Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '09

 
Kategori
Sinema
 

Bazıları sıcak seveli 50 yıl geçti

Bazıları sıcak seveli 50 yıl geçti
 

Filmden Bir Kare


Milliyet Blog ailesine katıldığım 28 Ocak tarihinden bu yana 4.5 aya yakın zaman geçmiş. Sinema en büyük hobimdi ve bu alanda hissettiklerimi, araştırdıklarımı birileriyle paylaşma isteğiyle blog sayfası hazırlamaya başladım. Geçen bu 4.5 aylık süreçte 49 adet blog yazısı girdim. 50. yazımın özel bir yeri olmalıydı. Özel olacak bir yazı için "Some Like It Hot" şüphesiz muazzam bir seçim olacaktır.

Film, beyazperdeye yansıdığında seneler 1959 yılını gösteriyordu. Sinemanın bilgisayar yardımı olmadan hazırlanan efektler ve tamamen oyunculuk şöleniyle yoğrulduğu yıllar. Yönetmen koltuğunda dönemin büyük isimlerinden Billy Wilder oturuyor. İki müzisyen arkadaş, istemeden bir mafya hesaplaşmasına tanıklık ediyorlar. Mafyanın elinden kurtulmayı başaran Joe(Tony Curtis) ve Jerry(Jack Lemmon) için yaşamlarını sürdürmenin tek yolu, tümü kadınlardan oluşan bir orkestraya kadın kılığında katılmalarıdır. Artık Joe Josephine, Jerry ise Daphne olmuştur.
Bir yandan mafya ile uğraşan iki kafadarın tek uğraşları bu olmayacaktır. Onları, daha ilk gördükleri anda etkileyen Sugar Kane(Marilyn Monroe) için kıyasıya bir o kadar da komik bir yarışa gireceklerdir.

Bu film, komedinin sadece bel altı esprilerden oluşmadığına en güzel yanıttır. Filmde espriler o kadar yerinde ve dozunda veriliyor ki, izledikten sonra eminim komedi anlayışınız çok daha farklı bir hal alacaktır. Tüm detaylarına kadar titizlikle hazırlanmış bir tez havasında adeta.

Filmin çekimleri Hotel Del Coronado'da çekilmiştir. Hotel yönetimi, üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, bugün bile filmin popülerliğini kullanmayı sürdürmektedir. Film için bu otelin seçilmesinde Marilyn Monroe'nun etkili olduğu söylenir.

Filmin adı, filmde geçen bir diyalogtan alıntıdır. Kendisini Shell'in sahibi olarak tanıtan Joe(Tony Curtis) ile Sugar(Marilyn Monroe) arasında geçen şu diyalogtan almaktadır:

Shell Oil Junior(Joe): Bu çaldığınız hızlı müziğe jazz mı diyorsunuz?

Sugar: Evet, gerçekten sıcak.

Shell Oil Junior: Evet sanırsam bazıları sıcak sever, ama ben klasik müziği tercih ederim.

Filmin sinema eleştirmenleri tarafından da ayakta alkışlanan son sahnesi, gerçekten görülmeye değerdir. Bir tek cümle, filmin ne kadar muhteşem olduğunu ancak bu şekilde aktarabilir. Milyoner iş adamı Osgood, Daphne ile evlenmek istemektedir. Daphne'nin aslında bir erkek olduğunu bilmemektedir. Daphne yani Jerry, Osgood ile evlenemeyeceğini belirtmek için çeşitli bahaneler bulur. Ama Osgood'un hepsine verecek bir cevabı vardır. En sonunda başarılı olamayacağını anlayan Jerry, saçındaki peruğu çıkarır ve:

Jerry: Anlamıyorsun Osgood, ben bir erkeğim. der sıkılmış bir yüz ifadesiyle. O an seyirci Osgood'un vereceğe tepkiye kilitlenmiştir. Bu cümlenin üzerine Osgood'tan sinema tarihine düşecek o son söz gelir:

Osgood: Nobody is perfect.(Kimse mükemmel değildir.)

Oyunculukların tavan yaptığı filmde özellikle Marilyn Monroe(Sugar Kane) ve Jack Lemmon(Jerry) hayranı olacaksınız. Jack Lemmon rolünde o kadar iyi ki bir noktadan sonra onu gerçekten bir kadın gibi görüyorsunuz. Marilyn Monroe ise güzelliğinin yanında oyunculuğunun da ne denli etkili olduğunu gösteriyor. Filmin sonunda kendinizi bu iki ismin diğer filmlerini de görme isteği içinde bulabilirsiniz ve Marilyn Monroe'nun hayranı olacaksınız. Bazıları Sıcak Sever, son yıllarda popüler olan yeniden çekilen filmler kervanına katılmadı. Bunda şüphesiz 1959 yapımının altında ezilme düşüncesi oldukça etkilidir. Hakikaten düşününce Sugar rolünü Marilyn Monroe'dan başka kimseye yakıştıramıyorum. Hele ki Jerry rolünü Jack Lemmon'dan sonra kaldırabilmek gerçekten güç. Yeniden çekimi olmamasına rağmen, başka filmlere en çok ilham veren film bu olsa gerek. Bir çok ülkede Bazıları Sıcak Sever ile aynı senaryoyu taşıyan filmler çekildiğini okumuştum bir keresinde. Hatta ülkemizde dahi iki kez çekilmiştir. İlkinde Sadri Alışık, İzzet Günay ve Türkan Şoray'dan oluşan kadro, ikinci çekimde yine Sadri Alışık, Yusuf Sezgin ve Feri Cansel'den oluşmaktadır. İlk film olan "Fıstık Gibi Maşallah"ta çoğu replik bile aynıdır.

50 yıla dayanan bir film olduğundan televizyonda denk gelmesi çok zor. Hal böyle olunca da çoğu sinemasever filmi bulmakta zorlanıyorlardır. Ama detaylı bir araştırma yaparsanız, eminim filme sahip olacaksınızdır. Bu zahmeti göze alın, kesinlikle pişman olmayacaksınız. Hem orjinal dilinde, hem de Türkçe olarak izlemiş biri olarak; orjinal dilini izlemenizi öneririm. Türkçe seslendirmesi malesef kaliteli yapılmamış. Ayrıca Marilyn Monroe'nun o buğulu sesiyle Sugar Kane çok daha farklı gelecektir.

Bazıları Sıcak Seveli 50 yıl geçti. Biliyorum ki bu sıcaklığını daha nice 50 yıllar boyunca kaybetmeyecektir.

İyi günler.

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..