Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '10

 
Kategori
Haber
 

Bartınlı'lar " Al santralı, başına çal" diye haykırdılar!

Bartınlı'lar " Al santralı, başına çal" diye haykırdılar!
 

Manidar bir pankart...


Gerekli izinler alındı. Belediye yer tahsis etti. Bartın ve Amasra’da kurulmak istenen termik santralinin yükümlüsü HEMA, bölge halkıyle toplantı yapamadan, aynı anda oturuma son verildi. Durum, tutanakla da tespit edildi.

Böylelikle HEMA tarafından kurulması düşünülen termil santral için “ ÇED Halkın katılımı”, halkın salonu doldurarak protesto etmesiyle yoğun protesto sebebiyle dağıldı, yapılamadı.

Bartın Belediyesinin sosyal tesislerinde erkenden toplanan ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar, buraya termik santral yapmağa azmetmiş Hema’yı “ Termik Santral istemiyoruz, HEMA, santralı al, başına çal!” diyerek şirketi protesto ettiler.

Uzun zamandır köylerde ve Bartın-Amasra merkezlerinde Termik Santrale “Hayır” demek için toplantılar organize eden Bartın PLATFORMU, toplantı sonunda, Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından imza altına alınan tutanak ardından protestolarına son verdiler.

Bakanlık ve şirket yetkilerinin toplantı salonundan ayrılması ardından vatandaşlarla bir araya gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Amasra Belediye Başkanı Emin Timur ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya vatandaşlara katılımları dolayısı ile teşekkür edip, Perşembe günü saat 09.00'da Belediye Sosyal Tesislerinde yapılacak Bartın Termik Santrali ÇED Halkın katılımı toplantısında da aynı coşkuyu ve tepkiyi beklediklerini ifade ettiler.

Bartın Platformu, yayınladığı bildiride “ Bugünkü toplantıya katılımları ile destek veren tüm Bartın ve Amasra gönüllülerine içten teşekkür ederiz.” denildi.

Bartın platformunun üstün gayretleriyle HEMAYA’ geçit verilmezken, kendisiyle konuştuğumuz bir yetkili şöyle söyledi. “Arzu ettiğimiz bir şekilde durumlar tecelli ett. Bartın Belediye Başkanlığı, davaya çok yakın ve istekliydiler. Onlar olmasaydı, bu başarıyı yakalayamzadık. Onlarla daha da güçlendik.”

Bir başka platformcu da “
& Bartın Halkı Bartın’a zarar verecek her türlü girişime karşı çok duyarlıdır. Gerektiğinde tepkisini örgütlü olarak topluca verebilmektedir. Bartın Halkı Amasra Termik Santrali’nden 26.5 kat daha küçük Mobil Santrali Bartın’da kurdurmamıştır. Amasra Termik Santrali’nin kurulmasına karşı olduğunu, toplanan 25 000 imzanın yanı sıra yapılan çeşitli etkinliklerle göstermiştir.
& Şirkete kömür çıkarması için devredilen Amasra ve Kandilli yer altı maden ocaklarının rezervi termik santralin 49 yıllık üretim gereksinimini karşılamaktan çok uzaktır.
& Bartın Halkı termik santralin ekonomik, toplumsal ve çevresel etkilerinden olumsuz etkilenecektir. Bu durumu kullanılacak kömürün yerli veya ithal olması değiştirmemektedir.
& Termik santral teknolojisinin ve kullanılacak kömürün ithal olması ulusal ekonomiye, dolayısıyla tüm topluma yarardan çok zarar getirecektir.
& Termik santral flora, fauna, deniz, akarsu ve yer altı suları üzerinde yıkıcı etkiler yapacaktır. Yörede bulunan 7 endemik bitki türü tehlike altında kalacaktır. Dünyaca önemli Küre Dağları Milli Parkı termik santralden yoğun miktarda zarar görecektir.
& Termik santral insan sağlığı üzerinde ölüme kadar uzanan zararlı etkiler yapacaktır. Bunlar; Astım, amfizem, akut ve kronik akciğer hastalıkları, damar hastalıkları, sinir hastalıkları ve kanserdir. Termik santralin olumsuz etkilerinin yaşam kalitesini bozması ve ortalama yaşam süresini kısaltması muhtemeldir.
& Santralin Kurulacağı yerde bulunan Tarla Ağzı ve Gömü köylerinin boşaltılması veya köylülerin göç etmek zorunda kalması olasılığı vardır.
& Santralin kurulmasıyla birlikte yöredeki konutların (özellikle İnkumu ve Amasra’da bulunanlar) değerinin düşmesi beklenmektedir.
& ÇED Başvuru Dosyası’nda cevher zenginleştirme (Lavvarlama) işleminden ve bu işlem sonucunda oluşacak atıkların (Muhtemelen 318, 5 milyon ton) nasıl depolanacağı konusunda bir bilgiye rastlanmamıştır. Bunun yanı sıra 49 yılda 72 ile 108 milyon ton arasında birikmesi beklenen kül ve cürufun da nereye depolanacağı şüphelidir.
& Şirket yetkililerinin termik santral ve yer altı maden işletmelerinde 10-11 bin işçiyi çalıştıracaklarını vaat etmesine rağmen, ÇED Başvuru Dosyası’nda tüm bu tesislerde toplam 1200 işçinin çalıştırılacağı açık bir şekilde yazılmaktadır. Yani 10-11 bin işçi alınacağı vaadi bir aldatmacadır.
Son olarak Bartın Belediye Başkanı Akın: “ Bartın’da enerji üretilecekse alternatif enerji üretiminden yanayız. İşte rüzgârımız, işte güneşimiz. Allah’ın bu bölgeye lütufu olan doğal enerji kaynaklarının kullanılmasından yanayız.” dedi.
Sayın Çevre ve Orman Bakanı’nın Bartın’ı ziyaretinde bizlere sarf ettiği sözlere inanmak istedik. Termik santralin Bartın’ın gündeminden düşürülmesi, bakan ve yetkilileri ile iktidar partisi milletvekilinin sözlerinde samimi olmalarını, Bartın halkını kandırmamalarını istedik. Bakan’ın ‘buraya yapılmayacak’ demesine rağmen bu sefer de iki ayrı ÇED başvurusu ile hortlatılan termik santral konusu, halkımızı huzursuz etmektedir.

Biz Bartın’a TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ. İlgililerin de bu haykırışımızı iyi algılayıp öyle adım atmasını diliyoruz. BU İŞİN VEBALİ ÇOK, BAŞKA BARTIN YOK!” dedi.

Bartın Platformu yetkililer, “ Bu neticeyi almamızda Belediyemizin katkısı büyük olmuştur. Kendilerine teşekkür ederiz” denildi. Öte yandan Bartın’ın vekillerini de arkasına alan Bartın Belediye Başkanı Akın, iyi bir not aldı.

Bütün endişe, alınan kararların arkasında durmak için gösterilecek çabaya da gözler dikildi.

Öte yandan Bartın Yahoo groups’unun ve Bartının tanınmış ileri gelenlerinden Salih Özenci, yayınladığı deklarasyonda “Bazı insanlar Bartın'da yaşamıyormuş gibi, Bartın'a sahip çıkanlara da her fırsatta laf ediyorlar” diyerek ekledi: “Bunlarla mücadele ne zaman başlayacak, orası da ayrı bir konu. Bilinen tek gerçek var. Eskinin çevre dostu yazarları, bu gün elinden gelse çevrecileri bir kaşık suda boğacaklar. İşte rantın yanında, elinde köşesinden başka bir şeyi olmayan insanlar halkın katılımı toplantısına ahi katılmayıp halktan bukadar kopuk yaşayanlar ancak yazar. Bizlerde nasılsa okur-yazarız. Okuruz...Ama gün gelir, devran döner. Hema bu memleketten gider" dedi.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..