Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Eylül '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Bebeğiniz ile İlişki Kurmada 10 Yardımcı Öneri

Bebeğiniz ile İlişki Kurmada 10 Yardımcı Öneri
 

bebek-ebeveyn


1) Hamilelik sürecinde annesi olarak yaşadığınız duyguları bebeğiniz de hisseder, onunla konuştuğunuzda sesinizi tanımaya başlar. Bu nedenle hamileliğiniz süresince bebeğiniz ile ilk ilişkinin temellerini atabilirsiniz. Ebeveynleri olarak onunla bol bol konuşun, birlikte müzik dinleyin.

2) Doğumdan sonra bebeğinizile birlikte olabildiğince çok vakit geçirin. Sıkça tensel temasta bulunun ve göz kontağı kurun. Bebeğinizin ihtiyaçlarını olabildiğince ebeveynleri olarak siz karşılayın. İhtiyaçlarına istikrarlı olarak doğru cevaplar verdiğinizde bebeğiniz sizinle bir güven ilişkisi de kurmaya başlayacaktır.

3) Annenin bebeğini emzirmesi, bebek için açlığını gidermesinin yanında tensel temas sebebiyle rahatlatıcı ve güven verici bir ortamdır. Anneninbebeğiniemzirirken göz teması kurması ilişkinin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Babanın da biberon ile beslerken , bebeği ile göz teması ve tensel temasta bulunması aynı derecede önemlidir.

4) Bebeğinizin yüz ifadelerine, hareketlerine ve tepkilerine dikkat edin, gözlemleyin. Böylecebebeğinizi mutlu eden, huzursuz edenler hakkında birçok bilgiye sahip olursunuz. Çocuğunuzu yakından tanıdığınız için ihtiyaçlarını daha hızlı, kolay ve doğru şekilde cevaplayabilirsiniz. Bunun sayede çocuğunuz, sizin onu anladığınızı ve ona dikkatinizi verdiğinizi hisseder.

5) Çocuğunuz ile size özel bir rutin geliştirin. Bu özel bir şarkı, kitap okuma veya sarılma olabilir. Çocuklar rutinlerden hoşlanırlar bu nedenle ilgiye ihtiyaçları olduğunda bu rutin ona sizin onu sevdiğinizi ve onun yanında olduğunuzu da hatırlatacaktır.

6) Bebeğinizi ilk zamanlarda teninize yakın, sizi göreceği bir şekilde gezdirmeniz ona güven verecektir.

7)Bebeğinize yaşına uygun masaj yapabilirsiniz. Hem kan dolaşımını arttırarak ve kaslarını gevşemesine yardımcı olarak onu sakinleştirebilir, rahat uyumasına yardımcı olabilirsiniz.

8) Bebeğinizin alt değiştirme, banyo yapma zamanlarında bile göz teması kurarak, onula konuşarak/ona şarkı söyleyerek, oyunlar oynayarak  ilişkinizi güçlendirebilirsiniz.

9) Bebeğinizin ihtiyaçlarını gidermek dışında birlikte yapmaktan zevk aldığınız şeyleri de yapın. Oyun oynayın, kitap okuyun, şarkı söyleyin, şakalaşın vb.

10) Zaman zamanebeveynleri olarak kendinize de zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Bebeğiniz sizin enerjik ve olumlu yaklaşımınızdan etkilenecek, daha keyifli bir çocuk olacaktır. Gerektiğinde sosyal destek almaktan çekinmeyin.

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

MikaPsikoloji

cocuklaringelisimi.com

 

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..