Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '16

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Balinalara biz baksaydık onları doyuramazdık

Balinalara biz baksaydık onları doyuramazdık
 

Mavi balinalar yılın 8 ayı neredeyse hiçbir şey yemezler ama yaz aylarında neredeyse sürekli beslenerek günde 3 ton yemek yerler. Biyoloji derslerinden hatırlayabileceğiniz gibi bu balinaların besinleri kril adlı küçük, pembe, karides benzeri kabuklu hayvanlardan oluşur; bu, balina için bir ziyafettir. Kriller 100.000 tonun üzerinde bir ağırlığa sahip büyük yığınlar halinde balinanın önüne gelir.

Bir mavi balinanın boğazının dar hattı, onun Yunus peygamberi yutmuş olamayacağı anlamına gelir. Bütün bir insanı yutacak kadar geniş bir boğazı olan tek balina ispermeçet balinasıdır ve bu balinanın midesinin sularındaki yoğun asit, içine giren birinin hayatta kalmasını imkânsız kılar. 1891'deki meşhur “Modern Yunus Peygamber” hadisesinin (James Barntley kendisini bir ispermeçet balinasının yuttuğunu ve 15 saat sonra mürettebattaki arkadaşları tarafından kurtarıldığını iddia etmişti) bir sahtekârlık olduğu ortaya çıkarıldı.

Mavi balinanın boğazının dışındaki her yeri büyüktür. 32 metrelik uzunluğuyla şimdiye kadar yaşamış en büyük hayvandır; en büyük dinozorun boyutunun üç katıdır ve 2700 insanın ağırlığına denktir. Mavi balinanın dili bir filden daha ağırdır; kalbi bir araba boyutundadır; midesi bir tondan fazla yiyecek alabilir. Aynı zamanda tek bir hayvanın çıkarabileceği en yüksek sesi çıkarır. Düşük frekanstaki bir mırıltısı diğer balinalar tarafından 16.000 km uzaklıktan duyulabilir.

Buradan balinaların balık yemediğini ve biz insanları yutamayacağını öğreniyoruz. Tabii ki bunun istisnaları var: İspermeçet balinası, katil balina gibi.Yani bana göre normalde her şeyi yer de iri vücuduyla hareketli balıkları yakalayamaz. Hem buna gerek yok tonlarca kril ağızlarına geliyor. Artı dev bünyesine rağmen boğazının darlığı nedeniyle yutamıyor ama oraya düşmek biz insanlar için hoş olmasa gerek. İspermeçet ve katil balinalar ise hiç belli olmaz.

Dünyada ne kadar balina var acaba? Bu devasa yaratıklar biraz daha fazla olsaydı korkmaya başlardık belki de. Devasa hallerine göre korkutucu değiller zira masum bir yanları var. Tamam, ne bulursa yiyorlar ama yani aç mı dursunlar. Şahsen balinaya göre köpek balığından daha fazla korkarım.

Doğa onlara sunuyor ama aslında beslenme sorunları önemli. Dünyada balina besleyen var mı bilmiyorum ama bir balina için her gün 3 ton yiyecek tedariki zor bir durum. E bir de hani sayılarını bilmiyoruz da tüm dünyada milyonlarcaysa (ki binlerce olsa da sorun) ve bunları biz besleseydik nolurdu bilmiyorum. Belki de okyanusların en büyük faydası bu. Gerçi okyanus olmasaydı balina da olmazdı ya.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..