Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '07

 
Kategori
Siyaset
 

Baykal-CHP

Deniz Baykal çok uzun süredir CHP’nin Genel Başkanı. Kendi adıma ikisini birbirinden ayrı düşünemiyorum. Ben böyle düşünüyor olsam da son dönemde Deniz Bey’in artık partiyi bırakması gerektiği konuşulur oldu. Kendi kendime yaptığım değerlendirmelerle bunun nedenini anlamaya çalışıyorum.

1.CHP uzun yıllardır iktidar olamadı.

2.Baykal hiçbir zaman başbakan olamadı

3.Çok uzun süredir partinin başında

4.Yaşlandı

5.Söylemi ile halktan koptu

6.Söylemi günü yakalayamadı

Ancak izleyebildiğim geçmişte Baykal’ın karşısına rakip olarak çıkanlar Kurultaylarda başarılı olamadılar. Deniyor ki Baykal’ın seçtiği delegeler Baykal’a karşı oy kullanabilir mi? Diğer taraftan bugüne geldiğimizde Sn.Sarıgül’ün adaylıkta ön plana çıktığını görüyoruz. Sarıgül taraftarlarına baktığımızda kendisini genel başkan değil başbakan adayı olarak gördüklerini anlıyoruz. Yine basından izleyebildiğim kadarı ile Sn.Sarıgül, Sn.Erdoğan’ın anladığı dilden konuşacak nitelikte biri olduğu için genel başkanlıkta daha etkili olabilirmiş.

Sn.Erdoğan’ın üslubu göz önüne alındığında Sn.Sarıgül’ünkünü tahmin etmek zor olmuyor. Ayrıca son adaylık denemesinde konuşma ve mimiklerini izlediğim Sn.Sarıgül’ün gerçekten de Sn.Erdoğan’a bu konuda iyi bir rakip olacağından şüphem yok.

Diğer taraftan sıradan bir genel başkan ya da başbakan seçmenin ötesinde Atatürk’ün partisi CHP’ye lider seçildiği akıldan çıkarılmamalıdır. Bu partiye genel başkan olacak kişinin en başta ulusal konulardaki görüşünü bilmemiz gerekir. Kendi adıma Sn.Sarıgül’ün bu konuda öne çıkan bir demecini hatırlamıyorum.

Sn.Sarıgül’ü kamuoyunu ve basını iyi kullanan tipik bir belediye başkanı olarak tanıyorum. Kendisi çok iyi bir belediye başkanı olabilir ama bir vatandaş olarak kendisini beğenmiyorum.

Bir lafım da CHPlilere. Sn.Baykal’ın liderliğinin son yıllarında olduğunu herkes görüyor, biliyor..Bunca zaman kendi içlerinden iyi eğitimli, partiye hizmet etmiş, herkesin güvenini kazanmış, çeşitli görevlerde bulunarak becerisini herkese kanıtlamış, kamuoyunun tanıdığı, dürüst, nispeten genç birini aday haline getirmemiş olmaları hepsinin ayıbıdır. Bunu Baykal’a ve delegelik sistemine bağlamak kolaycılığını kaçmasınlar, inanmıyorum.

Kendi adıma Baykal, Türkiye siyasetinde ortanın üzerinde sayılabilecek bir liderdir. Çok fazla artısını sayabilirim ama bana göre en büyük eksisi 1980’lerden itibaren öne çıkan liberalizm modası nedeni ile altı oku saklaması, adeta onlardan utanır olması olmuştur. CHP logosunda yer almasa altıokun ne anlama geldiğini kim bilecek, yeni nesilden birine sorsanız kaçı bunu tam olarak açıklayabilir?

Türkiye gibi bir ülkede CHP’nin oyların çoğunu almasını zaten aklı başında kimse beklemiyor. Ülkemizdeki ortalama vatandaşın bakış açısı ve önceliklerini AKP’nin aldığı %47 oy sayesinde çok net olarak anlayabiliyoruz. Ama CHP’nin yapması gereken aldığı bu %20 civarındaki oyu kemikleştirip bunu artırmaya çalışmak olmalıdır. Ve bu oyu kendisine veren insanların beklentilerini çok net ve şiddetli olarak temsil etmektir. Örneğin ben son günlerde konuştuğumuz Ermeni Tasarısı ile ilgili en net açıklamayı Genelkurmay Başkanı’ndan değil Sn.Baykal’dan duymak isterdim. Sn.Baykal’ın artık mutlaka başbakan olacağım gibi bir derdi olmamalıdır, yaş ve tecrübe itibarı ile bunları çoktan aşmış biri olarak doğrucu Davut olmaya çalışmalıdır. Sadece gerçek ve doğrunun kıblesi olmalıdır.

Bunları yapabildiği ölçüde başarısı artacaktır.

Yapılacak Kurultay’da CHPliler Sarıgül ya da Baykal’ı seçerek geleceğe olan bakışlarını ortaya koyacaklar. İçimden geçen, Baykal’ın bu Kurultay’da başarılı olması ve bir sonraki seçine kadar yukarıda belirttiğim niteliklere uygun birini genel başkanlığa gelmesi için teşvik etmesidir. Bunu yapmazsa belki de bu sefer CHPnin dışından birileri CHP+ tarzı bir oluşum kurup onların yapmadıklarını yapacaktır.

 
Toplam blog
: 29
: 803
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

40 yaşındayım. Bankacılık sektöründe çalışıyorum. Bankacılık, finans, ekonomi ile mesleğim gereği il..