Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '10

 
Kategori
Haber
 

Basketbol Maçı Gibi Yayın İhalesinde Kazanan DİGİTÜRK: Futbol 2014'e Kadar Digitürk'te

Basketbol Maçı Gibi Yayın İhalesinde Kazanan DİGİTÜRK: Futbol 2014'e Kadar Digitürk'te
 

Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'deki merkezinde dün gerçekleştirilen futbol karşılaşmalarının naklen yayın ihalesi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Süper Lig karşılaşmalarının yayın hakkını 2001 yılından bu yana elinde bulunduran Çukurova Grubu ile Türk Telekom arasında dört saati aşkın bir süre devam eden ihalede, kazanan taraf DİGİTÜRK Dijital Platformu oldu.

325 teklifin verildiği ihalede, yeni sezonda futbol karşılaşmalarının naklen yayın hakkı; toplam 1 milyar 968 milyon dolar (2 milyar 853 milyon lira) gibi rekor bir fiyatla alıcı buldu. Süper Lig karşılaşmalarının naklen yayın hakkını kapsayan A paketini, 321 milyon dolarlık teklifle DİGİTÜRK Dijital Platformu satın aldı. TFF'nin ihale ettiği B paketini 53.1 milyon dolara satın alan TRT, önümüzdeki sezonda Bank Asya 1. Ligi karşılaşmalarının naklen yayın hakkını elde etti. C paketini ise, 17.8 milyon dolara Türk Telekom satın aldı.

Çukurova Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in hem yayın ihalesine bizzat katılması, hem de ihale süresince yerinden dahi kalkmaması; Süper Lig karşılaşmalarının yayın hakkını 2001 yılından bu yana elinde bulunduran Digitürk'ün, ihaleyi yeniden kazanmaya ne kadar kararlı olduğunun açık bir göstergesiydi. İhale şartnamesinde yer alan 'karşılaşmaların şifreli kanalda yayınlanması'yla ilgili madde, stratejisini Süper Lig karşılaşmalarını şifresiz yayınlama yönünde belirleyen TRT'nin kozlarını zayıflatmış oldu. Açıkçası bu düşünce, futbolu seven geniş kitlelerde de büyük heyecan uyandırmıştı.

Türk Telekom yetkililerinin ihale süresince 7 defa mola alması, Türk Telekom'un ihaleye hazırlıksız geldiği izlenimini verdi. İnişli-çıkışlı artışlarla iki tarafın âdeta bir satranç oyuncusu gibi hamlelerini okuduğu ihalede; peşi sıra gelen molalar, yayın ihalesine taktik savaşı kızışan bir basketbol karşılaşması görünümü veriyordu.

Türk Telekom ile Digitürk'ün arasında geçen kıran kırana bir yayın ihalesinin ardından, Türkiye'de futbolun değeri bir kat daha arttı. Süper Lig karşılaşmalarının yayın hakkını 4 yıllığına 321 milyon dolara yeniden satın alan Digitürk, 5. yıl için de 2.6 milyar dolar verecek. Bu da kulüplerimizin naklen yayın gelirlerini arttıracağı gibi, futbolseverlerin de decoder bedellerinin yükseleceğini gösteriyor. Yeni üye olmak, şimdi bütçeleri biraz daha zorlayacak gibi görünüyor. Yeni yayın ihalesinin Türk futboluna hayırlı olmasını diliyorum.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..