Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bandırma Ayten Özavcı Kırkses Resim Sergisi

Bandırma Ayten Özavcı Kırkses Resim Sergisi
 

Bandırma il olmaya hazırlanan bir ilçe. Balıkesir’in ve bana göre ve bazı ölçütlere göre Türkiye’nin en büyük ilçesi… Tabii bunu büyüklerimiz görmek istemiyorlar ama, bunu biliyorlar… 

Bandırma cıvıl cıvıl halkı, dinamik gençliği ile her türlü bilim ve sanat etkinliğine hazır… Yeter ki birileri onlara öncü olsun, işaret versin; bir çok faaliyet kendiliğinden ortaya çıkacaktır. 

Bugün Bandırma’da 14 tane Resim Atölyesi olduğunu duyduğumda oldukça şaşırmıştım. Ama gün be gün Resim sanatçıları bir öğretmenlerinin nezaretinde toplanıp, resimlerini Bandırma Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sergilediklerinde onlar namına içimiz gururla doluyor. 

En son sergi, Belediye Başkanlığı nezaretinde ve Öğretmenleri Sayın Ayten Özavcı Kırkses öncülüğünde (Palet) adını verdikleri topluluklarıyla birlikte Bandırma Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde 10.Mayıs.2011 Günü, saat 17.30’da , bizzat Belediye Başkanı Sayın Sedat Pekel’in katılımlarıyla , güzel bir kokteyl partiyle açıldı. Açılışta , Belediye Başkanı Sedat Pekel, ve Grup Başkanı , Yöneticileri Ayten Kırkses konuştular. Kısa konuşmalardan sonra Sergi gezildi. Eserler gezenler tarafından hayranlıkla ve ilgiyle izlendi. İzleyenlerin çoğunun genç üniversiteli öğrenciler olması işin ilginç yanıydı. 

Ayten Kırkses’in grubundaki ressamlar Aynur Gökçe, Birgül Özel, Cevriye Üğlü, Muzaffer Çalışır , Nilgün Yaprak, Nehir Keskinler ve Yurdanur Dülger’den oluşuyordu.. Tüm ressamlar bayanların her biri dört yada beş resimle Sergiye katkıda bulunmuşlardı. Benim bildiğim kadarıyla Ayten Kırkses grubunun Bandırma’da açtığı bu dördüncü sergi. Ne güzel , dileriz daha nice sergiler açsınlar… 

Böyle sergileri gezenler güzellikleri gördükleri gibi daha çok eleştirilecek şeyleri de çok çabuk görürler.. . Oysa bu insanlar iyi niyetli insanlar; oturup dedikodu yapacaklarına; kumar oynayacaklarına vakitlerini çok güzel bir uğraş içinde Resim Sanatı gibi bir sanatın içinde değerlendiriyorlar ; dünya harikaları yaratmasalar bile kendilerince bazı güzelliklere varıyorlar. İstiyorlar ki bu güzellikleri diğer insanlar da paylaşsınlar, görsünler takdir etsinler. Sanatçılar, biraz övgü, biraz alkış isteyen varlıktırlar … Onları paradan çok bu gibi özendirmeler memnun eder. Çünkü bu tip sergilerde eserlerini sergileyen arkadaşlar daha çok amatör ruhlu, eserlerinden çoğu kez, para pul beklemeyen kişilerdir. 

Bu bakımdan bu güzel sanat dalında, iyi niyetle çalışan, eser veren insanlarımızı alkışlamak boynumuzun borcu... Tümünü tebrik ediyoruz… Başarılarının devamını diliyoruz. 

Fakat bu sergi dolayısıyla gördüğümüz bazı olumsuz noktaları da işaret etmek isterim. Diğer sergi açan öğretmenlerin gruplarına da baktığımız zaman hemen hemen her zaman bayan sanatçıların bu sanat olaylarında yer aldığını, hiçbir erkeğin görünmediğini fark ediyoruz. Yoksa Resim Çalışma Atölyeleri erkek ressamları boykot mu ediyorlar, yoksa haremlik, selamlık anlayışı içinde onları dışlıyorlar mı ? Bana garip gelen bu durum Atölye Yöneticilerini rahatsız etmıyor mu? Yoksa biz erkek milleti, kahvelerdeki taş’tan zaman bulamayıp, bu gibi şeylerle uğraşmayı kendimize zulüm mü görüyoruz. Anlamadım gitti… Kadın Resim Sanatçılarının çoğunlukta oluşu güzel, ama erkek sanatçıların ortada görünmeyişi tuhaf… 

İki … Bakıyorum yapılan resimlerin bir çoğu daha önce yapılmış bir resmin (veya fotoğrafın) takliti… hadi diyelim, röprodüksiyonu… Ama bunların altına kendi imzalarını atmaları ne kadar doğru. Bu gibi işleri Resim Bölümlerinde yapsalar , öğretmenleri hemen böyle kişileri dışlarlar… 

Bizde resim sanatı, özellikle okullarımızda hiçbir zaman takdir görmedi... Haftada bir, iki saatlik derslerle gençlere Resim Sanatının güzelliğini sevdirmek hemen hemen imkansızdır. Ama işte bazı gönüllerde Sanat Aşkı, Resim Aşkı uyanınca… Bu aşk bir kanala dökülüyor ve akıyor… Sanat sevgisinin çoğu kez doğuştan geldiğine inanılır… Bazı insanların elleri yatkındır… Bazılarının da gırtlak yapıları… 

Bir iki saatlik Resim Dersi içinde öğretmenler Birinci Sınıfta Kara Kalem Resim yaptırırlar; İkinci sınıfta Boyalı kalem; Üçüncü Sınıfta Sulu Boya derken.. Okul biter çocuklar doğru dürüst yağlı boyayla tanışmadan; resimden de resim dersinden de soğuyarak .. Okulu terk ederler… 

Oysa Resim sanatı insanlara yaratıcılığı “hemen” gösteren, kanıtlayan bir alandır. İnsan takdir edilmek ister… Güzel bir resim yaptığı zaman onu herkes takdir eder… Bir Van Gogh’un yaptığı bir resmi nasıl kolay kolay eleştirebiliriz. Öyle bir resim için zenginler şimdi milyonları konuşturuyorlar. İyi bir resim insanı bir sanatçı yapmayabilir ama içini de gururla doldurabilir… 

Neyse… Dediğimiz gibi bu gibi şeyleri eleştirmek kolay ama takdir etmek zor. Bütün sanatçıları; arkadaşlarımızı gösterdikleri çabalar için kutlarız… Ellerine emeklerine sağlık; nice nice güzel sergilere… 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..