(2)     http://www.turkiyeturizm.com/turmepa-baliklar-tukeniyor-27784h.htm
(3)     http://havakirliligivekureselisinma.blogspot.com.tr/
(4)      http://www.esgundem26.com/ekonomi/balik-azliginin-nedeni-yanlis-avlanma-h11572.html
(5)      http://www.hurriyet.com.tr/komsuda-balik-bol-bizde-yok-cunku-40209633

 
Toplam blog
: 92
: 440
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

Şükrü ÖZGÜR İ.T.Ü Metalürji mühendisliğinden mezun oldu. Kamu ve özel sektörde farklı pozisyonlar..