Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '21

 
Kategori
Bayramlar
 

BAYRAMLARI KARDEŞÇE YAŞAMAK

BAYRAMIN İKLİMİNDE

 

KARDEŞÇE YAŞAMAK

 

                                           

Recep, Şaban ve Ramazan derken üç ayları da birlikte yaşadık. Geçen yıl bizimle birlikte olanları bu yıl ne yazık ki onları göremedik. Birer birer ak topuklu atlarına binip gittiler. Gidenleri rahmetle anıyoruz. Mekânları cennet olsun. Derken mübarek Ramazan bayramına kavuştuk. Ne yazık ki bayramı Koronanın gölgesinde kutladık. Evlerimizde kapanmak zorunda kaldık. Dinimizde bir gelenek vardır.  Büyüklerimizin  yanına gitmek ve onların ellerinden öpmek,  hastaları ve şehit ailelerini ziyaret etmek.  Maalesef bunu yapamadık.  Böylesi günlerde çocukları da sevindirmek ayrı bir konudur.  Bu da arzu ettiğimiz gibi olmadı.  Ancak dostlarımızı ve yakınlarımızı telefonla ulaşabildik. Bu arada bazı kayıplarımız da oldu. Aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum. Dargınların bayram günlerinde barışmaları ayrı bir güzelliktir. Ben şahsen böyle haberleri duyunca mutluluk duyuyorum. Dini inancımızda barışmanı ve kardeşçe bir araya ayrı bir anlamı vardır.

 

Unutmayalım ki bayram milli ve manevi değerlerimizin bir parçasıdır. Yine de bayramı coşku ile kutlayalım, dua edelim.-Huzur. Sevgi, barış ve kardeşlik atmosferi içinde kutlayalım. Ramazan bayramının mutluluğunu birlikte yaşayalım.  Yazdığım dörtlüklerden biri:

 

Fakiri, zengini bir tutmak güzel

     

Şu nefreti, kini unutmak güzel

 

Üç günlük fani ve yalan dünyada!

 

Kardeşçe bayramı kutlamak güzel.,..

 

Eski bayramların değeri başka idi. Bayramlar bir düğün havası içinde geçerdi.  Sazlar çalınır, davul zurna eşliğinde birlikte halay çekilir. Köyde dargınlar varsa mutlaka bunlar barıştırılır, kan davası bile bu günlerde halledilirdi. Böyle günlerde köy muhtarı, köyün imanı, öğretmeni ve köyün ileri gelenleriyle birlikte hep ön sayfalarda olurdu. Köyde ölenlerdin ve hasta olanların evleri mutlaka ziyaret edilirdi. Hele şehit ailelerine ayrı bir önem ve değer verilirdi. Acılar birlikte paylaşırdı. Köy yerinde ayrıca bir iki yerde yemekler verilirdi.  Ne güzeldi o günler… Bunlar artık arılarda kaldı.  Hey gidi eski bayramlar hey… Şimdi bir telefon açmak bile bize zor ve ağır geliyor…  Bayramlar milli birliğimizin yegane direğidir. Bu birlik içinde cümle dostlarımızın bayramlarını kutluyor ve daha nice sağlık ve huzur dolu bayramlara diyorum. Sözlerimi bu duygu ve düşüncelerle bir şiirimle bağlamak istiyorum:

 

BUGÜN BAYRAM

 

Bayram bayram

Dostluk, kardeşlik, erdemlik

Yakın, derin ve uzak

Görünmesin tüm çirkinlikler   

Her yer gün aydınlığınca sıcak

 

Duman tütsün her ocak

Kardeşçe, dostça merhaba

Bayramın kutlu ey dost

Güvercin mavisi aydınlık

Defne yeşili huzur

 

 

Çocuklara salıncak

Ve her geline bir duvak

 

Bugün bayram

Küçük büyük her kese

Candan diyorum merhaba

Tüm kötülüklere inat

En kötü günün böyle olsun

Bayramlaşalım, görüşelim, kucak kucak

 

 

Dostça, kardeşçe, uygarca

Kin ve nefret öte kalsın

Her şey gün aydınlığınca sıcak…

 

                                  Abdülkadir GÜLER

1-Çağrı dergisi Mayıs 1993- Ankara

2-Bayram Şiirleri Antolojisi, Nurkal Kumsuz, Laçin yayınları  

   2003- Kayseri

3- Yaz Güneşi Bengisu (şiirler) Abdülkadir Güler, Söke- 2004  

 

 

 

 

Abdülkadir GÜLER 

14 Mayıs 2021-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..