Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '16

 
Kategori
Güncel
 

Başkanlık sistemi, "demokratik olmayan bir yönetim şekli" midir?

Başkanlık sistemi, "demokratik olmayan bir yönetim şekli" midir?
 

ABD'de de, "başkanlık sistemi" var; ama Türkiye'nin "patlamenter sisteme" devam etmesini istiyor...Neden acaba?


 BAŞKANLIK SİSTEMİ, PARLAMENTER SİSTEME GÖRE DAHA DEMOKRATİK, DAHA GÜÇLÜ  ve KARARLARIN DAHA ÇABUK ALINDIĞI BİR YÖNETİM ŞEKLİ DEĞİL MİDİR?

15 Temmuz, ABD destekli "Fethullahçı darbe" girişiminden sonra, Türkiye'de güçlü bir siyasi yapılanma ve güçlü bir yönetim ihtiyacı iyice ortaya çıkmıştır...

ABD'nin, bugün, DEAŞ marifetiyle, Suriye ve Irak'ta yarattığı karışık siyasi ve askeri olayların tek nedeni, bölgede, kendisine biat edecek "gevşek siyasi yapılanmalı" ve "güçsüz yönetimli" küçük devletçiklerden oluşan bir coğrafya oluşturmaktır...

Bu bakımdan da, Türkiye'nin de, "benzer bir siyasi yapılanma" ve "güçsüz bir lider" ile yönetilmesini istemektedir...Zaten, darbe girişiminin başlıca amaçlarından biri de, bölgede "güçlü bir lider" olarak tanınmış Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın ortadan kaldırılması değil miydi?

NOT : Bugün başlayan Musul Operasyonu'nda, ABD'nin Türkiye'yi "devre dışı" bırakmak istemesinin altında yatan bir neden de, bana göre, Türkiye'nin "bölge devleti" imajını zedelemektir.

Türkiye, üstüne oynanan bu oyunu, "sağlam bir siyasi yapılanma" ve "güçlü bir liderle" bozmak zorundadır... Bunun yolu da, aynen mevcut anayasamız gibi, eskimiş ve miadını doldurmuş "parlamenter sistem" yerine "başkanlık sistemine" geçmektir..

*

ABD'NİN KENDİSİ "BAŞKANLIK SİSTEMİ" İLE YÖNETİLMESİNE RAĞMEN, TÜRKİYE'DE "PARLAMENTER SİSTEMİN" DEVAMINI İSTİYOR...

Siz, ABD'nin ve diğer batılı ülkelerin Türkiye'nin iyiliği için bir şey önerdiğini duydunuz mu?

Ben okudum... Amerika ve İngiltere, Türkiye için en iyi yönetim şeklinin "parlamenter sistem olduğunu" söylemiş... Bu iki ülke, Türkiye'ye, "sizin için en iyi sistem parlamenter sistemdir. Aman ha, sakın değiştirmeyin!"(1)demişler...

Bu ülkelerden ABD, "başkanlık sistemi" ile; İngiltere ise, "monarşi" ile yönetilmektedir... O zaman bu iki ülke liderlerine "bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diye sormaz mısınız?..."Madem ki, 'parlamenter sistem' bu kadar iyi, siz, neden 'başkanlık sistemini' ve 'monarşi yönetimini' bırakıp 'parlamenter sisteme'  geçmiyorsunuz" denmez mi?

Başta ABD ve onun kuyruğuna takılmış bazı batılı ülkelerin düşüncesi; "Türkiye'nin yerinde sayması için parlamenter sistem ile oyalanarak ilerlemesini önlemektir"(2).

*

CHP, BAŞKANLIK SİSTEMİNE "SOĞUK"; MHP İSE, SICAK" BAKIYOR...

Başlarda, CHP ile birlikte Başkanlık Sistemi'ne karşı çıkan MHP, Türkiye için oynanan oyunu anlayınca, önceki sert tutumunu yumuşatarak, "Teklif, Meclis'e gelsin görelim" diyerek "sistemin tartışılabileceğine ışık yakarken; CHP, ABD'nin Türkiye için  tezgahladığı oyunu, "görmediği ya da görmezden geldiği" için eski tutumunu devam ettirerek, teklif Meclise geldiğinde tartışmayı kabul etmeyeceklerini ve reddedeceklerini açıkladı...

Aslında, "başkanlık sistemine" karşı çıkanların korkusu, "sistemin kendisi değil"; bana ve bazılarına göre, Erdoğan'ın "başkan" olmasıdır..."Seni başkan yaptırmayacağız!" söylemi de, bu korkunun ürünüdür... Erdoğan'a "rakip olacak bir başkan adayı bulsalar", korkuları biraz azalır gibime geliyor.

"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ" GEÇİLİP GEÇİLMEMESİ KONUSUNDAKİ SON KARARI "TBMM" VE "MİLLET" VERECEKTİR...

Siyasetçilerimiz, "milli irade" denen bir şeyin olduğunu asla unutmasınlar...Çünkü son kararı hep o verir... Onu yok sayarlarsa; o da onları yok sayar... Bir bakarlar, kendilerini Meclis'in kapısı önünde bulurlar...

Son olarak, okuyucularıma ve özellikle de, her ne kadar "Atatürk CHP'si ile şimdiki CHP arasında dünyalar kadar fark var"(3) diyen Kılıçdaroğlu'na, Mustafa Kemal Atatürk'ün "milli irade" konusunda söylediği şu sözeri hatırlatmak isterim(4):

"Milli irade ve emeline uymayanların talihi hüsrandır, izmihlaldir(x)...Efendiler, bu muazzam iradenin huzurunda kemali hürmet ve inkıyat(xx) ile eğilelim".

Bu durumda yapılacak iş, "Başkanlık sistemi", ya halkın temsilcileri olan milletvekilleri tarafından Meclis çatısı altında kabul ya da reddedilecek; ya da Atatürk'ün üzerinde çok çok durduğu ve saygı gösterdiği "milli iradeye" havale edilecek...

Demokrasi açısından, yapacak başka bir şey de yok...

Var mı?

Yoksa; bu ülkede kan dökmeden "başkanlık sistemi" olmaz mı?

 

CDENİZKENT

17-Ekim-2016

 

------------------------

(1) Melih Altınok, "sabah.com.tr", 14 Ekim 2016

(2) A. g. y.

(3) "HABERTÜR" kanalına katıldığı bir programda Kılıçdaroğlu'nun kendisi söyledi.

(4) M. Kemal Atatürk, Söylev ve Demeçler, Cilt-1, Ankara: 1989, s.328

(x) İzmihlal : yıkılma, çökme

(xx) İnkıyat: boyun eğme, uyma

 

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..